Annonce
Aarhus

Første moské med minaret skyder op i Aarhus

<p>Kulturcentret på Sintrupvej kommer til at rumme Aarhus? første rigtige moské med både minaret og kuppel. ?Byggeriet går ifølge foreningen planmæssigt, og ventes færdig i efteråret. Foto: Axel Schütt</p>

Tyrkisk Kulturforening Brabrand er langt med at opføre den første moské i Aarhus med minaret. Men vil de kalde til bøn fra spiret?

Annonce

Vil der blive kaldt til bøn fra en 24 meter høj minaret ved den nye moské, der er under opførelse i Brabrand?

Sådan spørger Dansk Folkepartis ældrerådmand i Aarhus, Jette Skive, borgmesteren og rådmanden for Teknik og Miljø. Svaret venter hun nu på.

»Jeg har fået en del henvendelser fra borgere i nærheden af moskéen, der gerne vil have svar på, om der bliver kaldt til bøn fra den nye moské,« forklarer Jette Skive sin forespørgsel.

Hun taler om den tyrkiske moské, der er under opførelse på Sintrupvej 53 i Brabrand ved siden af genbrugspladsen. Kuplen på 13-15 meter kan ses fra motorvejen.

Er det et problem, hvis der kaldes til bøn?

»Ja, det ved gud, det er. Vi bor i et kristent land med religionsfrihed, men ikke religionslighed. Og det er i orden at ringe med kirkeklokker, men ikke at kalde til bøn fra en minaret,« mener Jette Skive.

Det er Tyrkisk Kulturforening Brabrand, der står bag opførelsen af den nye moské, som foreningen på sin Facebook-side selv fremhæver er den første moské i Aarhus med minaret.

Da lokalplan nr. 866 for moskeen blev vedtaget i Aarhus Byråd i 2010 blev tårnet i tekst og visualisering beskrevet som en »sylespids« på 24 meter formet i glasfiber. 29 ud af 31 politikere i byrådet sagde i 2010 ja til lokalplanen, som Dansk Folkepartis to medlemmer stemte imod, fordi minareten med daværende DF'er Lars Skovs ord var »et sejrs- og erobringssymbol«.

Dengang udspandt sig også en større politisk debat om, hvorvidt der skulle kaldes til bøn eller ej fra den kommende minaret ved moskéen. Planlægning og Byggeri i Teknik og Miljø lavede et notat, der fastslog, at man ikke fra kommunens side med miljøbeskyttelsesloven i hånden kan forbyde, at der ringes til gudstjeneste i kirker. Støj fra kirkeklokker reguleres nemlig ikke efter miljøbeskyttelsesloven, men efter regler fastsat af Kirkeministeriet. Moskéer og lignende fra andre trossamfund skal ifølge Miljøstyrelsen sidestilles med kirker, og derfor kan man heller ikke lave bestemmelser, der forhindrer at der ringes eller kaldes til bøn i andre trossamfund. Støjen anses som værende »samfundsaccepteret støj«.

Forudsætningen er dog, at der er tale om »normal gejstlig ringning«, og hvis en kommune vurderer, at der ringes eller kaldes til børn ud over hvad der må opfattes som normalt, er der mulighed for at gribe ind ud fra miljøbeskyttelsesloven. Det beror på en konkret vurdering.

»Det ryster mig lidt, at man ikke i et kristent land kan forbyde, at der kaldes til bøn fra en minaret. Ikke fordi det larmer mere end kirkeklokker, men ud fra en kulturel holdning bør der være en forskel. Men det må jeg jo så svare de naboer, der har spurgt mig. Og så må jeg se, om der er noget mit parti kan gøre ved det overfor regeringen,« siger Jette Skive.

Måske løser spørgsmålet sig af sig selv. I hvert fald på Sintrupvej. For i forbindelse med vedtagelsen i 2010 kom Tyrkisk Kulturforening byrådet og kritikerne i mødes ved over for forvaltningen at tilkendegive, at den ikke vil kalde til bøn fra centret. Det står i indstillingen til byrådet.

Århus Stiftstidende ville gerne have haft Tyrkisk Kulturforenings kommentar til bekymringen og svar på, om man agter at holde sit løfte om ikke at kalde til bøn fra den kommende minaret.

Men kulturforeningens formand, Bedit Toy, ønsker fred om byggeriet lige nu, og vil derfor gerne vente med at besvare nogen former for spørgsmål.

I har i 2010 lovet byrådet, at der ikke vil blive kaldt til bøn fra minareten. Står det stadig ved magt?

»Det kan jeg ikke svare på nu. Men vi skal nok svare på alle spørgsmål om en måned tid,« lover Bedir Toy.

I Dansk Folkeparti er Jette Skive ikke beroliget.

»Men jeg går ud fra at et ord er et ord,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus For abonnenter

Fire placeringer i spil ved Kongelunden: Atletikken skal ud af stadion - spørgsmålet er hvor nyt anlæg skal ligge

Annonce