Annonce
Aarhus

Første by i verden: I Aarhus får dyr rettigheder

Med ambassadøren for vedbend i spidsen stiller arts-ambassadørerne op for at give naturen en stemme. Foto: Lars Aarø

Som den første storby i verden eksperimenterer Aarhus med at give naturen demokratisk indflydelse. Fra på lørdag får byens dyr og planter ret til at blande sig i den daglige debat gennem hver sin arts-ambassadør.

AARHUS: I Indien og New Zealand har floder og skove for nylig opnået samme rettigheder som mennesker.

Nu bliver Aarhus den første by i verden, som giver byens natur demokratiske rettigheder. Det sker gennem udnævnelsen af 33 såkaldte arts-ambassadører ved en farverig ceremoni lørdag 6. maj, hvor blandt andre ræven, pindsvinet, svampen Satans Rørhat og 30 andre arter får deres helt egen ambassadør.

Arts-ambassadørerne gør klar til kamp på naturens vegne. Med dette nye initiativ får naturen en chance for at blande sig i den daglige debat Foto: Lars Aarø

Ambassadørerne har til opgave at tale på vegne af deres art.

Arts-ambassadørerne gør klar til kamp på naturens vegne. Med dette nye initiativ får naturen en chance for at blande sig i den daglige debat Foto: Lars Aarø
Projektleder af Rethink Urban Habitats, Lars Brøndum, står på spring for bynaturen Foto: Lars Aarø

Bag projektet står Rethink Urban Habitats, som er Naturhistorisk Museums initiativ i anledning af Kulturhovedstadsåret 2017. Initiativtager Nina Tofte Hansen forklarer:

- Der er mange ræve, vilde bier, træer og flagermus som lever i Aarhus. Hvad sker der, hvis vi begynder at se på disse andre arter som borgere i Aarhus? Hvad vil der opstå nu, hvor vi giver dem mulighed for at blande sig i den daglige, demokratiske debat? Så vidt vi ved, har ingen by i hele verden prøvet dette af endnu. Nu gør vi det i Aarhus, siger hun.

Annonce
Projektleder for Arternes Aarhus, Nina Tofte Hansen, klar til kamp for naturens demokratiske rettigheder. Foto: Lars Aarø

30 østjyder klar

Alle borgere i Aarhus og omegn har hen over foråret kunne melde sig som ambassadør for en art, og nu står en flok på godt 30 østjyder i alle aldre klar. Blandt dem finder man både parcelhusejere med forkærlighed for den ræv, der lusker rundt i deres baghave, studerende som ved en masse om en helt særlig bille eller plante, samt et par kunstnere, der brænder for naturen. De er alle klar til at indtræde i embedet som arts-ambassadør lørdag 6. maj ved en udendørs ceremoni i Universitetsparken i Aarhus. Til tonerne af trompetfanfarer får hver ambassadør overrakt et gyldent æresbånd og en fane for deres art.

Bæredygtigheden i arrangementet er tænkt ned til mindste detalje. Eksempelvis er fanerne fremstillet af friske pilegrene, som kan plantes og gro til et piletræ, efter de har været i brug.

Og hvad er det så, arts-ambassadørerne helt konkret kan tage fat på? Biolog Lars Brøndum fra Naturhistorisk Museum forklarer:

- Ambassadørerne for flagermus og mursejler vil for eksempel kunne gå sammen om at sætte fokus på bedre byggeri. For at kunne overnatte eller bygge rede i byen har disse arter brug for hulrum eller nicher i murværket - en mangelvare i mange nye, strømlinede byggerier. Med ganske få tiltag kan man sagtens tænke disse arter ind i nybyggeri, og dermed give beboerne en unik chance for at komme helt tæt på den vilde natur. Og oven i købet takker flagermusen og mursejlerne for husly ved at spise mange af de insekter, som vi ellers kan blive generet af i løbet af sommeren.

Projektleder af Rethink Urban Habitats, Lars Brøndum, står på spring for bynaturen Foto: Lars Aarø
Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Aarhus

Nyt krisecenter skal hjælpe voldsramte kvinder i aktivt misbrug

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Aarhus

Smittetallet brager igennem loftet: Ny rekord på landsplan og fortsat høj smitte i Aarhus

Annonce