Annonce
Aarhus

Farlig sommerdille: SUP-boardet er et lumsk legetøj

Rasmus Blicher har mange timers erfaring på sit SUP-Board, hvor han ofte tager en tur på havet ved kysten syd for Aarhus. I fralandsvind er han ekstra opmærksom, så livreddere som Nicolai Korfix ikke skal i aktion. Foto: Flemming Krogh
Stand-Up-Paddle breder sig. Den let tilgængelige vandsport får mange mennesker ud på havet. Men den populære vandsport er ikke ufarlig. I fralandsvind kan et let board nemt blive taget af vinden.

AARHUS: Det rød/hvide livreddertårn er bemandet for første gang i denne sæson ved Moesgaard Strand. Dagligt vil to livreddere holde øje med badende gæster, men også med vandhunde, som tager ud på et SUP-board.

I løbet af få år er vandsporten Stand-Up-Paddle nærmest eksploderet, da det er en nem og billig måde at komme ud på havet på. Det kræver blot en surfdragt, en redningsvest, et oppusteligt board og en paddle, så kan man mærke vandet under sig og nyde farten på havet.

- Det er en fed oplevelse at være ude på et SUP-board. Det er en sjov måde at lave workout på. Kroppen bliver trænet godt igennem, da man både bruger armene og udfordrer sin balance. Desuden gør SUP noget godt for sjælen, lyder det fra Rasmus Blicher, der købte sin første SUP-board for otte år siden.

Annonce
Fralandsvind frister begyndere på SUP, da der ikke er bølger, som giver udfordringer. Men et oppusteligt SUP board er let som en luftmadras og bliver nemt taget af vinden, så man risikerer at drive til havs. Foto: Flemming Krogh

Windsurfing er en anden vandsport, som han har dyrket i mange år. Det har givet ham respekt for at tage ud på havet, især på en dag som i dag, hvor en lumsk fralandsvind nemt får tag i et let board.

Vinden tager nemt de oppustelig boards

Rasmus Blicher står på et 'hardboard', som er slankt og stabilt. Det ligger i vandet omtrent på samme måde som en kajak, og det giver ham en vis tryghed.

- Jeg har god kontrol over mit board. Den anden type af SUP-boards, de oppustelige, ligger på vandoverfladen, som en luftmadras. Dem får vinden nemt tag i, forklarer den slanke surfer med det halvlange hår. Han dyrker i øvrigt surfing i Klitmøller i sin fritid.

Amalie Østrup er den ene af de to livreddere på stationen på stranden. På det røde informationsskilt, hvor lufttemperaturen melder om 17 grader og vandet om 18 grader, advarer hun om fralandsvinden.

Livredder Amalie Østrup advarer om fralandsvind ved Moesgaard Strand. Foto: Flemming Krogh

- Man skal være meget opmærksom på at padle ud i fralandsvind. Jeg vil især fraråde begyndere at gøre det i dag. Men da Rasmus virker erfaren og bruger et hardboard, burde det være forsvarligt, siger den unge livredder. Hun har selv erfaring med at bruge et SUP-board, da det indgår i hendes livredderuddannelse.


Man skal være meget opmærksom på at padle ud i fralandsvind. Jeg vil især fraråde begyndere at gøre det i dag

Amalie Østrup, livredder.


Amalie Østrups livredder-kollega, Nicolai Korfix, stiller gerne op til en lille demonstration på vandet med sit 'rescueboard'. Med øvede bevægelser padler han med hænderne og får snart fart på det gule board.

Annonce

Gult flag betyder advarsel

Boardet er primært tænkt som en måde at redde folk på, hvis de kommer i problemer med badning, men det kan også komme hjælpe en person på SUP.

- Jeg må sejle ud til op til 200 meter fra kysten. Det er inden for den zone, jeg kan padle ud og hjælpe en person i problemer. Driver de længere ud på grund af fralandsvinden, må vi ud med vores speedbåd, forklarer Nicolai Korfix.

Ud over at fraråde SUP i fralandsvind - ved at skrive det på informationstavlen - har de to livreddere hejst det gule advarselsflag, som understreger, at vinden kan være drilsk, hvis man padler ud.

- Hvis en mor og hendes søn dukker op på stranden og begynder at puste SUP-boards op, henvender jeg mig til dem og informerer dem om risikoen ved at padle ud i dag. Men jeg kan naturligvis ikke forbyde dem det, forklarer Amalie Østrup.

Annonce

Problemer i Limfjorden

Uanset vejrforholdene fastholder såvel livreddere som Rasmus Blicher rådet om, at man ifører sig en redningsvest og har styr på vejrforholdene, som hurtigt kan skifte på havet.

- En tur på havet kan ikke sammenlignes med en vandretur i skoven. Risikoen ved at komme i problemer på havet er langt større. Især i fralandsvind, siger Rasmus Blicher, som også bruger en 'leach', en slags spiralledning, der er spændt rundt om hans ene ankel og bagenden af boardet.

En 'leach' forbinder en person på SUP med boardet, så man ikke risikerer at miste sit board, hvis man falder i vandet. Foto: Flemming Krogh

På den måde risikerer han ikke at miste sit board, hvis han skulle falde i vandet. En episode på Limfjorden for nogle år siden gav ham indsigt i, hvor vigtig en leach kan være.

Sikker på SUP - otte gode råd

  • En SUP-tur på havet kan være risikabel. For nylig drev en flok nordjyske skoleelever væk fra kysten i fralandsvind. En større redningsaktion fik dem heldigvis i land igen. Uanset om du er begynder eller øvet er der regler, som man bør overholde.
  • 1. Brug altid en leash.
  • 2. Husk redningsvesten, som er et lovkrav.
  • 3. Medbring en telefon i et vandtæt etui
  • 4. Fortæl andre hvor du padler ud og hvornår du forventer at være tilbage.
  • 5. Tag eventuelt et introduktionskursus i en DSRF forening eller hos en surfskole, så du er klædt godt på.
  • 6. Kend dine begrænsninger og brug din sunde fornuft i forhold til vind og vejr: “If in doubt, don’t paddle out”!
  • 7. Husk fornuftig påklædning og forplejning: våddragt, trøje, kasket/hat, vand, energibar og solcreme.
  • 8. Hvis du er begynder eller let øvet så undgå fuldstændig at gå ud i fralandsvind, da du på et SUP board er meget vindpåvirkelig. Skulle du være uheldig at havne i en situation, hvor du driver væk fra kysten og har svært ved at padle ind til land pga. vinden, kan du sætte dig ned på knæene og forsøge at padle ind mod land. Kan du fortsat ikke komme ind på knæene, så læg dig helt ned på boardet med padlen under dig og brug armene til at padle mod land. Er det helt umuligt for dig at komme ind til kysten, skal du underrette folk på kysten om, at du er i nød. Brug evt. padlen til at signalere med eller den telefon, som du selvfølgelig har medbragt i et vandtæt etui.

- Vi var nogle stykker på vandet, da vi fik kontakt til en mand, som lå i vandet. Han havde mistet sit SUP-board. Det lykkes os at indhente hans board, så han kunne redde sig selv ind. Havde han været alene, var det ikke lykkedes, forklarer Rasmus Blicher, som gerne sejler sammen med andre, når han tager på havet.

- Det er hyggeligt at være en lille flok, der tager ud sammen, og så kan man også holde øje med hinanden. I aftes var vi fire mand, som tog en tur ved Kysing Næs. Det var den skønneste tur, lyder det fra den slanke mand fra Odder, som takker nej til et stykke kage, som livredderne deler ud i anledning af et 20-års jubilæum med redningsstationen.

- Ellers kan jeg ikke være i min surfdragt, griner han på vej tilbage til sin bil med boardet under armen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Annonce