Annonce
Aarhus

Farvel til blodige bankrøverier: 40-årig betjent fra Højbjerg blev skudt i 1995

Morten Mortensen blev skudt en junidag i Højbjerg 1995. Masser af højbjergensere fyldte hurtigt fortovet med blomster, og hele politistyrken sørgede senere under begravelsen. Foto: Scanpix/Stiften

En junidag i 1995 var den 40-årige familiefar og motorcykelbetjent i gang med en fartkontrol på Oddervej ved Frederikhøjs Kro, da der pludselig kom en melding om røveri mod Jyske Banks afdeling på Oddervej i Højbjerg.

Annonce

AARHUS: Et bankrøveri er ikke bare en traumatisk oplevelse for bankens ansatte og kunder, det kan i yderste konsekvens også være livsfarligt.

Det oplevede århusianerne i 1995, da den århusianske motorcykelbetjent Morten Mortensen blev lokket i baghold af gangstere og skudt på klos hold under et bankrøveri i Jyske Banks afdeling på Oddervej i Højbjerg.

Fredag 16. juni 1995 er motorcykelbetjent Morten Mortensen og en kollega i gang med en fartkontrol på Oddervej ved Frederikshøj Kro, da der kommer en melding om et røveri mod Jyske Banks afdeling på Oddervej. Morten Mortensen er den første ved bankens hovedindgang, og da en af røverne opdager den århusianske betjent, stikker han af fra stedet, og Morten Mortensen følger efter.

På den nærliggende Kragelunds Allé, stopper røveren op og skyder Morten Mortensen på klos hold, betjenten bliver ramt i brystet af en kugle fra en kaliber 45-revolver.

I mellemtiden er de fire øvrige røvere gået i panik, fordi flugtbilen er forsvundet, og de tager derfor en århusiansk restauratør, der netop kører op foran banken i sin varebil, som gidsel. Varebilen med de fire røvere og deres gidsel kører fra stedet, mens den femte røver, der skød Morten Mortensen, kommer tilbage til banken i det samme og følger efter varebilen.

I Fulden syd for Aarhus bliver restauratøren og en kvinde, der tilfældigt kommer forbi, lænket sammen og efterladt i varevognen, mens røverne fortsætter sydpå, og selv om politiet hurtigt spærrer Jylland af på tværs, så slipper de fem røvere igennem, fordi de har skiftet bil.

Næste morgen tager røverne to tyske grænsevagter som gidsler og fortsætter flugten ved at skifte biler og gidsler, indtil de forsvinder ved messehallerne i Hamburg. Politiet kommer dog hurtigt på sporet af banden igen, da den oprindelig flugtbil er stjålet foran en virksomhed i Paris, hvor den ene af røvernes kæreste arbejder, og derud over har røverne brugt kærestens kontokort flere gange under forberedelserne til røveriet blandt andet på Hotel Saxildhus i Kolding. Godt en måned efter røveriet kan fransk politi anholde de fem franskmænd, der havde deltaget i røveriet i Jyske Bank herunder Eric Boucher, der skød og dræbte den århusianske motorcykelbetjent.

Annonce

800.000 kr. i erstatning

I januar 2000 kom de fem mand for landsretten i Bobigny ved Paris, hvor Eric Boucher tilstod i et brev, at det var ham der i forbindelse med røveriet skød og dræbte Morten Mortensen.

Morten Mortensens enke overværede sagen i landsretten ved Paris, hvor hun krævede erstatning til både sig selv og sine to sønner. Efter et langt tovtrækkeri fik hun i 2001 en erstatning på 800.000 kroner fra den danske stat efter at Folketinget besluttede sig for en godtgørelse uden om de eksisterende regler.

Lørdag kan du her på siden læse et interview med en bankansat, som to gange har været udsat for røveri. Røverierne har haft store konsekvenser for hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny krimi til TV2 med Aarhus-aftryk

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Alarm 112

Fire personer alvorligt kvæstet: Personbil kørte op bag i lastvogn på motorvej E45

Annonce