x
Annonce
Erhverv

FAKTA: Mere end 600.000 ansatte skal have ny overenskomst

De seneste uger er der blevet forhandlet nye overenskomster for mere end 600.000 ansatte i den private sektor.

På det seneste har forskellige fagforbund og arbejdsgiverorganisationer forhandlet om nye overenskomster.

Annonce

Senest er 3F og Dansk Industri fredag blevet enige om en ny overenskomst på transportområdet.

En række andre overenskomster mangler stadig at falde på plads.

Læs her mere om de overenskomstforhandlinger, der har fundet og stadig finder sted:

* Overenskomstforhandlingerne kaldes for OK20.

* I denne omgang bliver der forhandlet om en ny overenskomst for mere end 600.000 ansatte i private virksomheder.

* Overenskomstforhandlingerne sætter rammerne for løn og arbejdsvilkår på tusindvis af danske arbejdspladser.

* Når forhandlerne fra fagforbundene og arbejdsgiverorganisationerne har en aftale på plads, skal fagforeningsmedlemmerne stemme om aftalen.

* Her stemmer alle de forskellige fagforbund i fællesskab.

* Ud over den indgåede aftale om en ny overenskomst på transportområdet er der også allerede lavet nye overenskomster på en række andre områder.

* For knap to uger siden nåede industrien, der er det største område på det private arbejdsmarked, på plads med sin aftale.

* I 2017 blev der senest forhandlet overenskomst på det private arbejdsmarked. Dengang var der den største stemmedeltagelse siden 1973.

* Samlet stemte 56,5 procent ja til overenskomsten. Men flere faggrupper - 3F, Fødevareforbundet, El-forbundet og Malerforbundet - stemte isoleret set nej.

Kilde: DR.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce