Annonce
Indland

Første gang i 20 år: Flere danskere ryger

For første gang i to årtier er der en signifikant stigning i andelen af danskere, der ryger.

Kræftens Bekæmpelse kalder det en katastrofe, at flere og flere danskere røg i 2018.

For første gang i to årtier er der en signifikant stigning i andelen af danskere, der ryger.

Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner blandt 5017 danskere, som Sundhedsstyrelsen og tre organisationer offentliggør torsdag.

Det skriver Politiken.

I 2016 røg 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent. Det svarer til en vækst på 9,5 procent på to år.

De seneste to årtier har små sporadiske stigninger afbrudt et generelt fald, men nu er der statistisk sikkerhed for, at kurven over rygerandelen er knækket opad, lyder konklusionen.

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær udviklingen for "en katastrofe."

- Det er forfærdeligt, at vi også i fremtiden kommer til at se mange danskere, der får kræft, siger han til Ritzau.

Han fortæller, at der hvert år er cirka 5000, som dør af kræft, fordi de har røget.

Modsat Danmark bliver rygerandelen ved med at falde i Norge, Sverige og Finland.

Niels Them Kjær har en klar holdning til, hvad der skal til for at knække kurven:

Priserne skal hæves, der skal være mindre markedsføring, og der skal være flere røgfrie miljøer.

- Vi kan se, at det er det, der virker hos vores naboer, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) advarer i Politiken mod at reducere diskussionen om rygning til et spørgsmål om pris:

- Der skal en kulturændring til overalt i samfundet for at knække kurven nedad.

Uden for regeringen siger Socialdemokratiet til Politiken, at "en prisstigning ikke er fremmed for os".

Dansk Folkeparti afviser at hæve prisen drastisk, men anfører, at en mindre prisstigning kan blive aktuel, hvis det kan gøres uden at ramme socialt skævt, så dybt afhængige lavtlønnede rygere ikke har råd til at spise sundt eller give deres børn fornøjelser.

Alternativet har tidligere foreslået, at priserne skal hæves. Og det forslag står man ved.

- Det er dybt kritisabelt, at der ikke bliver gjort noget overhovedet. Vi har to folketingsår i træk stillet beslutningsforslag om at hæve afgiften på cigaretter, siger sundhedsordfører Pernille Schnoor til Ritzau.

Også Radikale Venstre er blandt de partier, der ønsker prisen på cigaretter hævet.

- Det er, fordi det er noget af det, vi ved, der virker, siger sundhedsordfører Lotte Rod.

- Når man først har sat sig et mål om, at unge ikke skal begynde med at ryge, så duer det ikke, at det bare bliver ved snakken. Så skal man også sætte handling bag ordene, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Malerfirma hyrede coach til at hjælpe sig gennem fusion: - Vi stod jo med 38 medarbejdere, der havde 38 forskellige måder at gøre tingene på

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce