Annonce
Østjylland

Først skal træet vises, siden skal det spises: Lamaer guffer juletræer i sig

De er vilde med juletræer hos Ebeltoft Lamaer. Foto: TV2 Østjylland

Julen er ovre, og juletræet skal ud igen, men det kan gøre nytte flere steder. Her er tre bud på, hvor man kan aflevere sit juletræ

ØSTJYLLAND: Først skal træet vises, siden skal det spises. Det skal juletræet også flere steder i Østjylland.

Allerede 26. december havde lamaerne hos Ebeltoft Lamaer fået omkring 100 juletræer, de kunne guffe i sig.

Det fortæller TV2 Østjylland.

- Det er fordi, de er saftige, og det smager rigtig godt. Bark og harpiks kan de rigtig godt lide. De spiser næsten alt, så der er kun træ tilbage, fortæller Beate Regnery til TV2 Østjylland.

Alle er velkomne til at aflevere deres juletræ hos lamaerne de kommende uger, de skal nok kunne spise dem, fortæller indehaver Beate Regnery.

Lamaerne skal ikke spise alt for mange juletræer, men nu har det jo været jul.

- Hver dag er ikke i orden, men én gang om året er det fint, fortæller lamaejeren til TV2 Østjylland.

Hvis der ikke er nogle på gården, når man vil aflevere sit juletræ, så lægger man det bare.

- Helst uden pynt og snore. Det er vigtigt. Hvis de spiser sådan noget, så kan de blive syge, siger Beate Regnery til TV2 Østjylland.

I Randers har det været en fast tradition, at folk kan aflevere deres gamle juletræer ved havnen. Her tager specialarbejder Anders Christensen glædeligt imod dem.

- De sikrer vanddybden i fjorden og nedbringer mængden af jord, der skylles ned i fjorden, fortalte Anders Christensen sidste år til TV2 Østjylland.

Det er nogle af de gode ting, der følger med juletræerne i fjorden - ligesom træerne også er et godt tilflugtssted for fjordens fiskeyngel.

Juletræerne bliver til faskiner, som er sammenbundne grantræer, og de er med til at holde brinkerne på plads og mindske vandets tilbageslag.

Hvis man vil aflevere sit juletræ til det formål, så kan det ske på Randers Havns afleveringsplads på hjørnet af Moltkesgade og Toldbodgade eller på genbrugspladserne i Randers, Langå, Øster Tørslev og Asferg indtil den 31. januar.

Der skal bruges omkring 4000 faskiner hele vejen langs Randers Fjord - omkring 27 kilometer.

Der går cirka 4-6 træer på en 'juletræsfaskine', skriver Randers Havn. Derfor er der ingen begrænsninger på antallet, de kan modtage.

Derudover kan man vinde en præmie for sit aflagte juletræ. Det kan man læse mere om her.

Hos Munkholm Zoo ved Balle på Djursland tager de også glædeligt imod juletræer.

- Ja, så længe de er rengjort, så vi ikke skal stå og plukke julepynten af, fortæller indehaver Benny Johansen til TV2 Østjylland.

De har ikke reklameret med det i år, men der er mange af de 400 dyr i den zoologiske have, som godt kan lide juletræerne.

- Det er både grise, kameler, geder og de forskellige fåreracer. De kan godt kan lide at gå og mosle og nippe til dem, siger Benny Johansen.

Indtil nu har de fået 10-12 stykker, men de vil gerne have flere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce