Annonce
Indland

Far er skyldig i voldtægt mens mor frifindes i Vejen-sagen

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Retten finder det ikke bevist, at børn blev udsat for overgreb og mishandling i det omfang, anklager hævder.

Retten i Esbjerg har ikke fundet det bevist, at et forældrepar fra Vejen har begået alle de seksuelle overgreb og tilfælde af vold, de anklages for.

Derfor har retten pure frifundet en 60-årige kvinde, mens en 63-årig mand er fundet skyldig i ét af 17 anklagepunkter.

Det handler om flere tilfælde af voldtægt af et af de fire børn.

Overgrebene skal ifølge børnenes forklaringer have fundet sted for mere end 25 år siden. Men retten føler sig ikke overbevist om, at man kan fæstne lid til alle børnenes forklaringer.

- Der består en risiko for, at en betydelig del af børnenes erindringer kan være blevet påvirket på forskellig vis i tiden efter anbringelsen, lyder det, da retsformand Lisbeth Christensen læser den såkaldte skyldkendelse op.

Faren findes dog skyldig i voldtægt af et af børnene. Retten finder det bevist, at faren flere gange fra december 1990 til juni 1991 havde samleje med sin steddatter. Han formåede hende også til at udføre oralsex på sig. Nogle af overgrebene fandt ifølge retten sted ved brug af vold.

Derimod finder retten det ikke bevist, at moren deltog i eller overværede overgrebene.

Det fremgår af den 21 sider lange skyldkendelse, at dommere og nævninger har været uenige om skyldsspørgsmålet. Men stemmeflertallet har bestemt.

Sagen mod forældreparret begyndte at rulle i august 2017, da et af børnene anmeldte forældrene til politiet. Det førte til anholdelse af forældreparret i november 2017.

Forældrene har nægtet sig skyldige og hævder, at anklagerne er grebet ud af den blå luft.

Desuden har forældrenes forsvarsadvokater gjort gældende, at flere af forholdene falder for forældelsesfristen.

Retten finder dog, at forholdet, som faren findes skyldig i, ikke er forældet

I en pause siger forsvarsadvokat Jørgen Iversen, der repræsenterer den 60-årige kvinde, at hun er meget lettet over frifindelsen.

- Retten siger, at man skal være meget varsomme med at tage den slags anklager for gode varer, siger han.

Forældrene har været varetægtsfængslet i halvandet år, og Jørgen Iversen bebuder allerede nu, at den frifundne kvinde vil kræve erstatning.

Forsvarsadvokat Allan Sørensen repræsenterer den 63-årige mand.

- Han er meget tilfreds med, at hans samlever er frifundet, lyder advokatens eneste kommentar.

Retten genoptager senere på formiddagen sagen, når anklager og forsvarsadvokat skal argumentere for en passende straf til den 63-årige mand.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Islændinge pillede brodden af Århus

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Annonce