Annonce
Erhverv

Fagligt aktive går i aktion på Søndergade: Lønforskellen er blevet for stor

I forbindelse med årets overenskomstforhandlinger går fagligt aktive fredag i aktion på Søndergade. Arkivfoto: Morten Pape
Fredag bliver der slået et slag for fair overenskomster, når fagligt aktive går i aktion på Søndergade.

Horsens: Forhøjelse af mindstelønnen og ordnede arbejdsforhold er blandt nøgleordene, når fagligt aktive fredag eftermiddag går i aktion på Søndergade.

Her vil de slå et slag for et fair resultat af de overenskomstforhandlinger, som i øjeblikket pågår mellem arbejdsgivere og fagbevægelser.

- Lønforskellen mellem direktøren og arbejderen er de seneste år blevet alt for stor. Derfor er det vigtigt at sikre nogle stærke overenskomster, for uden et organiseret arbejdsmarked vil det blive de stærkes ret på bekostning af de svage, siger Renée Hede, tillidsmand og medlem af Malerforbundet, der er talsperson for aktionen i Horsens, i en pressemeddelelse.

- Uden gode overenskomster undergraves velfærden og de faglige rettigheder, som vi har kæmpet for i generationer, siger hun.

Annonce

Begynder klokken 14

Aktionen i Horsens, der er en af flere spredt i hele landet, er arrangeret af Fagligt Formandsinitiativ, der er et netværk af fagforeningsformænd fra en lang række faglige forbund, blandt andet 3F Horsens.

Aktionen foregår mellem klokken 14 og 16 ved det gamle rådhus på Søndergade 26.

Under årets overenskomstforhandlinger skal der forhandles løn- og arbejdsvilkår på plads for i alt 600.000 danske lønmodtagere i private job. I sidste weekend faldt en aftale på plads for 230.000 ansatte i industrisektoren, mens andre forhandlinger er i fuld gang, blandt andet inden for byggeri og rengøring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Første dansker er blevet ramt: TV2-medarbejder er konstateret smittet med coronavirus

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce