Annonce
Navne

Født under Christian IX: 110 år med livslysten i behold

Ellen Adelaide Brandenborg fylder 109 år 7. januar 2015. Foto: Axel Schütt.

Ellen Adelaide Brandenborg fylder i dag 110 år. Hun flyttede først på plejehjem for et år og to måneder siden.

Kongen hed Christian, da Ellen Adelaide Brandenborg blev født 7. januar 1906 - Christian IX, altså.

Annonce

Det var hans sidste regeringsår. Ellehammer fløj for første gang i Norden. Og der var endnu længe til verdenskrigen - første verdenskrig.

Sund mad og livsglæde er opskriften på et langt liv, ifølge Ellen Adelaide Brandenborg, der som Aarhus' ældste beboer ved, hvad hun taler om. I dag, torsdag 7. januar, fylder hun 110 år.

På trods af svigtende syn og hørelse har hun et smittende godt humør, stor livsglæde og en fantastisk hukommelse og fortælleglæde. Til Århus Stiftstidende har hun tidligere fortalt om hemmeligheden bag sit gode helbred:

»Jeg har levet sundt. Fået masser af grøntsager og frugt. Jeg har heller ikke røget eller taget stoffer, som nogle unge gør i dag. Og så har jeg været glad og haft gode venner og en god familie. Forsøgt ikke at være gal og skælde ud, og har aldrig været syg andet end med forkølelser.«

Ellen Brandenborg blev kaldt Adelaide som barn, opkaldt efter sin franske farmor.

Født som nummer fire i en søskendefolk på ti i Skørping. Hendes far var urmager i femte generation, og familien flyttede til København, da faren fik job som værkfører hos en stor urmager og kongelig hofleverandør.

»Min far sagde, at vi piger skulle lære husholdning, så vi kunne blive gift, så jeg fik ingen uddannelse. Men min mor, der blev 98 år, lærte mig at lave god mad med masser af grøntsager,« har hun fortalt til stiften.

Som 23-årig i 1929 rejste Ellen Adelaide til Montreal i Canada for at arbejde i huset. Her mødte hun Carl Brandenborg på et ungdomshjem ved Den Danske Kirke. Han var maskinmester og sejlede. De blev gift og fik fire børn. Siden er kommet en del børnebørn og oldebørn til.

Familien flyttede til Danmark i 1936, da den ældste søn skulle i skole. Carl Brandenborg fik job som maskinarbejder på FDBs fabrikker i Viby.

Familien endte med at købe et hus i 1940 på Voldbækvej 11 i Brabrand, og da Carl døde i 1982 flyttede Ellen Brandenborg i lejlighed i Kløverparken. Indtil for nylig har den 110-årige kvinde klaret sig i lejligheden med hjemmehjælp.

Først for et år og to måneder siden flyttede hun til lokalcenter Søholm i Stavtrup og fik en lejlighed med store vinduer ud mod skov og Brabrand Sø.

»Det er et godt sted. Udsigten nyder jeg, men jeg kan ikke kan læse og se billeder mere. Maden her er førsteklasses, selv om jeg ikke kan tygge og smage så meget mere. Mine livretter? Det er nok vildt. Det kunne jeg lide at lave, ligesom jeg plejede at lave grønlangkål med skinke og hjemmelavet sennep nytårsaften. Jeg gik meget op i maden og fik megen ros for den,« har Ellen Brandenborg tidligere fortalt til stiften.

Hun elsker en god havregrød til morgenmad med sødmælk, en stor klat smør og et glas orangejuice ved siden af.

Ifølge fødselaren selv, har hun oplevet meget og haft et godt liv. Hun er taknemmelig: »Børnene har været søde og rare og har opført sig ordentligt,« fortalte hun til stiften.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Læserbrev

Læserbrev: Det handler om at være kreativ i en svær tid

Danmark står i en helt ekstraordinær situation på grund af coronavirussen og al dens uvæsen. Det er der efterhånden ingen tvivl om. Mens virussen hærger, dukker der heldigvis massevis af solstrålehistorier op om fællesskab og sammenhold. Dem er det værd at rette fokus mod. Landet over er danskere begyndt at flage om søndagen. Flage for fællesskabet. I Aarhus bakker vi på tværs af partiskel op om det fantastiske initiativ. Ved at hejse flaget om søndagen markerer vi sammen, at Aarhus og hele Danmark står sammen – hver for sig. For hvad kalder mere på sammenhold og fællesskab end gode gamle Dannebrog? Og det er ikke kun hjemme i det private, sammenholdet viser sig fra sin bedste side. Da Aarhus Kommune efterlyste værnemidler til brug i kampen mod virussen, meldte flere private virksomheder sig hurtigt på banen med værnemidler, som de godt kunne undvære. Flere produktionsvirksomheder har endda indstillet deres normale produktion af alt fra juice til reklameskilte for at producere værnemidler. I en krig dur det ikke, at soldaterne helt ude i fronten løber tør for ammunition. Så er slaget tabt. Det samme gør sig gældende på sygehusene, på plejehjem og alle de andre steder, hvor der bliver kæmpet en brav kamp for at holde virussen væk. Det er også vigtigt med nogle gode oplevelser, i en tid, som på trods af det gode vejr, kan virke lidt grå og trist. De fleste plejehjemsbeboere sidder afskærmet fra familie og venner, og kommunens oplevelsesmedarbejdere og frivillige kommer ikke længere på plejehjemmene. Hverdagen kan derfor godt virke lidt tom, selvom de dygtige medarbejdere på plejehjemmene gør deres, for at beboerne får en aktiv og god hverdag. Musikalske kræfter i Aarhus er derfor gået sammen om at give plejehjemsbeboere en god oplevelse. Aarhus Musikskole, Aarhus Jazz Orchestra og mange andre tager nemlig rundt og spiller vindueskoncerter uden for plejehjemmene til stor fornøjelse for mange plejehjemsbeboere. I denne uge er der også påskegodter på vej til beboerne på plejehjemmene i Aarhus Kommune, som ildsjæle pakker og udbringer. Listen af kreative tiltag er meget længere, og det viser, at vi på trods af krisetider sagtens kan finde sammen i fællesskab – selvom det sker på afstand – og hjælpe hinanden og hele samfundet. Og den slags skaber også håb for fremtiden.

Aarhus

Børn og ungerådmand: Skoler og daginstitutioner bliver klar til åbning efter påske

Aarhus

Hold afstand: Vi skal vænne os til at møde politiet i naturen

Annonce