Annonce
Kultur

Fantasy-drøn på de skrå brædder

<p>Nastja Arcell i rollen som Skammeren. Der er turnépremiere 23. april i Musikhuset Aarhus. PR-foto</p>

Lene Kaaberbøls bestseller »Skammerens Datter« kan atter opleves som musical. Først i Aarhus, hvor den er på plakaten i Musikhuset 23. april, mens den spiller på Værket i Randers 22. maj.

Da Lene Kaaberbøl havde rundet sit 15. år, havde hun læst samtlige hestebøger på sit skolebibliotek.

Annonce
»Skammerens Datter« i musicaludgaven spillede i 2012 for fulde huse i Østre Gasværk. PR-foto

Hvad gør man så? Man skriver selvfølgelig sin egen historie.

Som den hestepige og bogorm, Lene Kaaberbøl var, kom det i hvert fald let til hende.

Ergo kunne pigen fra Malling senere samme år debutere som forfatter med »Den første bog om Tina og hestene«.

Hvad hun ikke havde af sociale evner i skolen, havde hun, når det gjaldt ordets magt.

Alligevel skulle der faktisk gå 25 år, før Lene Kaaberbøl tog beslutningen om at arbejde som forfatter på fuld tid.

Film og musical

På det tidspunkt var hun for længst faldet for fantasy-genren.

Med udgivelsen af »Skammerens Datter« i 2000, tog hun hul på en serie, der blev det helt store gennembrud.

Romanen blev både filmatiseret og opført som musical på Østre Gasværk - i 2012.

Nu er musicalen her igen.

Lørdag 23. april er der således turnépremiere i Musikhuset Aarhus.

Rollelisten tæller blandt andre Nastja Arcell som Skammeren; Amalie Fjeldmose som Dina, Skammerens datter samt veteranen Nis Bank-Mikkelsen som Mester Magnus.

For instruktionen står Frede Guldbrandsen.

Eskalerende eventyr

»Skammerens Datter« handler om Dina og hendes mor, som er såkaldt skammer. Hvilket vil sige, at hun har en magisk evne til at se sandheden i andre menneskers øjne.

Selvom skammeren har en høj stilling som dommer i samfundet, er hun også socialt isoleret. Så da Dina opdager, at hun har arvet sin mors evner, er det med lidt blandede føleleser, at hun går ind til opgaven.

I fortællingen bliver skammeren kaldt til byen Dunark for at afgøre skyldsspørgsmålet i en mordsag.

Skammeren indleder dog et venskab med den hovedmistænkte Nicodemus, hvorefter eventyret eksalerer.

»De skrå brædder er forvandlet til et magisk univers, hvor gys og fryd, drageblod og nordiske middelaldertoner hersker«, som det beskrives.

Musikken under forestillingen fremføres iøvrigt live af konstellationen Westra Aros Pijpare.

Trioen Høg, Aagaard og Svanekier, som tidligere har stået bag musicalsucceser som »Atlantis« og »Von Scholten« står bag dramatiseringen af »Skammerens Datter«.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce