Annonce
Debat

Fagforeningsformand råber på handling: Manglen på faglærte kan blive samfundskritisk

"Lad os håbe, det nye byråd er et, som ser alvoren i øjnene og gør noget ved problemet. Vi skal have gjort op med mismatchet, for en erhvervsuddannelse er ikke en plan B og ikke blot for de ikke-boglige. Den er for alle, som vil Aarhus det bedste", skriver Kresten Vendelboe. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

DEBAT: Inden for de næste ti år kommer vi til at mangle faglærte i hobetal. Faktisk har vi på landsplan udsigt til en mangel på knap 100.000, og det forventes, at Aarhus vil tegne sig for cirka en fjerdedel af dem.

Den prognose skal vi have ændret. For mens byggeriet og væksten er i fuld gang, og drømmen om grøn omstilling lever, så ser det lige nu ud til at få en brat ende, når byen løber tør for kvalificeret og uddannet arbejdskraft.

De, som ikke er bange for at få skidt under neglene, er dem, som skal lægge fundamentet til fremtiden. Uden de erhvervsfagligt uddannede kommer den grønne omstilling ikke, da det er dem, der skal udbygge forsyningsnetværket og rejse vindmølle- og solcelleparkerne, så der er energi nok til både elbilerne, boligejerne og erhvervslivet.

Annonce

Byggeboomet kan ej fortsætte i samme storslåede stil, når arbejdsstyrken er formindsket. Når hoteller og restaurationer ej heller længere har den fornødne kapacitet, risikerer vi, at turismen også dykker.

Får vi ikke vendt tendensen, så er der rigeligt med samfundskritiske udfordringer at tage og føle på. Så hvad gør vi?

Skal vi blot importere arbejdskraften? Nej, lad os i stedet kigge i egen rede, hvor alt for mange befinder sig på kanten af vores samfund.

8.370 århusianske unge mellem 15 og 29 år står uden hverken uddannelse og job. Lad os hjælpe dem ud i de erhvervsfaglige jobs. Vi kunne også styrke indsatsen for at fjerne sprogbarrieren for den udenlandske arbejdskraft, som allerede befinder sig i byen, så de kunne komme på arbejdsmarkedet.

Uden de erhvervsfagligt uddannede stopper både væksten, udviklingen og den grønne omstilling.

I dag vælger omkring 11 procent af de århusianske unge at fortsætte deres uddannelse på erhvervsuddannelserne. Det tal skal vi meget gerne mindst have fordoblet inden 2030.

Så lad os begynde med en fokuseret indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Det er glædeligt, at det obligatorisk tilbud om erhvervspraktik til 8. og 9. klasses-elever kom tilbage i år, men det er næppe de to til fem dages erhvervspraktik ud af godt 1800 skoledage, som får ungdommen til at skifte det gymnasiale spor ud med det erhvervsfaglige.

Det er også et skridt i den rigtige retning med den nytilkomne erhvervsplaymaker, men vi kan gøre endnu mere i folkeskolen som for eksempel "Faglig Skoletjeneste", hvor eleverne kommer til jobfester og møder unge rollemodeller fra erhvervsuddannelserne.

Vi kan også kigge over Atlanten og lade os inspirere af de amerikanske p-tech-skoler (pathways to technology), som på mange måder ligner de teknikerlinjer, vi fik i Danmark med folkeskolen fra 1958 – dengang havde vi nemlig også en massiv mangel på faglærte.

Noget må vi i hvert fald gøre, så vi kan komme væk fra den traditionelle opdeling mellem håndværkmæssig og boglig, som vores uddannelsessystem i dag er så kraftigt præget af.

Da vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation Aarhus holdt vælgermøde i Centralværkstedet 26. oktober, blev der fra politisk hold nævnt muligheden for, at de unge jo også kunne tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet. Og tanken er da god, hvis ikke det var sådan, at de tre år på gymnasiet blot er endnu et kapitel i en akademisk skoling.

Vi må tage ansvar for, at den måde, systemet er på i dag, i høj grad er medvirkende til, at de unge vælger, som de gør. Som folkeskolelærer Morten Korsbæk Sørensen skriver i et blogindlæg på folkeskolen.dk, så har lærerne et ansvar for, at erhvervsuddannelserne er blevet set som en plan B, og at elever er blevet mødt med: Du er for dygtig til at skulle på teknisk skole – du skal da have en gymnasial uddannelse.

Lad os håbe, det nye byråd er et, som ser alvoren i øjnene og gør noget ved problemet. Vi skal have gjort op med mismatchet, for en erhvervsuddannelse er ikke en plan B og ikke blot for de ikke-boglige. Den er for alle, som vil Aarhus det bedste. For uden de erhvervsfagligt uddannede stopper både væksten, udviklingen og den grønne omstilling.Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce