Annonce
Erhverv

Fabrik på Djursland kan blive Europas største cannabis-producent

Der er gang i den medicinske cannabis-produktion hos Canopy Growth i Canada. Medarbejderantallet er tæt på fem-doblet fra 2016 til 2017. Pressefoto

Danish Cannabis og markedslederen Canopy Growth i Canada er gået sammen i selskabet Spectrum Denmark, som satser på at tage førertrøjen i Europa på både import og produktion af medicinsk cannabis. Ansøgningen er sendt afsted.

Annonce

RØNDE: Det er på mange måder en afgørende uge for kommende producenter og importører af medicinsk cannabis i Danmark, hvis de vil være klar, når en fire-årig forsøgsordning forventeligt træder i kraft fra årsskiftet.

Forventeligt, fordi selve lovforslaget, som sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) fremsatte i begyndelsen af måneden i Folketinget, først går i gang med førstebehandlingen på fredag 27. oktober.

Søndag 22. oktober løb ansøgningsfristen imidlertid ud for de virksomheder, der vil være med på hamp-vognen som producenter, mens onsdag 25. oktober er skæringsdatoen for danske importører, hvis de vil være sikre på at have en tilladelse i hus inden 1. januar.

Derfor har de haft ekstra travlt hos Danish Cannabis på Møllerup Gods i den seneste tid. Også med at ansætte en landechef i Lisbeth Kattenhøj, der har 20 års erfaring fra medicinalbranchen med sig i bagagen.

Det er efterhånden fire år siden, at Møllerup Gods gik ind i hampen. Først til industrien, hvor fiber og skærv bliver anvendt til isolerings- og vækstmåtter, senere til fødevareproduktion i form af hampefrø og hampefrøolier, og for halvandet år siden begyndte godsejer Stig Gamborg og Lars Thomassen, direktør for Danish Cannabis at diskutere muligheden for også at dyrke hamp i medicinsk øjemed.

Det politiske gennembrud kom henover sommeren trods forvirrende røgslør, men nu har tågen lagt sig, og Danish Cannabis søger nu om at blive både producent og importør af medicinsk cannabis.

De elsker hamp på Møllerup Gods, hvor det næste store projekt handler om at få medicinsk cannabis til at blomstre. Det sker ske via selskabet Spectrum Denmark, som Møllerup-aflæggeren Danish Cannabis og canadiske Canopy Growth står bag. Stig Gamborg, direktør og ejer af godset, samt Danish Cannabis' direktør Lars Thomassen og landechef Lisbeth Kattenhøj håber at have en produktionsklar fabrik på Djursland i løbet af sommeren 2018. Foto: Henrik Skov
Annonce

Canadisk copy-paste

Direktøren og den nye landechef håber at have en fabrik klar fra sommeren 2018. Møllerup Gods-selskabet er gået sammen med verdens største producent af medicinsk cannabis, Canopy Growth fra Canada, som i første omgang skal levere til softgel-kapsler til det danske marked, indtil fabrikken er klar.

Danish Cannabis og Canopy Growth' fælles selskab hedder Spectrum Denmark, og planen er en fabrik på 5.000 kvadratmeter og det samme til hamp-produktion i drivhuse. Der er tale om et canadisk copy-paste-projekt til samlet 50-70 mio. kroner, og Lars Thomassen forventer, at fabrikken vil give arbejde til 50-100 ansatte. Og helst på Djursland.

- Vi er gang med at definere fabrikken, som skal godkendes af sundheds- og lægemiddelstyrelsen, men en af udfordringerne er også strømforsyning. For vi skal bruge seriøst meget strøm. Hver plante forbruger 1 kilowatt per time. Heldigvis har den danske gartnerindustri i forvejen store kompetencer her, som vi kan trække på, og det har vist sig, at det faktisk er danske virksomheder, som har bygget nogle af de medicinske cannabis-fabrikker i udlandet, som vi har kigget på, forklarer Lars Thomassen og tilføjer, at der bliver store sikkerhedsforanstaltninger -og godkendelser forbundet med produktionen på fabrikken.

- Cannabis er jo ikke det samme som julestjerner, konstaterer han.

Samarbejdspartneren Canopy Growth vækster i øvrigt derudaf i Canada. Virksomheden blev etableret i 2014 og talte i fjor 150 medarbejdere. Nu er de 700 i Smiths Falls i Ontario uden for hovedstaden Ottawa.

Allerede fra årsskiftet håber Danish Cannabis at være klar som importør af medicinsk cannabis til danske patienter via samarbejdspartneren Canopy Growth i Canada og gennem det fælles selskab, Spectrum Denmark. Pressefoto
Annonce

Først og størst i Europa

- Hvis vi bliver godkendt til at producere medicinsk cannabis på Djursland, kan vi blive den første store producent med egen fabrik i Europa, så hvis vi ellers gør det rigtigt, kan det åbne meget store mulighed for Danmark og dansk eksport, fortæller Lars Thomassen og fortsætter:

- I Tyskland er der syv licenser til at producere medicinsk cannabis i dag, men der er store begrænsninger på produktionen, og de vil først åbne rigtigt op i 2019. Samtidig er det ikke kun Danmark, der er på vej til at tillade medicinsk cannabis. Polen åbner op her fra november, mens Grækenland følger trop i 2018. Der sker en enorm bevægelse i mange lande netop nu.

Udover de nævnte lande er medicinsk cannabis tilladt i Holland, Frankrig, Portugal, Israel, USA og Uruguay. I Canada leverer Canopy Growth sine cannabis-præparater direkte fra fabrikken til 60.000 patienter. En ny sending bliver typisk udsolgt i løbet af 24 timer, og canadierne vil fra 2018 kunne købe medicinsk cannabis i håndkøb.

- De har flere års erfaringer og et totalt udviklet system, som vi kan læne os op ad. Og de har valgt os, fordi Danmark har et godt ry med lovgivning, der holder, og en høj tillid i omverdenen, slutter Lars Thomassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce