Annonce
Østjylland

Falck lægger sig ned: Vi skulle have gjort mere

Falck erkender, at der er sket fejl i reddernes umiddelbare håndtering af det trafikuheld, som Morten Pedersen var involveret i i Ørsted 5. november 2017. Arkivfoto: Michael Bager/Ritzau Scanpix

Morten Pedersen har ret, når han kritiserer lokale Falck-reddere for at have gjort for lidt, da han kørte galt i Ørsted i november. Men der er ingen grund til at frygte, at der er tale om en generel tendens, fastslår den ansvarlige områdeleder.

Ørsted: - Sådan en sag giver grund at kigge indad og se, hvordan vi kan gøre det endnu bedre.

Sådan lyder meldingen fra områdeleder Jan Kjær Madsen fra Falck, da Randers Amtsavis foreholder ham den oplevelse, som 30-årige Morten Pedersen fra Randers havde med lokale Falck-folk, da han i november sidste år var involveret i et trafikuheld i Ørsted på Djursland.

Morten Pedersen kritiserer Falck-redderne, fordi de undlod at hjælpe, da der tydeligvis var brug for det. I stedet forlod de uheldsstedet med det bagerbrød, de netop havde købt hos bageren overfor.

Ifølge Jan Kjær Madsen burde Falck-redderne ganske rigtig have hjulpet til i den situation, som Morten Pedersen beskriver.

- Alle mennesker skal hjælpe, hvis man ser en ulykke, og som Falck-folk har vi en særlig forpligtigelse til at agere og altid tilbyde hjælp overfor den tilskadekomne, hvis vi er vidne til en ulykke. Derfor tager vi naturligvis sådan en henvendelse seriøst, siger han.

Annonce

- Redderne er kede af det

Som følge af avisens henvendelse har områdelederen efter eget udsagn taget kontakt til de reddere, der var på arbejde 5. november 2017, og taget en snak med dem.

- De er rigtig kede af, at de ikke i første omgang forstod situationens alvor og ikke koblede den skadede bil sammen med borgeren på bænken, men det ændrer ikke på, at vi har en særlig forpligtigelse som reddere til at yde hjælp, når det kræves, siger han.

Er der - som Morten Pedersen frygter - en tendens til, at Falckredderne i Ørsted kun kan hjælpe, hvis de bliver tilkaldt via 112?

- Det kan vi ikke bekræfte. Vi oplever generelt, at vores reddere - ikke bare i Ørsted, men over hele landet - hver dag gør et kæmpe stykke arbejde med at redde liv og skabe tryghed. Vi skal naturligvis følge de retningslinjer, der er på området, men vi har også den forpligtelse, at det her handler om mennesker, og at de derfor selvfølgelig skal udvise empati og handlekraft, når de ser en ulykke eller en tilskadekommen borger.

Kan det være rigtigt, at almene borgere har pligt til at tilile et ulykkessted, hvis de er vidne til det, men at Falckreddere kun skal, hvis de bliver ringet efter?

- Nej, det kan det selvfølgelig ikke. Jeg vil gerne slå fast, at man som Falck-redder har en særlig forpligtigelse, og det er min opfattelse, at det generelt ligger dybt i alle Falck-redderes DNA, at man naturligvis handler, når man er vidne til et ulykkessted.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce