Annonce
Danmark

FAKTA: Ny hastelov skal kunne forhindre forsamlinger på over to

Stjæler man håndsprit, skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis det står til regeringen.

Det går stærkt i politik i disse dage, fordi Folketinget ønsker at afbøde konsekvenserne fra coronavirus i Danmark.

Torsdag fremsættes to nye hastelovforslag, der indeholder fængsel for at stjæle håndsprit, og at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

* Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod, at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

* Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, kollegier, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1500 kroner til 2500 kroner.

* Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

* Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit til en værdi af 200 kroner fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde på 500 kroner, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en anden bagatelgrænse.

* Kriminelle, der udnytter coronakrisen og begår tricktyverier og snyder sig ind i private hjem for at stjæle værdier for 1500 kroner, skal kunne få op mod 80 dages fængsel. I dag er strafferammen 40 dages fængsel.

* En erhvervsdrivende, der svindler sig til offentlig støtte fra regeringens hjælpepakker og får udbetalt 1 million kroner, skal kunne straffes med 4 års fængsel. Det er en firdobling i forhold til i dag.

* I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Med lovforslaget skal små virksomheder med under ti ansatte fremover betale 10.000 kroner for at overtræde loven første gang.

* For mellemstore virksomheder med under 50 ansatte skal bødestraffen være 20.000 kroner første gang. Og for større virksomheder skal bøden være 40.000 kroner for første gang. Den kan blive op til 150.000 kroner i alt.

* Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

* De udløber 1. marts 2021, medmindre et politisk flertal forlænger dem.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts, L 157 og L 158.

/ritzau/

Se lovforslag her
Se lovforslag her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce