Annonce
Aarhus

Fairbar er ikke kun til øl: Nu også med en samvittighedsfuld vin

Fairbar sælger vin fra Libby's Pride, som har en særlig historie. Foto: Flemming Krogh
Over 100 frivillige unge lægger kræfter i at skabe en særlig stemning i Fairbar på Klostertorv. Det serverer især specielle øl, men har også fået en vin fra Sydafrika på menukortet.

AARHUS: Stolene står på bordene, og musikken er slukket. Der hersker ro og fred på en normal formiddag i Fairbar, hvor vinimportør Jørgen Møller-Nielsen er på besøg for at levere vin, som gæsterne snart kan nyde i baren, der ellers mest er populær hos øl-kendere.

Libby's Pride hedder den sydafrikanske vin, som Jørgen Møller-Nielsen gennem virksomheden HumanAid henter hjem fra Sydafrika. Vinen bliver fremstillet af Libby, en lokal, farvet kvinde, i samarbejde med en winemaker på en vingård nord for Cape Town. Libby og vingården har et såkaldt BBBEE-samarbejde (Broadbased black economic empowerment), der blandt andet går ud på, at hun bruger vingårdens produktionsanlæg og administration.


Annonce

Vi gør meget ud af, at de frivillige her kan skabe nye kontakter til hinanden. Fairbar er et godt sted at møde nye mennesker, når man er flyttet til byen for at studere.

Jesper Bonde Aagaard. Fairbar


- Vi tager FNs 17 Verdensmål alvorligt. At indgå Partnerskaber for Handling er vigtigt for os, og vi vil gerne bakke op om anstændige job og økonomisk vækst, forklarer Jørgen Møller-Nielsen, som driver den socialøkonomiske virksomhed HumanAid sammen med sin kone.

Sydafrikansk vinaften på Fairbar

  • Du kan deltage i en vinsmagning på Fairbar torsdag 13.5.
  • Billetten koster 200 kroner og kan bestilles på: humanaid.dk
  • Fairbar, Klostertorvet 6, 8000 Aarhus

Bar skaber nye venskaber

Firmaet hører hjemme i Silkeborg, men Jørgen Møller-Nielsen har også haft kontorplads i Aarhus, hvor man arbejdede sammen med Globe Go Green, som står bag bæredygtigheds messen Fair Festival i Aarhus.

Jørgen Møller-Nielsen (tv) leverer vin til Jesper Bonde Aagaard og Karen Rask Pedersen i Fairbar på Klostertorv i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

HumanAid deltog også på dettes års Fair Festival i marts i Aarhus, hvor de fortalte om den bæredygtige vin fra Libby, den første farvede kvinde i Sydafrika, som laver sin egen vin. En del af overskuddet fra vinsalget går i øvrigt til et ungdomshjem for udsatte unge i Cape Town. Nu kan man smage den sydafrikanske vin Libby's Pride hos Fairbar i Aarhus, hvor HumanAids principper går fint i tråd med tankerne bag baren.

- Vi gør meget ud af, at de frivillige her kan skabe nye kontakter til hinanden. Fairbar er et godt sted at møde nye mennesker, når man er flyttet til byen for at studere. Uanset hvor man kommer fra, siger bestyrer Jesper Bonde Aagaard, som tilføjer, at der ikke kun er unge blandt de omkring 130 frivillige.

Fællesskabet - og den sociale dimension - nyder Karen Rask Pedersen godt af. Den 27-årige studerende har været tilknyttet stedet i flere år. Nu har hun ansvaret for at tage sig godt af de nye frivillige, som skal have indsigt i, hvad man har på 'hylderne', men naturligvis også hvordan man laver en god drink, eller hvad man skal fortælle gæsterne om.

- Jeg er instruktor i Fairbar. Det betyder, at jeg indimellem lærer nye frivillige op, så de kan betjene gæsterne og bidrage til den særlige atmosfære, som vi mener, der er her i baren, siger Karen Rask Pedersen.

Stemningen er hjemlig og afslappet i Fairbar, hvor Jesper Bonde Aagaard er bestyrer, og Karen Rask Pedersen arbejder som frivillig. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Plads til nye øl-typer

Den Sydafrikanske vin fra Libby er en af de nye historier, som Karen Rask Pedersen eller en af de andre frivillige fortæller i baren eller ved ét af bordene.

Ellers er stedets ansatte eksperter i at fortælle om - og naturligvis servere - specialøl.

- Vi skifter jævnligt ud i hanerne, så vi altid har 10 spændende øl på menuen, fortæller Jesper Bonde Aagaard.

Den nye vin kan man i øvrigt opleve til en vinsmagning torsdag 13.5. Og hvis man ikke kan nå at sætte den dato i sin kalender, kan man kigge på Fairbars hjemmeside, hvor der er en række særarrangementer som koncerter, filmforevisninger, quiz og stand-up. Arrangementerne har  været sat på stand-by under corona, men begynder langsomt at fylde kalenderen på Fairbar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce