Annonce
Kultur

Far og søn bag ny plakatbutik: Street art og stemningsfulde illustrationer i stort format

Søren Jessen (tv.) og Mikkel T. Jessen er far og søn. De er gået sammen om en plakatbutik på nettet, hvor de sælger egne værker. Søren har i over 30 år været forfatter og illustrator. Mikkel er uddannet 3D-animator og grafiker og har de seneste to år skruet op for tegneriet. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Forfatter og illustrator Søren Jessen har sammen med sin søn, animator og street art-kunstner, Mikkel T. Jessen, startet en online plakatbutik, hvor deres værker får nyt liv i plakatstørrelse.

RISSKOV: Den forbavsede fugl stikker sit store hoved ud af det lillebitte fuglehus. Mikkel T. Jessen står bag det humoristiske, tegneserieagtige maleri, som er malet på væggen i forældrenes udestue.

Hans karakteristiske fugle kan også opleves flere steder i byen, blandt andet under broen til Langelinieparken, hvor cykelstien til Risskov går under.

Men da det ikke er alle forundt at få et vægmaleri hjemme i stuen, er Mikkel nu gået i gang med at få trykt nogle af sine værker i plakatformat.

Annonce

Sammen med sin far, forfatter og illustrator Søren Jessen, har han startet en plakatbutik på nettet. Her kan man købe plakater af begge kunstnere, i forskellige størrelser.

- Mikkel er lige startet som street artist, og det er en stor udfordring som nystartet kunstner at få en indtægt, ligegyldig hvilken kunstart, man arbejder med. Da jeg hørte om begrebet drop-shipping inden for plakater, kunne jeg se, at det var smart, siger Søren Jessen.

Fidusen med drop-shipping er, at de ikke behøver lægge inde med et lager af plakater. Der bliver kun trykt de motiver og størrelser, som kunderne køber, og trykkeriet står også for at sende plakaten videre til kunden.

Taler meget om billeder

Deres fælles plakat-projekt gik i luften 19. maj, men det er ikke nyt for far og søn at arbejde sammen.

- Vi har altid snakket meget om tegninger og billeder i Sørens bøger, ligesom jeg også har snakket med Søren om de film og projekter, jeg har lavet som animator, fortæller 29-årige Mikkel T. Jessen, der er uddannet 3D-animator og grafiker.

Søren nikker:

- Med det her, får vi endnu et aspekt at snakke om, supplerer han.

- Vi er gode til ikke kun at være kompagnoner, men til også at være far og søn. Men vi er sikkert mere sammen end andre familier på grund af plakatbutikken, tilføjer Mikkel.

Annonce

Øvelse gør mester

Selv om Mikkel er opvokset med en illustrator-far, er det med at tegne noget, han kun har dyrket på fuld tid i to år. Han havde fået nok af at sidde foran en computer hele dagen som animator og genoptog barndommens lyst til at tegne.

- På Sørens arbejdsværelse hænger et maleri af en dinosaurus, jeg lavede som 10-årig. Da jeg begyndte at tegne igen, lavede jeg præcis den samme dinosaurus, for det var dér, mine egenskaber var. Jeg var måske en dygtig 10-årig men en meget begrænset 27-årig. Men så begyndte jeg at tegnede hele tiden og har siden lagt mange timer i det for at blive bedre, forklarer Mikkel, mens Søren nikker.

- Der er ingen genveje til håndværk. Det er kun kilometer i benene, der dur, siger han.

Mikkel T. Jessen spurgte kommunen om lov, og fik grønt lys til at udsmykke væggen under Langeliniebroen med sine fugle. Privatfoto

Mikkel kastede sig over street art, da han hurtigt blev vild med at male i store formater og nød at kunne arbejde udenfor.

Han kontaktede Aarhus Kommune, fordi han havde en idé til et værk i en tunnel og fik grønt lys til at udføre det.

- Det er fedt at stå udendørs og få respons på det, man laver. Forbipasserende kigger op fra deres telefoner. Uanset om de kan lide det, du laver eller ej, så er de opmærksomme på, at der foregår noget. Det er fedt, at folk får noget at snakke om, siger Mikkel.

Annonce

Wauw-tegninger

Hvor Mikkel er forholdsvis grøn, er Søren Jessen til gengæld garvet.

Han har skrevet og illustreret omkring 60 bøger i eget navn, primært på Gyldendal, der også udgiver hans kommende bog "Ulvekongen" til august.

De illustrationer, som bliver til en plakat, er dem, Søren Jessen kalder en "wauw-tegning".

- Ofte ved jeg allerede på skitseplan, at der er en tegning, som er mere interessant end de andre. Selv om man hele tiden gør sit bedste, vil det altid være sådan. En gang begræd jeg det, men nu har jeg indset, at sådan er det med kunst. Jeg har altid en god fornemmelse af, hvilke tegninger, der er de bedste i en bog, og det er dem, jeg vil lave plakater af, siger Søren Jessen.

Han kalder sig selv et "billedmenneske" og har de seneste år lavet bøger, hvor tegningerne får plads og ikke kun er et mindre bidrag til selve historien.

- Jeg forsøger altid at lave tegninger, der går ud over teksten og udvider historien og universet i stedet for bare at illustrere historien. I mange tilfælde kommer tegningen før teksten, og det er meget spændende at arbejde med, forklarer Søren Jessen, der ofte eksperimenterer med et format, der er en blanding mellem en graphic novel og en illustreret børnebog.

Annonce

Nye plakater på hylderne

I starten var deres plakatbutik meget besøgt af folk de kender, men nu er ordrerne også begyndt at tikke ind fra fremmede kunder

- Vi er altid glade for et salg. Men det føles ekstra godt, når fremmede folk, der ikke kender os, køber en plakat, for så er det jo folk, som ikke bare kan lide os, men som rent faktisk kan lide det, vi laver. Med mindre det er hadegaver, griner Mikkel.

En af illustrationerne fra Søren Jessens bog "En fuldmånenat" kan nu købes som plakat i hans og sønnen Mikkels plakatbutik på nettet. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Vi vil løbende lægge nye værker op på plakatbutikken. Når jeg har en ny bog på vej, vil jeg omkring udgivelsesdagen lægge et par tegninger ud som plakat. Hvis Mikkel laver et værk på en væg ude i byen, kan han lave en plakat med elementer fra det. På den måde vil vores butik være aktuel hele tiden, siger Søren.

Jessen og Jessen

De to århusianske kunstnere – Søren Jessen og Mikkel T. Jessen – der er henholdsvis bogillustrator/forfatter og street artist, og samtidig far og søn, har åbnet en webshop med salg af plakater af egne værker.

Søren Jessens illustrationer kan man finde i mange af de bøger, han igennem 31 år har skrevet og fået udgivet primært hos Gyldendal.

Mikkel T.  Jessens street art kan opleves forskellige steder i Aarhus: Under broen ved Langelinieparken som går over cykelstien til Risskov, på ishuset ved Den Permanente og på fortovsfliser på en kunst-sti gennem byen – bestilt af Aarhus Kommune.

Deres plakater kan ses på www.jessenplakater.dk

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce