Annonce
Erhverv

Fabrik på Djursland kan blive Europas største cannabis-producent

Der er gang i den medicinske cannabis-produktion hos Canopy Growth i Canada. Medarbejderantallet er tæt på fem-doblet fra 2016 til 2017. Pressefoto

Danish Cannabis og markedslederen Canopy Growth i Canada er gået sammen i selskabet Spectrum Denmark, som satser på at tage førertrøjen i Europa på både import og produktion af medicinsk cannabis. Ansøgningen er sendt afsted.

RØNDE: Det er på mange måder en afgørende uge for kommende producenter og importører af medicinsk cannabis i Danmark, hvis de vil være klar, når en fire-årig forsøgsordning forventeligt træder i kraft fra årsskiftet.

Forventeligt, fordi selve lovforslaget, som sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) fremsatte i begyndelsen af måneden i Folketinget, først går i gang med førstebehandlingen på fredag 27. oktober.

Søndag 22. oktober løb ansøgningsfristen imidlertid ud for de virksomheder, der vil være med på hamp-vognen som producenter, mens onsdag 25. oktober er skæringsdatoen for danske importører, hvis de vil være sikre på at have en tilladelse i hus inden 1. januar.

Derfor har de haft ekstra travlt hos Danish Cannabis på Møllerup Gods i den seneste tid. Også med at ansætte en landechef i Lisbeth Kattenhøj, der har 20 års erfaring fra medicinalbranchen med sig i bagagen.

Det er efterhånden fire år siden, at Møllerup Gods gik ind i hampen. Først til industrien, hvor fiber og skærv bliver anvendt til isolerings- og vækstmåtter, senere til fødevareproduktion i form af hampefrø og hampefrøolier, og for halvandet år siden begyndte godsejer Stig Gamborg og Lars Thomassen, direktør for Danish Cannabis at diskutere muligheden for også at dyrke hamp i medicinsk øjemed.

Det politiske gennembrud kom henover sommeren trods forvirrende røgslør, men nu har tågen lagt sig, og Danish Cannabis søger nu om at blive både producent og importør af medicinsk cannabis.

Annonce
De elsker hamp på Møllerup Gods, hvor det næste store projekt handler om at få medicinsk cannabis til at blomstre. Det sker ske via selskabet Spectrum Denmark, som Møllerup-aflæggeren Danish Cannabis og canadiske Canopy Growth står bag. Stig Gamborg, direktør og ejer af godset, samt Danish Cannabis' direktør Lars Thomassen og landechef Lisbeth Kattenhøj håber at have en produktionsklar fabrik på Djursland i løbet af sommeren 2018. Foto: Henrik Skov

Canadisk copy-paste

Direktøren og den nye landechef håber at have en fabrik klar fra sommeren 2018. Møllerup Gods-selskabet er gået sammen med verdens største producent af medicinsk cannabis, Canopy Growth fra Canada, som i første omgang skal levere til softgel-kapsler til det danske marked, indtil fabrikken er klar.

Danish Cannabis og Canopy Growth' fælles selskab hedder Spectrum Denmark, og planen er en fabrik på 5.000 kvadratmeter og det samme til hamp-produktion i drivhuse. Der er tale om et canadisk copy-paste-projekt til samlet 50-70 mio. kroner, og Lars Thomassen forventer, at fabrikken vil give arbejde til 50-100 ansatte. Og helst på Djursland.

- Vi er gang med at definere fabrikken, som skal godkendes af sundheds- og lægemiddelstyrelsen, men en af udfordringerne er også strømforsyning. For vi skal bruge seriøst meget strøm. Hver plante forbruger 1 kilowatt per time. Heldigvis har den danske gartnerindustri i forvejen store kompetencer her, som vi kan trække på, og det har vist sig, at det faktisk er danske virksomheder, som har bygget nogle af de medicinske cannabis-fabrikker i udlandet, som vi har kigget på, forklarer Lars Thomassen og tilføjer, at der bliver store sikkerhedsforanstaltninger -og godkendelser forbundet med produktionen på fabrikken.

- Cannabis er jo ikke det samme som julestjerner, konstaterer han.

Samarbejdspartneren Canopy Growth vækster i øvrigt derudaf i Canada. Virksomheden blev etableret i 2014 og talte i fjor 150 medarbejdere. Nu er de 700 i Smiths Falls i Ontario uden for hovedstaden Ottawa.

Allerede fra årsskiftet håber Danish Cannabis at være klar som importør af medicinsk cannabis til danske patienter via samarbejdspartneren Canopy Growth i Canada og gennem det fælles selskab, Spectrum Denmark. Pressefoto

Først og størst i Europa

- Hvis vi bliver godkendt til at producere medicinsk cannabis på Djursland, kan vi blive den første store producent med egen fabrik i Europa, så hvis vi ellers gør det rigtigt, kan det åbne meget store mulighed for Danmark og dansk eksport, fortæller Lars Thomassen og fortsætter:

- I Tyskland er der syv licenser til at producere medicinsk cannabis i dag, men der er store begrænsninger på produktionen, og de vil først åbne rigtigt op i 2019. Samtidig er det ikke kun Danmark, der er på vej til at tillade medicinsk cannabis. Polen åbner op her fra november, mens Grækenland følger trop i 2018. Der sker en enorm bevægelse i mange lande netop nu.

Udover de nævnte lande er medicinsk cannabis tilladt i Holland, Frankrig, Portugal, Israel, USA og Uruguay. I Canada leverer Canopy Growth sine cannabis-præparater direkte fra fabrikken til 60.000 patienter. En ny sending bliver typisk udsolgt i løbet af 24 timer, og canadierne vil fra 2018 kunne købe medicinsk cannabis i håndkøb.

- De har flere års erfaringer og et totalt udviklet system, som vi kan læne os op ad. Og de har valgt os, fordi Danmark har et godt ry med lovgivning, der holder, og en høj tillid i omverdenen, slutter Lars Thomassen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce