x
Annonce
Kultur

Fantasifuld ungdomstrilogi

Twilight møder Star Wars i aarhusianske Mette Bundgaard Laursens nye science fiction-trilogi, der både rummer teenagedrama og fjerne galakser.

Den aarhusbaserede forfatter Mette Bundsgaard Laursen debuterer med ikke mindre end en hel science fiction-trilogi på Forlaget Facet.

Annonce

Serien har fået navnet »Caldera« og foregår både i et dansk gymnasiemiljø og i en fjern galakse.

Hovedpersonen Kate er en cool og selvsikker gymnasieelev, der er tilfreds med sin position som klassens nørd.

Samtidig er hun fordomsfuld overfor klassens populære typer og derfor også svær at overbevise, da klassens nye fyr - som mest af alt ligner en hot, californisk surfer - vil giftes med hende i en fjern galakse.

Trilogien er skrevet i et uhøjtideligt, spændstigt og tilstræbt »ungt« sprog. Den bæres i høj grad oppe af hovedpersonens skarpe personlighed og sarkastiske humor, der gang på gang punkterer rumprinsen Noahs højtidelige skæbnesnak.

Det giver en god dynamik i handlingen og koblingen mellem realistisk teenagehverdag og det ydre rum fungerer overraskende godt.

Desværre er skildringen af det moderne ungdomsliv flere steder præget af klichéer og manglende viden.

Der er masser af trekantsdramaer, jalousi, usikkerhed og drukfester, men det kommer ofte til at fremstå ensformigt og karikeret. Forsøget på at være »ung med de unge« lykkes altså kun delvist.

Selvom serien næppe appellerer til gymnasieelever, så er der ingen tvivl om, at den vil gå rent ind hos en lidt yngre målgruppe.

Plottet er intelligent tænkt og især dets science fiction-elementer, samt det komplicerede - og komiske - forhold mellem de to hovedpersoner vil sandsynligvis vække stor begejstring.

Serien er uden tvivl et interessant bud på en ny vinkel på science fiction-genren; den får en tiltrængt afstøvning og viser sit potentiale til at blive det nye »store« hos de mange tweens og teenagere, der for tiden pløjer sig igennem uanede mængder fantasy og horror.

»Caldera 1-3«

Mette Bundgaard Laursen, 399 kroner. Udkom 12. maj 2014 på Forlaget Facet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce