Annonce
Erhverv

Fagbevægelsen: Den direkte vej til 'Løvens Hule' er en erhvervsuddannelse

Når man sidder og ser "Løvens Hule", kan man godt glemme, at langt de fleste iværksættere ikke er folk med lange uddannelser, skriver Lizette Risgaard. Foto: DR

Hver torsdag sidder over en halv million danskere klar for at se, hvad deltagerne i "Løvens Hule" nu har fundet på. Hvem har fået den geniale idé til et produkt, som de sultne løvedommere vil sætte tænderne i? Hvem har ramt helt ved siden af, og hvem får det første skub til at starte deres egen virksomhed?

Det er rigtig god underholdning for hele familien, samtidig med at vi hylder nogle af hverdagens helte: iværksætterne.

Når man sidder der foran fjernsynet, kan man godt komme til at glemme, at langt de fleste iværksættere ikke er folk med lange uddannelser, men faglærte med en erhvervsuddannelse. Sidste år viste en analyse, at hver tredje dansker, som startede egen virksomhed i 2017, havde en erhvervsuddannelse i bagagen. Men ikke nok med det, den viste også, at virksomheder, som var etableret af faglærte, har den højeste overlevelsesrate.

Hvis man drømmer om at blive iværksætter, er en erhvervsuddannelse altså en rigtig god vej at gå. Det skal vi huske at fortælle alle de unge, som her til marts skal vælge retning. Men også hvis man ikke drømmer om at blive iværksætter, er de unge klædt rigtig godt på med en erhvervsuddannelse.

Som det er nu, rasler antallet af faglærte ned. I dag er der ca. 1,1 million faglærte, men frem mod 2025 falder antallet med mere end 70.000 personer. Det er 70.000 færre ansatte, der ellers ville have til opgave at renovere vores bygninger, producere varer og passe vores ældre. Så der bliver i høj grad brug for alle de unge, som tager en erhvervsuddannelse, hvad enten de bliver tømrere, industriteknikere, kontorassistenter eller sosu'er.

På samme måde er det med den store grønne omstilling, vi står over for. Her bliver der ofte talt om, at vi får brug for skarpe hoveder, der kan tænke innovativt og opfinde nye løsninger. Men vi kan jo ikke alene tænke os til installeringen af de nye løsninger eller opførelsen af det bæredygtige byggeri. Det kommer til at kræve en hel masse dygtige hænder, som kan gøre alle de gode idéer til virkelighed.

Jeg vil derfor opfordre alle jer forældre til at undersøge, hvad erhvervsskolerne kan tilbyde jeres børn, inden de skal ind og sætte krydser i ansøgningsskemaet her den 1. marts. For der findes et hav af muligheder for faglærte. Hvis man som 15-årig både er til dansk litteratur og tømrerfaget, kan man tage en EUX, som er en kombination af gymnasium og erhvervsskole. Og hvis man efter nogle år i faget finder ud af, at man gerne vil læse videre, så er der også gode muligheder for det.

En ting er dog at høre om mulighederne fra sin klasselærer eller skolevejleder. Noget andet er at tale om det i familien rundt om middagsbordet. I sidste ende er det jo os forældre, som har den største interesse i, at vores børn klarer sig godt og trives med det, de laver. At de vælger uddannelse ud fra en kombination af, hvad de interesserer sig for, hvad de er gode til og så selvfølgelig, hvilke muligheder der er på jobmarkedet.

Ingen er tjent med at slæbe sig selv igennem en bestemt uddannelse, fordi det forventes af omgivelserne, eller fordi man ikke har fået snakket alle mulighederne igennem. Derfor er det også vigtigt, at vi tager snakken med vores børn og ikke kun overlader det til skolevejlederen.

Og hvem ved? Måske er det en dag dig, der sidder hjemme foran fjernsynet og ser din søn eller datter fortælle løverne om netop sin gode idé.

Annonce

Jeg vil derfor opfordre alle jer forældre til at undersøge, hvad erhvervsskolerne kan tilbyde jeres børn.

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce