Annonce
Aarhus

Fagforbund: Aarhus Sporveje fyrer løntunge chauffører og hyrer billig arbejdskraft

Aarhus Sporveje har i årets første uger gennemført to fyringsrunder. Det er især gået ud over erfarne og løntunge chauffører med mange års erfaringer. Arkivfoto

I løbet af årets første uger har busselskabet gennemført to fyringsrunder. Men samtidig søger sporvejene nye chauffører. Busselskabets ledelse afviser, at det handler om at veksle dyre chauffører til billigere arbejdskraft.

AARHUS: Siden nytår har Aarhus Sporveje fyret en gruppe af de mest erfarne buschauffører.

Men samtidig søger busselskabet nye chauffører, og den paradoksale situation får FOA Aarhus til at slå alarm.

- Det er virkelig bekymrende. Aarhus Sporveje afskediger med den ene hånd rutinerede chauffører, som befinder sig på nogle af de højeste løntrin. Med den anden hånd ansættes der nye og billige chauffører uden erfaring. Det maner i den grad til eftertanke, siger Bente Mikkelsen, formand for Teknik- og servicesektoren hos FOA Aarhus.

Aarhus Sporveje

Århus Sporveje blev oprettet 1. januar 1928. Selskabet var i mange år ejet af Aarhus Kommune, men i 2007 blev det en del af Midttrafik. Midttrafik ejes og drives af Region Midtjylland samt de 18 kommuner i området.

Busselskabet Aarhus Sporveje står for bybuskørsel i Aarhus Kommune. Kørslen er fordelt på tre kontrakter med Midttrafik, to vundne kontrakter fra 2008 og 2012 samt en kontrakt på den kørsel, der endnu ikke har været udbudt. Busselskabet har vundet kørslen i direkte konkurrence med andre virksomheder på markedet.

I Midttrafik betales buskørsel af den eller de kommuner, hvor busserne har ruter. Det betyder, at Aarhus Kommune betaler for driften af Aarhus Sporveje.

Busselskabets samlede omsætning er ca. 470 millioner kroner. Der produceres ca. 100.000 rejser om dagen. Det sker ved hjælp af 200 busser og 640 ansatte, hvoraf de 560 er buschauffører.

Annonce

Psykisk pres

Tirsdag i denne uge afskedigede Aarhus Sporveje en håndfuld buschauffører.

Det er anden gang i år, at ledelsen i busselskabet gennemfører en fyringsrunde. Mandag 8. januar afskedigede Aarhus Sporveje otte buschauffører, der havde mellem 17 og 30 års ansættelse ved selskabet.

De lange ansættelser betyder, at chaufførerne som udgangspunkt tjener omkring 4.000 kroner mere om måneden end en nyansat chauffør.

De otte buschauffører fra fyringsrunden i januar er alle medlemmer af FOA Aarhus. Ifølge Bente Mikkelsen er det ikke første gang, at busselskabet går efter de mest erfarne og løntunge medarbejdere.

- Det skaber et psykisk pres på de ansatte med flest års ansættelse. De er bange for at begå den mindste fodfejl, som ledelsen kan bruge som belæg for en fyring, vurderer formanden for Teknik- og servicesektoren hos FOA Aarhus.

Annonce

Kritik afvises

Aarhus Sporveje kan ikke genkende FOA's beskrivelse af afskedigelserne.

- Jeg er meget uenig i FOA's vurderinger. For det første er afskedigelserne sket på baggrund af konkrete forhold hos den enkelte medarbejder - som summen af fravær eller skader på busser. For det andet giver det ingen store besparelser at skille sig af med løntunge chauffører. Det koster nemlig dyrt at ansætte og uddanne nye chauffører til at køre bus, understreger HR- og kvalitetschef Bjarne Larsen fra Aarhus Sporveje.

Bjarne Larsen erkender dog, at Aarhus Sporveje i de første uger af 2018 har lavet flere afskedigelser end normalt.

- Men det skyldes ene og alene, at vi i december udsatte nogle afskedigelser. Vi så ingen grund til at give de berørte chauffører den kedelige besked lige før jul, forklarer Bjarne Larsen.

Annonce

3F i venteposition

Aarhus Sporvejes chauffører er organiseret i FOA og 3F.

Størstedelen af Aarhus Sporvejes fyringer i 2018 har ramt tjenestemænd under FOA Aarhus.

Men der er også afskediget buschauffører organiseret i 3F. Fagforbundet ser dog ingen grund til at slå alarm på medlemmernes vegne.

- Aktuelt nøjes vi med at holde et virkelig skarpt øje med situationen. Det er åbenlyst, at afskedigelserne har mere fokus fra FOA. Det handler jo i stort omfang om tjenestemænd, som er organiseret i FOA, forklarer Teddy Thomsen, en af 3F's tre tillidsmænd ved Aarhus Sporveje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce