Annonce
Sport

FAKTA: Krig har aflyst OL tre gange

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Den globale coronakrise er årsag til historiens første OL-udskydelse. Tre gange er OL blevet helt aflyst.

Annonce

Tre gange i historien er OL blevet aflyst. Alle gange på grund af krig.

Så galt går det næppe med de forestående lege, Tokyo 2020, men det ligger nu fast, at OL bliver skubbet til 2021. Legene i Tokyo er sendt til tælling af udbruddet af coronavirus, der har ramt stort set alle verdens lande.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) besluttede på et møde tirsdag sammen med arrangørerne i Japan at udskyde legene til næste år.

Datoer for legene er ikke fastlagt endnu, men det bliver i 2021 - og senest i sommeren 2021.

Her er et historisk overblik over, hvad der tidligere har påvirket OL.

* Krig:

- I 1916 skal OL afholdes i Berlin, men Første Verdenskrig bryder ud og fører til en aflysning.

- Tokyo skal i 1940 være vært, men Japan går i slutningen af 30'erne i krig mod Kina og dropper værtskabet, der i stedet går til Helsinki. Det droppes dog også, da Sovjetunionen invaderer Finland i 1939 i forbindelse med Anden Verdenskrig.

- Heller ikke i 1944 afvikles OL. London udråbes som vært i juni 1939, men tre måneder senere bryder Anden Verdenskrig ud, og legene fem år senere aflyses.

* Boykot:

- Flere arabiske lande trækker sig fra legene i Melbourne i 1956, fordi Israel får lov til at deltage trods landets deltagelse i Suez-krigen. Schweiz og Ungarn trækker sig også, fordi Sovjetunionen har invaderet Ungarn, men alligevel fået lov til at deltage.

- 29 primært afrikanske lande boykotter OL i Montreal i 1976, fordi Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har tilladt New Zealand at deltage. Landet har brudt FN's boykot af Sydafrika og spillet rugbylandskampe mod apartheidregimets nationalmandskab.

- USA og cirka 60 andre lande boykotter OL i Moskva i 1980 på grund af Sovjetunionens invasion af Afghanistan.

- Fire år senere i 1984 svarer Sovjetunionen og flere andre lande fra østblokken så tilbage ved ikke at møde op til legene i Los Angeles.

- OL i Seoul i 1988 bliver det fjerde OL i træk, der rammes af boykot, da Cuba ikke vil deltage.

* Terror:

- Midt under OL i München i 1972 tager den palæstinensiske terrorgruppe Sorte September israelske deltagere som gidsler. I alt mister 17 personer livet - 11 israelere, 5 terrorister og en politibetjent.

- OL i Atlanta i 1996 rammes også af terror, da en bombe sprænger i forbindelse med en koncert i Centennial Olympic Park. En person dør, og 111 såres.

Kilde: TT.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

286 millioner kroner brugt på konsulenter: Aarhus Kommune  svinger sparekniven over eksterne konsulenter

Aarhus For abonnenter

Private plejehjem versus kommunale plejehjem: Hvem klarer sig bedst, når tilsynet kommer på besøg?

Annonce