Annonce
Aarhus

Før offentliggørelse af Kongsgården-dokumentar: Konservative har muligheden for at sparke sagen til hjørne

De Konservative har stået stejlt på, at hvis dokumentaren om forholdene på Kongsgården skal vises, så skal loven være overholdt til punkt og prikke. Foto: Axel Schütt
Hvis Mette Skautrup (K) vil, så kan hun udskyde spørgsmålet om at trække fogedforbuddet mod TV2 tilbage mindst tre uger endnu.
Annonce

AARHUS: Skal hele Danmark se, hvad der er foregået af plejesvigt på Kongsgården i Viby?

Ja, mener næsten samtlige partier i Aarhus Byråd. På nær ét.

Som det eneste parti har Konservative i Aarhus indtil nu ikke været tilhængere af at gennemtrumfe en tilbagetrækning af det fogedforbud, som indtil videre har forhindret TV2 i at vise sin dokumentar.

I hvert fald ikke, hvis kommunen dermed risikerede at komme på kant med loven.

Annonce

Det er op til Mette

Som vi fortalte her i avisen i går, så har juristerne i Borgmesterens Afdeling nu fundet et juridisk smuthul, der tilsyneladende gør det muligt at trække kommunens eget fogedforbud tilbage på lovlig vis.

Sagen kort

I oktober 2019 blev blev der med skjult kamera optaget video af plejepersonalets håndtering af en 90-årig kvinde med demens på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Optagelserne skulle indgå i en TV2 dokumentar om svigt i ældreplejen.

Dokumentaren er endnu ikke blevet sendt, da Aarhus Kommune først ved byretten og siden landsretten har fået nedlagt midlertidigt fogedforbud mod offentliggørelsen, som ifølge kommunen var krænkende for kvinden, der ikke kunne give samtykke til sin medvirken. Hendes familie og værge havde godkendt det på hendes vegne.

Efterfølgende har Ekstra Bladet dog offentliggjort udvalgte klip fra udsendelsen, hvilket nu indirekte har gjort det muligt for Aarhus Kommune at trække fogedforbuddet tilbage.

Det bliver op til den ni personer store magistratsgruppe at træffe beslutningen på et ekstraordinært møde 23. juli, og så vil TV2 kunne vise sin dokumentar fra 27. juli og frem.

Men hvis Konservative vil, så kan de stikke en kæp i hjulet på den plan.


Jeg har svært ved at se, hvad vi får ud af at udstille 90-årige Else på landsdækkende TV i nogle meget krænkende situationer.

Peter Sporleder, byrådsmedlem for Konservative


For hvis bare ét magistratsmedlem beder om at få sagen sendt til byrådsbehandling, så skal den nemlig det, og næste byrådsmøde ligger først 12. august.

Mette Skautrup er byrådsmedlem for Konservative og sidder også på en af de ni stole i Magistraten.

Mette Skautrup (K), byrådsmedlem og magistratsmedlem. Pressefoto

Så hvad gør hun torsdag?

- I Konservative har vi ikke noget ønske om, at dokumentaren skal vises, men hvis det kan gøres på lovlig vis, så er det på den anden side heller ikke noget, jeg vil modsætte mig. Og hvis det kan være med til at forbedre forholdene i plejesektoren, så er det jo kun godt. Det må være kernen i det, siger Mette Skautrup, som altså ikke har tænkt sig at sparke sagen til hjørne.

Annonce

- Jeg har fået tæsk

Dermed ser det ud til, at TV2 allerede i den kommende uge får mulighed for at vise årets mest omtalte dokumentar.

Særligt de Konservatives andet byrådsmedlem, Peter Sporleder, har talt med store ord mod at vise dokumentaren, fordi den i hans øjne allerede har haft den ønskede effekt, selv uden at have været vist.

Peter Sporleder (K) kalder plejesvigtet på Kongsgården for fuldstændig utilgiveligt, men har det samtidig svært med, at den demente 90-årige Else Marie Larsen skal vises på landsdækkende TV i meget udsatte positioner, når hun ikke selv har kunnet sige ja til det. Pressefoto

- Jeg har godt nok fået mange tæsk for at sige, at vi ikke behøver se dokumentaren i fjernsynet, men det handler ikke om, at jeg ikke vil have tingene frem i lyset, siger Peter Sporleder og uddyber:

- Helt tilbage i januar/februar fik vi i Sundheds- og Omsorgsudvalget en orientering om, hvad der var på de optagelser, og det er der blevet handlet på. Så jeg vil tillade mig at stille spørgsmålstegn ved, hvor stor effekten vil være ved at vise dokumentaren nu.

- Hvis det kan føre til, at vi får en bedre ældrepleje, så kan det være godt at vise den, men hvis det ikke giver den effekt, så har jeg svært ved at se, hvad vi får ud af at udstille 90-årige Else på landsdækkende TV i nogle meget krænkende situationer, siger Peter Sporleder, der dog ikke vil stille sig i vejen for en offentliggørelse, så længe det kan ske på lovlig vis.

Annonce

En møgsag

Hele sagen om Kongsgården har udviklet sig til en "møgsag" uden vindere, hvor det har været vanskelig at navigere som politiker, mener Peter Sporleder:

- Jeg synes godt nok, vi har brugt lang tid på at diskutere jura og fogedforbud i stedet for at holde fokus på det helt utilgivelige plejesvigt, der er sket. Jeg har haft en naiv holdning til, at når vi har jurister ansat i kommunen, så kan vi spørge dem til råds om juridiske spørgsmål og regne med de svar, vi får. Men så kommer pressen med nogle andre jurister, som mener det stik modsatte. Det har været enormt vanskeligt at agere i, for vi har simpelthen ikke kunnet finde ud af, hvad der var op og ned i forhold til lovgivningen.

Ekstra Bladet offentliggjorde i starten af juli udvalgte klip fra den endnu ikke viste dokumentar. Det gav store reaktioner på tværs af Danmark.

Mens TV-dokumentaren nu formentlig snart kan blive vist, så foregår der samtidig en uvildig kulegravning af hele sagsforløbet, hvor formålet blandt andet er at afdække, om der skal placeres et ansvar for plejesvigtet længere oppe i systemet end lokalt på Kongsgården.

Undersøgelsen ventes først færdig til efteråret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce