Annonce
Aarhus

Farvel til 20.000 gæster om året: Gigantisk krydstogtskib dropper Aarhus

Costa Favolosa i Aarhus og gæsterne på vej ud i byen. Foto: Flemming Krogh

Costa Favolosa - der har besøgt Aarhus 15 gange om året - er snart fortid i byen. Mindre afløsere på vej.

AARHUS: Det store, italienske Costa-rederi forlader Aarhus med sine krydstogtskibe i 2018. Men VisitAarhus har afløsere klar. Skibe fra andre lande kommer til, så Aarhus mister kun omkring 20.000 gæster på ændringerne.

Costa Favolosa rummer 3780 passagerer hver gang, det lægger til kaj ved Aarhus Havn, og det sker i alt 15 gange i år. Det er i alt 56.700 passagerer.

- Vi har vidst længe, at Costa ikke ville fortsætte efter de tre år, rederiet nu har lagt ruten omkring Aarhus. Blandt krydstogtpassagerer er mange gengangere, og de vil gerne se nye steder. Derfor ændrer Costa ruten og destinationerne. Aarhus var en del af en rute til Norge, forklarer direktør for VisitAarhus, Peer H. Kristensen.

Annonce

Krydstogter til Aarhus

Krydstogtskibes anløb og passagerer i Aarhus 2015-20182015: 11 skibe - 27.485 passagerer

2016: 29 skibe - 71.804 passagerer

2017: 36 skibe - 82.348 passagerer

2018: 40 skibe - 96.500 passagerer

Forventet besøg 2019: 35 skibe - 73.000 passagerer

Det store skib fylder godt i havnen. Foto: Jens Thaysen

Konkurrent kommer

Turistbranchens førstemand har længe været i gang med at skaffe andre kunder til anløb i Aarhus, og det er lykkedes.

- Næste år kommer en af Costas største konkurrenter, det store italienske rederi MSC med et skib, og dertil er der nye skibe fra England, Frankrig og USA. Flere af de britiske rederier skruer op for krydstogter med flere anløb, siger Peer H. Kristensen.

Lige nu ser der ud til at komme besøg af 35 skibe med 73.000 passagerer i 2019.

Costa Favolosa ved kaj. Foto: Flemming Krogh

Gæsterne er tilfredse

Det glæder turistchefen, at Costa ikke forlader Aarhus på grund af utilfredshed.

- Både rederiet og kunderne har været meget tilfredse med besøgene i Aarhus, hvor guiderne er i stand til at håndtere mange forskellige sprog. Udviklingen af kulturtilbud har gjort Aarhus attraktiv, og man kan ikke opleve det hele på få timer eller på en dag, som man kunne for år tilbage. Det har også den effekt, at tyskere vender tilbage på et citybreak, når de har været her på krydstogt. Afstanden for dem er jo ikke så voldsom, så de kører hertil og tager sig bedre tid til at besøge seværdighederne, siger Peer H. Kristensen.

VisitAarhus forsøger at få Costa-rederiet til at vende tilbage om nogle år.

- Vi holder møde med dem i næste uge i Genua, og jeg er fortrøstningsfuld, siger turistchefen.

Største år hidtil

I år når Aarhus op på 40 anløb af krydstogtskibe, og det er suverænt det største nogensinde.

Det første skib var her 4. maj, og det sidste kommer 6. oktober.

Samlet set vil der komme 96.557 gæster med skibene. Heraf sejler 56.700 med Costa Favolosa, der i øvrigt har endnu to anløb i Aarhus i år. Det er på torsdagene 30. august og 6. september.

Med skibene i år er i alt 31.733 besætningsmedlemmer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce