Annonce
Aarhus

Første tur med letbanen

10-årige Oliver og hans mor Astrid Stegeager var med på den første tur med letbanen, hvor enkelte af byens borgere var udvalgt til at deltage.

Fire østjyder, som havde vundet en konkurrence på Facebook, fik lov til at afprøve den nye letbane, inden den officielle åbning senere på året.

AARHUS: Et af de nye letbanetog, som står parkeret på testsporet i Viby, tiltrækker opmærksomhed fra forbipasserende i denne tid. Folk er nysgerrige efter at afprøve letbanen, som har været længe undervejs i Aarhus.

Fire østjyder er ekstra interesserede denne dag, da de er valgt ud til at være de første af byens "almindelige" borgere, som kan få lov til at afprøve en tur på omkring 1.500 meter på togstrækningen i Viby.

Da dørene i letbanetoget endelig åbner sig, lyser spændingen ud af øjnene på 10-årige Oliver Stegager, som er valgt ud til at være med sammen med sin mor, Astrid Stegager.

- Oliver vidste ikke, jeg havde skrevet ind til letbanen for at få lov til at være med i dag. Men da han er meget interesseret i tog, endte de altså med at vælge os ud, fortæller Astrid Stegager.

Oliver Stegeager nød turen, selvom strækningen kun var på 1500 meter.

Fulgt med i byggeriet

Mor og søn har før afprøvet metro'en i København og kørt med tog andre steder. Det nyder de. For Astrid Stegager er der noget nostalgisk over at køre med en moderne "sporvogn".

Hendes bedstefar kørte sporvogne i Aarhus, dengang det eksisterede. Det nåede hun ikke selv at opleve, men hun har hørt historier om dengang, hvor hendes bedstefar styrede sporvognene i Aarhus. Sammen med sin søn har hun også fulgt ivrigt med i byggeriet af den nye letbane.

- Et af sporene ligger tæt ved vores baghave i Kongsvang, hvor vi bor. Så vi har fulgt projektet undervejs, forklarer Astrid Stegager.

At medlemmerne i familien er begejstrede for togdrift, vidner en særlig beboelsesvogn i deres have om. Der står nemlig en ombygget togvogn i haven, hvor de bor, som familien har fået hejst ind i haven og bygget om til drengeværelser i forbindelse med deres hus. På den måde bor Oliver til dagligt i en togvogn.

- Jeg har også elsket at køre i tog, fra jeg var helt lille. Så stod jeg oppe foran i toget og legede, at det var mig, som styrede det, lyder det fra Oliver Stegager, som denne dag får en særlig oplevelse, da han bliver inviteret til at sidde på togførerens plads - imens letbanetoget holder stille dog.

Både Oliver og Astrid Stegager er meget begejstrede for det nye tog.

- Det er dejligt at køre i det. Vi sidder på nogle bløde sæder, og der er fint med plads her, siger Astrid Stegager.

- Har du lagt mærke til stikkontakterne bag hvert sæde, mor? Det er da smart, så kan man oplade sin iPad undervejs, tilføjer Oliver Stegager.

Lars Damsgaard (th) fra Hørning havde sin far, Torben Damsgaard, med i letbanetoget. Foto: Flemming Krogh
En stolt og glad togfører, Peter Lucht, styrede letbanetoget med sikker hånd. Udover at komme til at indgå i den fremtidige vagtplan for letbaneførere, er han også med til at uddanne nye førerer af letbanen.
Annonce

Daglige ture med letbanen

Ud over Oliver Stegager og hans mor deltager en hob af den danske presse, repræsentanter fra Aarhus Kommune og to borgere, som også var udvalgt i konkurrencen, på turen. Det er Torben og Lars Damsgaard. Far og søn fra Hørning.

- Min far kørte sporvogne i Aarhus igennem flere år. Nu vil jeg gerne være med til at give ham et minde ved at tage ham med her i letbanetoget, forklarer Lars Damsgaard, som havde skrevet ind til konkurrencen.

Såvel far som søn nyder testturen på strækningen i Viby. Men da sporene ikke kommer til Hørning, vil de formenligt ikke få gavn af letbanen så ofte. Det kommer Astrid Stegager derimod til at få.

- Jeg underviser på Aarhus Social- og Sundhedsskole i den vestlige del af byen. I øjeblikket tager jeg bilen på arbejde, men når letbanen kommer i drift, vil jeg kunne tage den dagligt. Det glæder jeg mig til, siger Astrid Stegager.

- Det er også bedre for miljøet. Et letbanetog bruger strøm og forurener ikke nær så meget som biler. Det har miljøet godt af, tilføjer hendes fornuftige søn, som allerede har en aftale med sin mor om, at de skal køre hele strækningen på én gang, når letbanen åbner.

Det kommer de dog til at vente nogle måneder på, da man først indvier letbanen i Aarhus til maj.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce