Annonce
Østjylland

Falckreddere afviste at rykke ud til dødsulykke: Nu er de blevet politianmeldt

Tirsdag 28 august mistede en 45-årig motorcyklist livet, efter han havde påkørt en husmur på Røugsøvej i Ørsted. Nu er to Falck-reddere blevet politianmeldt i sagen. Arkivfoto: Per Øxenholt/Ritzau Scanpix

En privatperson har bedt Østjyllands Politi om at finde ud af, hvorvidt der skete et lovbrud, da Falck-reddere i Ørsted afviste at rykke ud til en dødsulykke uden et forudgående 112-tilkald.

Ørsted: Det skabte enorm røre, da det kom frem, at lastbilchaufføren Klaus Bach var blevet afvist, da han umiddelbart efter en motorcykelulykke tirsdag i sidste uge opsøgte hjælp hos Falckredderne på stationen i Ørsted på Djursland.

Kort forinden var en 45-årig motorcyklist af ukendte årsager kørt frontalt ind i en husmur på Rougsøvej, som ligger blot nogle få hundrede meter fra Falck-stationen i Ørsted. Men da Klaus Bach henvendte sig til de to tilstedeværende Falckreddere, konstaterede de, at de ikke ville rykke ud, før de havde fået et 112-alarmopkald.

- Begge de tilstedeværende siger, at de ikke kan rykke ud, fordi de ikke har fået et alarmopkald. Faktisk beder de mig gå ud i min bil og selv ringe 112, og jeg reagerer ved at sige: "det kan sgu da ikke være rigtigt". Det virkede allermest som om, de ville verfe mig ud der fra hurtigst muligt, fordi jeg var til besvær, fortalte Klaus Bach efterfølgende til Newsbreak.dk.

Nu ser det ud til, at afvisningen af Klaus Bachs anmodning om hjælp kan gå hen og få alvorlige konsekvenser for de to falckreddere.

Det står klart, efter en privatperson i kølvandet på sidste uges medieomtale har anmeldt sagen til Østjyllands Politi.

Annonce

Straffelovens paragraf 253

Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, som, uagtet det var ham muligt uden særlig fare eller opofrelse for sig selv eller andre, undlader:

1) efter evne at hjælpe nogen, der er i øjensynlig livsfare, eller

2) at træffe de foranstaltninger, som af omstændighederne kræves til redning af nogen tilsyneladende livløs, eller som er påbudt til omsorg for personer, der er ramt af skibbrud eller anden tilsvarende ulykke.

Stk. 2 Med fængsel indtil 2 år straffes den, som overtræder stk. 1 i forbindelse med flugt fra et færdselsuheld, hvorved nogen er tilføjet betydelig personskade.

Kilde: Danskelove.dk

- Grov og graverende pligtforsømmelse

Selve anmeldelsen er indsendt af Dick Sørensen. Han bor på Frederiksberg og har således ingen direkte involvering i sagen, hvor den 45-årige motorcyklist omkom.

Dick Sørensen har med egne ord tidligere været juridisk rådgiver for Patientforeningen Danmark, men i de senere år har han af eget initiativ fattet interesse for opsigtsvækkende sager, hvor han mener, der er foregået noget strafbart eller problematisk.

- Der må være tale om en kvalificeret grov og graverende pligtforsømmelse, når Falckredderne blot fortsætter med deres påfaldende passivitet og blot sidder og venter på et opkald = bestilling fra AMK-vagtcentralen i Aarhus, alt imedens en kvæstet person er i akut livsfare ude på vejen, skriver Dick Sørensen i sin mail til Østjyllands Politi, som også er sendt til amtsavisen.dk.

Han undrer sig over, hvorfor ambulanceredderne ikke tilsidesætter regler og yder den hjælp, der er påkrævet, så snart, de hører om det - i stedet for at vente på alarmopkaldet. Ikke mindst set i lyset af, at ambulancen rykkede ud fra stationen, kort efter Klaus Bach forlod stationen med uforrettet sag, argumenterer han.

Sagen undersøges

Hos Østjyllands Politi bekræfter kommunikationsmedarbejder Jeanette Løv Rasmussen, at man har modtaget en politianmeldelse i forbindelse med motorcykelulykken i Ørsted.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en politianmeldelse i forbindelse med sagen fra Ørsted, samt at vi nu går i gang med at undersøge, om der er sket noget, der kan anses for at være strafbart i sagen, siger hun.

Ifølge Amtsavisens oplysninger går den indgivne politianmeldelse på, at de to Falckreddere ifølge Dick Sørensen skulle have overtrådt straffelovens paragraf 253, som forpligter enhver borger at yde bistand, hvis man eksempelvis oplever en alvorlig ulykke.

Hos Falk har man imidlertid ikke hørt om politianmeldelsen endnu, og derfor vil organisationen endnu ikke kommentere på sagen.

- Vi forholder os afventende, indtil vi hører mere fra Østjyllands politi om anmeldelsen, siger pressemedarbejder Anne F. Rydell fra Falck.

Det vides endnu ikke, hvornår Østjyllands Politi vil være færdig med at behandle politianmeldelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce