Annonce
Aarhus

Ny festival har booket tre af byens største lokaliteter: Kæmpe messe skal sætte bæredygtighed forrest

Kristine Overgaard Nielsen og Helle Tølbøl Lauritsen holder til i Blixens, byen nye kontorhus i Gellerup. Foto: Flemming Krogh
Folkene bag Fair Festival i Aarhus har booket tre af byens største lokaliteter for at lave en stor festival, hvor klima og bæredygtighed er fællesnævneren.
Annonce

AARHUS: Makeuppen sidder perfekt og tøjet matcher. De to kvinder bag firmaet Globe Go Green kunne snildt repræsentere et større dansk firma eller begå sig indenfor bankverden. Men bag det trimmede ydre banker to kvindehjerter for et bedre klima, hvor genbrugstøj og færre brusebade kan være en konsekvens.

Kristine Overgaard Nielsen og Helle Tølbøl Lauritsen har været veninder i mange år. Nu ses de hver dag, da begge er involveret i Globe Go Green, som holder til i et åbent kontormiljø i byens nye kontorhus i Gellerup.

Her er små kontorpladser adskilt af rå trævægge - krydret med stofparasoller i grønne og røde farver. I et uhøjtideligt miljø, hvor der er plads til at tænke store tanker. Og det er de to århusianske kvinder ikke bange for.

Hvad der startede som en løs idé på en af byens caféer, er endt som et stort projekt med bæredygtighed som grund-idé.

- Klimakrisen er en realitet. Vi kan ikke købe nyt tøj i stor stil og forbruge løs, som vi gjorde det for få år siden. Bæredygtighed er kodeordet, som kan tænkes ind i mange retninger, fortæller Helle Tølbøl Lauritsen, der er journalist, men som nu koncentrer sig om at få Fair Festival op at stå, som en del af Globe Go Green.

Fair Festival

Fair Festival afholdes 27.-29. marts 2020.

Det er tre indholdsrige og oplysende dage, hvor omdrejningspunktet er bæredygtighed.

Læs mere her: globegogreen.com/home/fair-festival/

Annonce

Kendte på programmet

Kristine Overgaard Nielsen er ankerkvinden i Globe Go Green. Det var hende, som fik idéen til at lave Fair Festival. I første omgang tænkt som en én-dags-begivenhed i Ridehuset, men som snart fik højere ambitioner.

Nu er programmet for en festival med bæredygtighed som overskrift ved at være på plads - med udstillere og foredragsholdere fra hele landet. Fair Festival er samlet over tre dage på tre steder i midtbyen: Mad & Fødevarer holder til i Ridehuset, Tekstil & Mode i Scandinavian Center og Møbler & Interiør på Godsbanen.

- Det lyder ambitiøst, men jeg har en god fornemmelse i maven. Det skal nok blive en god weekend. Vi håber, der kommer 40.000 gæster. Det halve vil også være tilfredsstillende, da det er første gang vi afholder Fair Festival i Aarhus, siger Kristine Overgaard Nielsen, som har en årelang baggrund indenfor turisme i Tyrkiet.

Talegaverne fejler ikke noget hos hverken Kristine Overgaard Nielsen eller hendes 'allierede' i Globe Go Green. Begge taler varmt om klima og bæredygtighed. Allerede nu er mange stande booket indenfor de tre emner.

I løbet af weekenden, hvor Fair Festival foregår, vil der udover en masse udstillere, være et omfattende program med debattører fra hele landet. Meteorolog Mikael Jarnvig, Christina Felthaus og Signe Wenneberg er nogle af de velkendte debattører, der allerede har meldt deres ankomst.

- Vi kigger efter politikere, meningsdannere og erhvervsfolk, som har en holdning til klimakrise og bæredygtighed. Det har givet mange positive reaktioner, fortæller Kristine Overgaard Nielsen, som stadig har plads til flere i programmet.

Annonce

Sjældent kød

Fair Festival skelner også til FN’s 17 verdensmål. Især nummer 12 (Ansvarligt forbrug og produktion, red.) og nummer 17 (Partnerskaber for handling, red.) er vigtigt for de to ’grønne’ Aarhus-kvinder.

- Vi kæmper for, at vi alle bliver mere bevidste og ansvarlige som forbrugere. Både nationalt og internationalt, lyder det samstemmende fra de to veninder og samarbejdspartnere.

Hverken Kristine Overgaard Nielsen eller Helle Tølbøl Lauritsen er fanatiske med bæredygtige produkter eller levevis. Begge spiser kød, men hælder til det vegetariske. Kristine Overgaard Nielsen er den af de to, som lever mest efter vegetariske principper, da hun sjældent spiser køb.

- Derhjemme laver jeg næsten aldrig kødretter. Når jeg er ude at spise hos mine venner, spiser jeg, hvad der bliver serveret. Også selvom det indbefatter kød, fortæller Kristine Overgaard Nielsen.

Helle Tølbøl Lauritsen har kødfri dage to til tre gange om ugen.

- Jeg prøver at leve mere vegetarisk. Men det skaber ingen afsavn hos mig, når det foregår i et langsomt tempo. Det går heller ikke ud over min livskvalitet, at jeg har skruet ned for mit tøjforbrug. For få år siden kunne jeg bruge op til 3.000 kroner om måneden på nyt tøj. Det gør jeg slet ikke mere, fortæller Helle Tølbøl Lauritsen.

- Vi skruer ned for vores overforbrug til gavn for klimaet. Væk fra køb-og-smid-væk-mentaliteten, tilføjer Kristine Overgaard Nielsen.

Kristine Overgaard Nielsen (tv) og Helle Tølbøl Lauritsen står bag Fair Festival i Aarhus, som de håber bliver en årlig begivenhed i fremtiden. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Byt dit brugte tøj

Retro- og genbrugstøj er velanset i dag indenfor alle sociale lag. Det er også derfor, de to kvinder har sat tøj-swap på programmet til Fair Festival, så gæsterne kan tage tøj med, de ikke bruger længere, og bytte til noget andet, som de kan have lyst til at gå med.

Ambitionerne er høje hos Globe Go Green, som er kommet langt med festivalen i Aarhus. En tilsvarende festival er allerede undervejs i København til efteråret. Men de to Aarhus-kvinder forventer, at den jyske festival bliver hoved-eventen.

- Det er vores ambition, at Fair Festival skal trække folk til Aarhus på linje med Classic Race og Food Festival, lyder det fra Kristine Overgaard Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Debat

Kvindemuseet: Byrådet danser udenom

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce