Annonce
Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Etårige Ingrid har to gange været sendt hjem fra sin vuggestue i Holme på grund af coronasmitte hos personalet. Hendes far er Morten Aslak, og han ser kedelige samfundsmæssige konsekvenser, når en stor gruppe forældre må forsøge at passe arbejdet med et lille og karantæneramt barn i huset. Morten Aslak vil straks have det pædagogiske personale vaccineret mod coronavirus. Privatfoto: Morten Aslak
Morten Aslak har i to omgange oplevet, at store grupper forældre må slække på indsatsen på arbejdspladserne ved corona-nedlukninger af pasningstilbud. Det giver virksomhederne og i sidste ende samfundet så store tab, at han nu og her vil have det pædagogiske personale vaccineret.
Annonce

AARHUS: En enkelt coronasmittet pædagog kan udløse en lavine af kedelige konsekvenser for mange familie og samfundet som helhed.

Det har Morten Aslak fra Holme erfaret, og derfor vil han have det pædagogiske personale i vuggestuer og børnehaver frem på prioriteringslisten for corona-vaccinationer i Danmark.

Morten Aslak og hustruen har i to omgange set, at deres etårige datter, Ingrid, sammen med de andre børn i hendes vuggestue er sendt hjem i en ugelang karantæne på grund af udbrud af coronasmitte blandt personalet.

Begge gange er en stor gruppe forældre blevet bundet til hjemmet i en kamp for at få en hverdag med arbejde og pasning af et lille barn til at gå op i en højere enhed.

- Coronasmitte hos en ansat i en vuggestue eller børnehave sætter gang i en kædereaktion med negativ indvirkning på samfundet. Gruppen af forældre presses af at finde balancen mellem at passe de hjemsendte børn og leve op til forpligtelserne overfor arbejdspladsen. Og arbejdspladsen må se i øjnene, at den hjemmearbejdende forældre ikke kan yde det sædvanlige. Det ender i et væsentligt tab for samfundet som helhed. Derfor giver det mening at rykke det pædagogiske personale frem i køen til vaccinationer, siger Morten Aslak.

Annonce

Ni corona-ramte dagtilbud

I øjeblikket er skoler, de fleste butikker og mange andre aktiviteter i Danmark lukket ned for at bremse spredning af coronasmitte.

Men daginstitutionerne er åbne. Regeringen vurderer, at åbne børnehaver og vuggestuer i den aktuelle situation er en nødvendighed for at forældre kan passe deres arbejde og holde gang i samfundets hjul.

Dagtilbuddene i Aarhus er åbne. Men der sker jævnligt nedlukninger på grund af coronasmitte hos personalet, og det udløser som udgangspunkt en uges karantæne til børnene. Aktuelt er ni dagtilbud ramt af nedlukninger på grund af coronavirus. Foto: Henning Bagger

Det betyder dog langt fra, at dagtilbuddene er coronafrit område. Ifølge Aarhus Kommune sker der jævnligt nedlukninger af stuer i daginstitutioner, hvor en ansat eller sjældnere et barn rammes af coronasmitte.

Sådan har det været under hele corona-epidemien. Og sådan er det også aktuelt, hvor i alt ni forældregrupper på tværs af byen må passe børnene i hjemmet på grund af corona-nedlukninger af pasningstilbud.

De ni nedlukninger af dagtilbud berører i alt 34 børn, der af sundhedsmyndighederne betragtes som nære kontakter til en person smittet med coronavirus. Derfor skal de isoleres, og forældrene kan ikke ikke lade dem passe hos eksempelvis bedsteforældre eller venner

Annonce

Pladserne i køen

Morten Aslak vil meget gerne være med til at holde samfundet kørende.

Men under de to corona-nedlukninger i datterens vuggestue har han og hustruen, Marianne, været nødt til markant at neddrosle indsatsen på deres arbejdspladser.

For Morten Aslak giver det mening at rykke det pædagogiske personale meget langt frem i køen til corona-vaccinationer. I øjeblikket er de ansatte i børnehaver og andre dagtilbud placeret i den allersidste af de 12 grupper, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort.

Her er Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender.

Familiefaren fra Holme mener faktisk , at der nu og her skal gang i vaccinationer af pædagoger og andre ansatte i dagtilbud.

Det vil få betydning for den gruppe borgere, der aktuelt får det første af to stik med vaccinen. Det er borgere over 65 år, som får både praktisk hjælp og personlig pleje.

- Den gruppe er også sårbar. Men du kan beskytte den ved brug af værnemidler, begrænsninger i omgangskredsen og coronatests. Eksempelvis er det muligt at tage en test, når du skal være sammen med et menneske i den gruppe. Modsat er det med pædagogisk personale, der ikke kan bruge værnemidler og har tæt fysisk kontakt med børn, understreger Morten Aslak.

Annonce

Den smittende nærhed

På grund af corona-situationen arbejder de ansatte i Aarhus Kommunes dagtilbud i små grupper med få børn.

Det medvirker til at begrænse konsekvenserne, når en eksempelvis en medarbejder i en vuggestue viser sig at være smittet med coronavirus.


Min datter og de andre børn er jo ikke i stand til at passe på og holde afstand. Det bør myndighederne reagere på ved at vaccinere det pædagogiske personale til gavn for både de ansatte, børnene, forældrene og virksomhederne. Ja, simpelthen samfundet som helhed.

Morten Aslak, familiefar


Morten Aslak understreger, at personalet i datterens vuggestue gør en glimrende indsats under de givne omstændigheder. Det samme oplever han i den børnehave, som den fireårige søn, Marius, går i.

- På trods af corona yder persoanlet heldigvis den omsorg og nærhed, der er nødvendig i pasningen af børn. Men det har altså den konsekvens, at risikoen for spredning af coronavirus stiger. Min datter og de andre børn er jo ikke i stand til at passe på og holde afstand. Det bør myndighederne reagere på ved at vaccinere det pædagogiske personale til gavn for både de ansatte, børnene, forældrene og virksomhederne. Ja, simpelthen samfundet som helhed, forklarer Morten Aslak.

Ved ingen af de to corona-nedlukninger i vuggestuen i Holme har datteren, etårige Ingrid, været smittet med coronavirus.

Humøret er højt hos etårige Ingrid. Hun har ikke været syg med coronavirus, men to gange er den lille pige sendt hjem i karantæne på grund af smitteudbrud i hendes vuggestue. Under karantæne-perioderne har forældrene haft svært ved at passe deres jobs fuldt ud. Privatfoto: Morten Aslak 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Annonce