Annonce
Aarhus

Farvel til blodige bankrøverier: 40-årig betjent fra Højbjerg blev skudt i 1995

Morten Mortensen blev skudt en junidag i Højbjerg 1995. Masser af højbjergensere fyldte hurtigt fortovet med blomster, og hele politistyrken sørgede senere under begravelsen. Foto: Scanpix/Stiften

En junidag i 1995 var den 40-årige familiefar og motorcykelbetjent i gang med en fartkontrol på Oddervej ved Frederikhøjs Kro, da der pludselig kom en melding om røveri mod Jyske Banks afdeling på Oddervej i Højbjerg.

AARHUS: Et bankrøveri er ikke bare en traumatisk oplevelse for bankens ansatte og kunder, det kan i yderste konsekvens også være livsfarligt.

Det oplevede århusianerne i 1995, da den århusianske motorcykelbetjent Morten Mortensen blev lokket i baghold af gangstere og skudt på klos hold under et bankrøveri i Jyske Banks afdeling på Oddervej i Højbjerg.

Fredag 16. juni 1995 er motorcykelbetjent Morten Mortensen og en kollega i gang med en fartkontrol på Oddervej ved Frederikshøj Kro, da der kommer en melding om et røveri mod Jyske Banks afdeling på Oddervej. Morten Mortensen er den første ved bankens hovedindgang, og da en af røverne opdager den århusianske betjent, stikker han af fra stedet, og Morten Mortensen følger efter.

På den nærliggende Kragelunds Allé, stopper røveren op og skyder Morten Mortensen på klos hold, betjenten bliver ramt i brystet af en kugle fra en kaliber 45-revolver.

I mellemtiden er de fire øvrige røvere gået i panik, fordi flugtbilen er forsvundet, og de tager derfor en århusiansk restauratør, der netop kører op foran banken i sin varebil, som gidsel. Varebilen med de fire røvere og deres gidsel kører fra stedet, mens den femte røver, der skød Morten Mortensen, kommer tilbage til banken i det samme og følger efter varebilen.

I Fulden syd for Aarhus bliver restauratøren og en kvinde, der tilfældigt kommer forbi, lænket sammen og efterladt i varevognen, mens røverne fortsætter sydpå, og selv om politiet hurtigt spærrer Jylland af på tværs, så slipper de fem røvere igennem, fordi de har skiftet bil.

Næste morgen tager røverne to tyske grænsevagter som gidsler og fortsætter flugten ved at skifte biler og gidsler, indtil de forsvinder ved messehallerne i Hamburg. Politiet kommer dog hurtigt på sporet af banden igen, da den oprindelig flugtbil er stjålet foran en virksomhed i Paris, hvor den ene af røvernes kæreste arbejder, og derud over har røverne brugt kærestens kontokort flere gange under forberedelserne til røveriet blandt andet på Hotel Saxildhus i Kolding. Godt en måned efter røveriet kan fransk politi anholde de fem franskmænd, der havde deltaget i røveriet i Jyske Bank herunder Eric Boucher, der skød og dræbte den århusianske motorcykelbetjent.

Annonce

800.000 kr. i erstatning

I januar 2000 kom de fem mand for landsretten i Bobigny ved Paris, hvor Eric Boucher tilstod i et brev, at det var ham der i forbindelse med røveriet skød og dræbte Morten Mortensen.

Morten Mortensens enke overværede sagen i landsretten ved Paris, hvor hun krævede erstatning til både sig selv og sine to sønner. Efter et langt tovtrækkeri fik hun i 2001 en erstatning på 800.000 kroner fra den danske stat efter at Folketinget besluttede sig for en godtgørelse uden om de eksisterende regler.

Lørdag kan du her på siden læse et interview med en bankansat, som to gange har været udsat for røveri. Røverierne har haft store konsekvenser for hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Psykolog om efterladte børn: De vil føle sig fortabt

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce