Annonce
Aarhus

Første dansker undersøges for coronavirus i Aarhus: Patienten har det godt, siger overlæge

Virus afdelingen på Skejby Sygehus.Arkivfoto: Michael Svenningsen

En dansk mand hjemvendt fra Hubei-provinsen er indlagt på en særlig isolationsstue på Universitetshospital. Først onsdag morgen skal prøver vise, om han er bærer af coronavirus

AARHUS: En dansk patient undersøges i øjeblikket for smitte med coronavirus og er i isolation på Aarhus Universitetshospital.

Det bekræfter Aarhus Universitetshospital.

- Vi har modtaget en patient, der har været i området, hvor coronavirus florerer, fortæller ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital til Århus Stiftstidende.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er der tale om en mand, der er kommet hjem fra Hubei-provinsen i Kina, hvor coronavirusset menes at stamme fra.

Lars Østergaard ønsker ikke at uddybe patientens alder.

- Jeg kan sige, at patienten er midaldrende, og vedkommende har det godt. Nu har vi taget blodprøver, som analyseres på Statens Serum Institut, og så får vi svar på prøverne i morgen tidlig. Først da ved vi, om der er tale om coronavirus.

Annonce
Ledende overlæge Lars Østergaard fra Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital følger konstant med i udviklingen omkring den nye coronavirus med rødder i Wuhan i Kina. Arkivfoto: Michael Svenningsen

På isolationsstue

- Patienten er på en isolationsstue med undertryk og personalet arbejder i specielle dragter, tilføjer overlægen.

Afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital har gennem nogen tid forberedt sig på at modtage patienter med tegn på coronavirus.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er personalet specialuddannet til situationer som denne og Aarhus Universitetshospital i Skejby tager alle forholdsregler.

- Det er vigtigt at sige, at det ikke er afklaret, om der er tale om ny coronavirus, og smitterisikoen i Danmark er fortsat lav, tilføjer sundhedsministeren.

Patienten bor i Vestdanmark

Overlæge Lars Østergaard ønsker ikke at uddybe, om vedkommende har været på for eksempel forretningsrejse eller på ferie i Kina.

- Jeg kan kun oplyse, at patienten bor et sted vest for Storebælt, som er det område, vi optager patienter fra.

Smitte med coronavirus mistænkes kun, hvis en person har en akut, alvorlig, nedre luftvejsinfektion med feber, oplyser Statens Serum Institut til Ritzau.

Sundhedsstyrelsen bekræfter ligeledes, at en patient undersøges.

- Infektionsmedicinsk afdeling på Skejby har her til aften modtaget en patient med feber og hoste. Patienten blev indlagt fra hjemmet og direkte på en særlig højisolationsstue.

- Efter undersøgelsen på sygehuset fastholdes mistanke om, at patienten er smittet med ny coronavirus, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Den oplyser samtidig, at øvrige patienter, besøgende og medarbejdere på hospitalet ikke er udsat for smittefare.

Coronavirusset stammer fra den kinesiske millionby Wuhan, men har de seneste uger spredt sig til en række andre lande. Den omtalte patient skal for at have fået virusset enten have opholdt sig i Wuhan i Hubei-provinsen i 14 dage, før symptomerne meldte sig, eller inden for de seneste 14 dage have haft kontakt med en person, som er mistænkt for eller har fået påvist at have infektionen.

Mandag kunne de svenske myndigheder oplyse, at to personer, som var blevet undersøgt for coronavirus i Skåne, ikke er bærere af smitten. De to patienter havde været indlagt på et hospital i Malmø, hvor de havde været i isolation.

Foreløbig er flere end 100 personer døde af virusset, og yderligere op mod 4.000 er smittet - langt de fleste i Kina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce