Annonce
Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

I Familiehuset ved Aarhus Universitetshospital kan kræftsyge børn og deres familie bo i forbindelse med behandling. Nu er der sået tvivl om behandlingstilbuddets fremtid, idet en arbejdsgruppe ser på muligheden for at samle behandlingen af børnekræft i København. Der er lagt op til en afgørelse om et halvt år, men ifølge Kræftens Bekæmpelse er det en helt urimelig ventetid for familier med kræftramte børn. Foto: Axel Schütt
Kræftens Bekæmpelse går til Sundhedsstyrelsen for at få en afgørelse i den omstridte sag om fremtidens placering af behandlingen af børn med kræft. Styrelsen har udsat beslutningen i et halvt år, men ifølge Kræftens Bekæmpelse efterlader det de berørte familier i blandt andet Aarhus-området i en presset situation.
Annonce

AARHUS: Kræftens Bekæmpelse går nu til Sundhedsstyrelsen for at få en afklaring i sagen om den mulige centralisering af kræftbehandlingen af børn.

En arbejdsgruppe under styrelsen har lavet et oplæg, der samler behandlingen af kræftramte børn i København. Det betyder, at blandt andre østjyske familier med kræftramte børn må sige farvel til det eksisterende behandlingstilbud på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

For halvanden uge siden opstod der voldsom debat om sagen, og Sundhedsstyrelsen besluttede at udsætte afgørelsen af børnekræftbehandlingens fremtid i et halvt år.

Men ifølge Kræftens Bekæmpelse skaber udmeldingen store bekymringer.

- Det sidste familier til kræftramte børn har brug for er usikkerhed om, hvor deres børn skal behandles i fremtiden. Derfor dur det ikke, at Sundhedsstyrelsen bare udskyder en beslutning om placeringen af den fremtidige behandling af børn med kræft. Det efterlader familier til kræftramte børn i utryghed og usikkerhed. Vores budskab er, at der er brug for en klar udmelding, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Annonce

Dokumentation efterlyses

Arbejdsgruppen under Sundhedsstyrelsen kom til verden i september 2019.

På et møde i oktober i år blev arbejdsgruppens påtænkte konklusioner præsenteret for de lægefaglige direktører fra universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg og Odense. De tre hospitaler har i dag tilbud om behandling af børnekræft.

Her stod det klart, at kræftbehandlingen af børn står til at blive samlet på Rigshospitalet. Det har udløst kraftige protester fra blandt andre Region Midtjylland, Aarhus Kommune og familier med kræftramte børn.

Behandlingen af børnekræft

I Danmark står fire hospitaler for behandlingen af børn med kræft. De fire hospitaler er Rigshospitalet i København, Aarhus Universitetshospital. Odense Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital har ansvar for de mest specialiserede og krævende kræftforløb hos børn. Samtlige fire hospitaler samarbejder på kryds og tværs om behandlinger og udvekslinger af erfaringer.

I Danmark får årligt cirka 200 danske børn i alderen mellem nul og 18 år konstateret kræft. 60 af dem behandles på Aarhus Universitetshospital.

4 ud af 5 børn overlever et kræftforløb. Men de høje doser af stråler og kemoterapi, som behandlingen ofte består af, betyder, at halvdelen af børnekræftoverlevere oplever senfølgesygdomme senere i livet.

Aarhus Universitetshospital har otte læger og 40 sygeplejersker beskæftiget i den direkte behandling af børn med kræft. Men også personale fra andre afdelinger er med til at behandle og udrede børnene.

I forløbet har kritikerne efterlyst faglige årsager til at samle behandlingen af børn med kræft på Rigshospitalet. Kræftens Bekæmpelse kender heller ikke dokumentation, der vidner om bedre kræftbehandling ved at samle indsatsen i København.

-  Vi kan ikke forestille os, at behandlingen af børn med kræft samles et enkelt sted, med mindre der er klare kvalitetsforskelle og forskelle i børns muligheder for at overleve. Og sådan som vi læser debatten, er der ikke tale om sådanne forskelle, og derfor er en flytning ikke aktuel. Men vi lytter, hvis Sundhedsstyrelsen eller andre har en viden om kvalitetsforskelle eller faglig forskelle, som vi ikke kender til, understreger Jesper Fisker.

Annonce

Afgørende inddragelse

I Århus Stiftstidende har Sundhedsstyrelsen tidligere fortalt, at den lægger vægt på en åben og transparent proces, hvor alle faglige og organisatoriske bidrag er inddraget.

Men Kræftens Bekæmpelse har ikke været hørt i forbindelse med Sundhedsstyrelsens arbejde.

Direktør Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse vil inddrages i arbejdet med at udforme fremtidens behandling af børnekræft i Danmark. Siden september 2019 har en arbejdsgrupper under Sundhedsstyrelsen arbejdet med emnet, men Kræftens Bekæmpelse er ikke blevet spurgt. Foto: Philip Davali

- Det har undret mig, og jeg har derfor foreslået Sundhedsstyrelsen at inddrage os, hvis den alligevel beslutter at genoptage arbejdet, fortæller Jesper Fisker.

I dag finder kræftbehandlingen af børn sted fire steder i landet, nemlig på Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Odense Universitetshospital.


De mange hospitalsbesøg i forbindelse med ambulant behandling er også en stor udfordring for familierne. Men som forældre vil vi jo rejse til verden ende, hvis det er nødvendigt for at redde vores børn, men så skal det jo også være nødvendigt.

Jesper Fisker, Kræftens Bekæmpelse


Men nogle behandlinger foregår i dag kun et sted i Danmark. For eksempel er protonstråling af børn samlet i Aarhus, der har Danmarks eneste partikelkanon.

- Det er en kæmpe belastning for familier med kræftsyge børn at skulle rejse langt for at få behandling.  De mange hospitalsbesøg i forbindelse med ambulant behandling er også en stor udfordring for familierne,. Men som forældre vil vi jo rejse til verden ende, hvis det er nødvendigt for at redde vores børn. Men så skal det jo også være nødvendigt, pointerer Jesper Fisker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Lige nu kan du blive testet hele 16 steder i Aarhus Kommune: Få overblikket her

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus og omegn: Antallet af smittede stiger en smule igen

Annonce