Annonce
Østjylland

Fart og lufttid i Djurs Sommerland

Tag med på en rutschebanetur i forlystelsesparken, hvor besøgstallet kun går opad.

Annonce

I morgen åbner Djurs Sommerland.

»Hold nu godt fast,« siger Henrik B. Nielsen.

Vi er om bord på Danmarks største og hurtigste rutschebane, Piraten. Der er både sikkerhedsselen og en solid gummiebelagt jernstang, der holder mine ben i et jerngreb.

Er det nødvendigt?

»Og hold på brillerne, vi finder rigtigt mange mobiltelefoner og solbriller dernede,« skræmmer han.

Det er min første tur.

»Fart og airtime - den tid, hvor man er vægtløs - er det, jeg går efter ved en rutschebane,« fortæller han.

Den administrerende direktør i Djurs Sommerland ved, hvad han taler om. Sidste år besøgte han ikke færre end otte europæiske forlystelsesparker for at teste dem - for at bevare fingrene på forlystelsespulsen.

Opad går det allerede i et foruroligende tempo. På toppen forsvinder skinnerne foran vognen, man kan rent faktisk ikke se, hvor de igen rammer jorden langt, langt nede. Piraten er 32 meter høj. Airtime - lufttid, jo tak, nu ved jeg, hvad han snakker om. Vi kastes rundt i det næste sving, jeg klamrer mig fast, alt hvad jeg kan. Det er ok at skrige.

Medpassagererne siger ingenting, de består nemlig af en flok sandsække, der kun er med for vægtens skyld, når der testkøres.

»Nogle tror måske, at man bare lukker skodderne til billetkontoret, og så kun skal støve lidt af, inden man åbner igen til næste sæson, men vinterpausen er faktisk næsten vores travleste tid. Den anden rutschebane, Juvelen, har været skilt helt ad, nogle af de vitale dele har været til NDT-gennemlysning. Der har gået halvanden mand på den på fuld tid siden oktober,« beretter min medpassager.

Det er specialistarbejde for fagfolk, der ved, hvad de har med at gøre. Men de er ikke de eneste, der arbejder i sommerlandet, der beskæftiger 500 mennesker i højsæsonen.

10 gartnere slår græs og planter blomster på jorden under os.

»Jeg kan bedst lide den anden top, dér, hvor det bare går op, og man ikke helt kan forestille sig, hvordan man skal komme ned igen,« fortæller Henrik B. Nielsen.

Besøgstallet går samme vej - opad. Sidste år besøgte ikke færre end 752.000 Djurs Sommerland. Det er en stigning på 42 procent siden 2008. En stigning, der bestemt ikke er kommet af sig selv.

»Vi har investeret 250 millioner kroner de sidste fem år i nye forlystelser. Det er nyhederne og størrelsen, der gør det - Juvelen er Danmarks længste rutschebane. Vi ser den trend i udlandet, at enten bliver parkerne større, eller de lukker,« siger han.

Derfor er fremtidsplanerne for parken også at forsætte med at investere i samme tempo.

»Vi tror ikke, vi vokser med 42 procent mere, men 10-20 procent er også rigtigt fint,« fortæller direktøren.

Skyerne ligger lavt denne onsdag, og der er regn i dem og på brillerne, da vi kastes rundt i det sidste sving. Piraten køre med 90 kilometer i timen.

Vejret betyder også rigtigt meget for besøgstallet. Og dog, måske mindre end men skulle tro.

»Jeg kunne godt tjekke vejrudsigten fem gangen om dagen, men nu har jeg indset, at vi alligevel ikke kan gøre noget ved det. Besøgstallet har været jævnt stigende hvert eneste år siden 2008. Jeg vælger at tro, det skyldes vores arbejde,« siger Henrik N. Nielsen.

Turen er forbi, men du kan selv prøve, når Djurs Sommerland i morgen klokken 10 åbner dørene efter en lang vinterpause. Årets nyhed er en vikingepark, der er vokset op omkring forlystelsen Thors Hammer. Drageskibet, for de søstærke vikinger, sejler med 20 meter høje sving. Mere fredeligt er de to nye Vikingetårne, her skal man selv trække sig op i otte meters højde, hvor man kan nyde overblikket og udsigten over Vikingelandet og Djurs Sommerlands syv andre temalande.

Næste års projekt peger i retning af et helt nyt Lilleputland for de mindste.

»De små børn er lige så vigtige som kunder for os, som de store,« fortæller direktøren.

På vej hjem, lettere forkvalmet, føles bilen underligt langsom. Men så brydder solen igennem skydækket og får de gule rapsmarker på Djursland til at love sol og sommerland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce