Annonce
Indland

Far er skyldig i voldtægt mens mor frifindes i Vejen-sagen

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Retten finder det ikke bevist, at børn blev udsat for overgreb og mishandling i det omfang, anklager hævder.

Retten i Esbjerg har ikke fundet det bevist, at et forældrepar fra Vejen har begået alle de seksuelle overgreb og tilfælde af vold, de anklages for.

Derfor har retten pure frifundet en 60-årige kvinde, mens en 63-årig mand er fundet skyldig i ét af 17 anklagepunkter.

Det handler om flere tilfælde af voldtægt af et af de fire børn.

Overgrebene skal ifølge børnenes forklaringer have fundet sted for mere end 25 år siden. Men retten føler sig ikke overbevist om, at man kan fæstne lid til alle børnenes forklaringer.

- Der består en risiko for, at en betydelig del af børnenes erindringer kan være blevet påvirket på forskellig vis i tiden efter anbringelsen, lyder det, da retsformand Lisbeth Christensen læser den såkaldte skyldkendelse op.

Faren findes dog skyldig i voldtægt af et af børnene. Retten finder det bevist, at faren flere gange fra december 1990 til juni 1991 havde samleje med sin steddatter. Han formåede hende også til at udføre oralsex på sig. Nogle af overgrebene fandt ifølge retten sted ved brug af vold.

Derimod finder retten det ikke bevist, at moren deltog i eller overværede overgrebene.

Det fremgår af den 21 sider lange skyldkendelse, at dommere og nævninger har været uenige om skyldsspørgsmålet. Men stemmeflertallet har bestemt.

Sagen mod forældreparret begyndte at rulle i august 2017, da et af børnene anmeldte forældrene til politiet. Det førte til anholdelse af forældreparret i november 2017.

Forældrene har nægtet sig skyldige og hævder, at anklagerne er grebet ud af den blå luft.

Desuden har forældrenes forsvarsadvokater gjort gældende, at flere af forholdene falder for forældelsesfristen.

Retten finder dog, at forholdet, som faren findes skyldig i, ikke er forældet

I en pause siger forsvarsadvokat Jørgen Iversen, der repræsenterer den 60-årige kvinde, at hun er meget lettet over frifindelsen.

- Retten siger, at man skal være meget varsomme med at tage den slags anklager for gode varer, siger han.

Forældrene har været varetægtsfængslet i halvandet år, og Jørgen Iversen bebuder allerede nu, at den frifundne kvinde vil kræve erstatning.

Forsvarsadvokat Allan Sørensen repræsenterer den 63-årige mand.

- Han er meget tilfreds med, at hans samlever er frifundet, lyder advokatens eneste kommentar.

Retten genoptager senere på formiddagen sagen, når anklager og forsvarsadvokat skal argumentere for en passende straf til den 63-årige mand.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce