Annonce
Aarhus

Farvel Skat: Nu slår den nye Toldstyrelse dørene op i Aarhus

- Vi glæder os sindssygt meget til at lægge by til, fortalte borgmester Jacob Bundsgaard, da han sammen med skatteminister Karsten Lauritzen torsdag klippede snoren til den nye Toldsstyrelse, der får hovedsæde i Højbjerg. Foto: Axel Schütt

Aarhus får en ny, statslig arbejdsplads, når Toldstyrelsen åbner på søndag. Det blev markeret torsdag, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V) - assisteret af en borgmester og to toldhunde - klippede det røde bånd.

Annonce

AARHUS: Inde i varevognen var der både skygge og godbidder, så man kunne ikke fortænke toldhunden Lazer i at søge i ly for den bagende sol. Han var ellers inviteret til fest på p-pladsen ved Skats lokaler på Slet Parkvej torsdag eftermiddag.

Anledningen var den officielle åbning af den nye Toldstyrelse, der får hovedsæde i Aarhus, når Skat fra på søndag ophører med at eksistere, som vi kender det i dag. I stedet overtager syv nye styrelser placeret rundt om i landet.

190 ansatte i Toldstyrelsen får i første omgang skrivebord på Slet Parkvej i Slet på kanten af Højbjerg og Viby. Her holder de til, indtil Skats nuværende lokaler på Lyseng Allé er bygget om og indrettet til at rumme det, der bliver den nye skatteforvaltnings største arbejdsplads uden for København. Her vil Toldstyrelsen få selskab af medarbejdere i den nye Skattestyrelse og Motorstyrelse. Når det nye skattevæsen er helt på plads 1. januar 2021, vil der i Aarhus være samlet ca. 560 medarbejdere.

Det svarer til ca. 110 nye århusianske arbejdspladser. Udflytningen og omorganiseringen af medarbejdere skaber et behov for rekruttering, og det vil kunne mærkes, fortæller direktør i Toldstyrelsen Charlotte Møller.

- Aarhus er en by, der uddanner mange akademikere, som måske ikke allesammen har lige nemt ved at få job, hvis de vil blive i Aarhus. Der bliver vi en ny mulighed, forklarer hun.

Den nye skatteforvaltning

1. juli bliver Skat erstattet af syv nye styrelser: Skattestyrelsen, Gældsstyrelsen, Administrations- og Servicestyrelsen, Toldstyrelsen, Motorstyrelsen, Vurderingsstyrelsen samt Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.Toldstyrelsen får hovedsæde i Aarhus med 190 medarbejdere, heraf 55 geografiafhængige toldere, der primært får arbejdssted ved Danmarks grænser.

I alt placerer den nye skatteforvaltning 560 medarbejdere i Aarhus.

350 bliver beskæftiget i Skattestyrelsen, der bliver opdelt i tre afdelinger for selskabsskat, personskat og erhvervsskat.

Hovedkvarteret for selskabsskat placeres i Aarhus med ca. 175 medarbejdere. De øvrige medarbejdere er beskæftiget i de to andre afdelinger.

Motorstyrelsen placerer desuden 20 medarbejdere i Aarhus.

190 medarbejdere i Toldstyrelsen får fra på søndag arbejdsplads i Aarhus. Foto: Axel Schütt
Tolder Klaus Hymøller kan på sin computerskærm i den mobile containerscanner gennemse indholdet af en hel 40 fods container. Foto: Axel Schütt
Charlotte Møller er direktør for Toldstyrelsen, som ganske vist får hovedkvarter i Aarhus, men som også er repræsenteret i de danske lufthavne, havne og langs den dansk/tyske grænse. Foto: Axel Schütt
Annonce

Firbenede kolleger

Toldstyrelsen er sat i verden for at løse to opgaver. Den skal sikre, at det er nemt at handle over grænsen og afregne den korrekte told. Samtidig skal den i samarbejde med øvrige myndigheder udføre toldkontrol ved grænsen for at hindre illegal import af narko, våben, truede dyrearter og hvad der ellers bliver forsøgt smuglet ind i landet.

Ved åbningen torsdag kunne gæsterne få et indblik i toldernes arbejde. Hos hundeførerne kunne man hilse på en del af toldvæsnets 40 hunde.

- De elsker deres arbejde. Når de får selen på, bliver de så glade, fortæller Charlotte Møller.

De fleste er trænet til at finde narko, men nogle kan også opsnuse doping, tobak, våben og penge.

Den sorte labrador Lazer arbejder til daglig som narkohund på havnen i Aarhus sammen med Kathrine Andersen.

- Langt det meste af tiden kontrollerer vi godset i de importerede containere i udpakningshallerne, fortæller Kathrine Andersen.

Containerscanneren afslører, hvis godset afviger fra det, der står i papirerne. F.eks. som her hvor hele to blinde passagerer har sneget sig med i lasten. Foto: Axel Schütt
Annonce

Scanner godset

I den ene af toldvæsnets to mobile containerscannere demonstrerede tolder Klaus Hymøller, at det ikke altid er nødvendigt at åbne hver enkelt papkasse for at kontrollere indholdet. Den store blå lastbil kan med sin scanner røntgenfotografere indholdet i en fyldt 40 fods container, mens han på sin skærm inde i vognen kan analysere billedet for uregelmæssigheder.

- I gamle dage åbnede vi containeren og pillede det hele ud. Med scanneren kan vi som regel se, om det, der er i containeren, passer med det, der står på papirerne, fortæller han.

Han kigger blandt andet efter, om containeren er udstyret med falsk bagvæg, eller om der er skabt andre hulrum, som kan gemme på overraskelser. På skærmen finder han et billede frem, som ved første øjekast viser en normal last. Da han alligevel fattede mistanke til godset, afslørede et nærmere eftersyn mindre aftegnelser, som for det trænede tolderblik viste, at noget var galt. Lasten indeholdt 180 kilo hash.

Kathrine Andersen og Lazer på 2,5 år arbejder til hverdag på havnen i Aarhus, hvor de kontrollerer godset i importerede containere, inden det når videre i land. Foto: Axel Schütt
Annonce

Ministerens milepæl

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), hovedarkitekten bag ændringen af skattevæsnet, rejser i disse dage rundt i landet for at indvie de syv nye styrelser. I Aarhus klippede han den officielle snor sammen med borgmester Jacob Bundsgaard (S) og to toldhunde, der bar det røde bånd om halsen.

- Jeg har været skatteminister i tre år i dag. Det føles som længere tid, sagde han og trak et smil på læberne, inden han kaldte åbningen af af det nye skattevæsen for en milepæl.

- Det er den opgave, jeg har brugt mest tid på i min ministertid, tilføjede han.

Direktør Charlotte Møller fortalte om engagerede medarbejdere med en særlig 'toldånd', og Karsten Lauritzen slog fast, at tidligere tiders udskamning af skattemedarbejdere er et lukket kapitel.

- De tider, hvor man dukkede nakken som ansat i Skat, er forbi. I skal gå på arbejde med stolthed og glæde, sagde han til medarbejderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce