Annonce
Aarhus

Farvel til corona-restriktionerne: Passagererne er på vej tilbage i letbanetogene

Der var rift op pladserne, da Aarhus Letbane åbnede for trafikken tilbage i december 2017 og letbanetogene tiltrak et stigende antal passagerer, da strækningerne til Odder og Grenaa åbnede. Coronaen satte dog en stopper for fremgangen, men nu er kunderne på vej tilbage. Arkivfoto: Flemming Krogh.
Aarhus Letbane måtte vinke farvel til 25 procent af passagererne, da corona-epidemien satte ind sidste år. Nu er passagererne så småt vendt tilbage.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Der har været god plads i den kollektive trafik i forbindelse med, at corona-restriktioner satte en grænse for passagertallene i busser, tog og letbane, samtidig med at mange arbejdede hjemme og skoler samt uddannelsessteder i store perioder klarede undervisningen af elever og studerende online.

Således oplevede Aarhus Letbane i 2020 en nedgang på 25 procent - fra 4,7 mio. passagerer i 2019 til 3,5 mio. passagerer i 2020.

Helt friske tal fra Midttrafik viser imidlertid, at passagererne er på vej tilbage i letbanetogene. Således rejste 970.400 passagerer med letbanen i andet kvartal af 2021. Det er en fremgang på 54 procent i forhold til andet kvartal af 2020 og kun 10 procent mindre end for samme periode i 2019.

Annonce

Det oplyser Aarhus Letbane i en pressemeddelelse.

Det hører dog med til det samlede billede, at letbanetrafikken på Grenåbanen først åbnede 30. april 2019 - således at der kun var fuld drift på letbanen i to måneder af 2. kvartalt 2019.

- Men da vi i år har haft restriktioner i den kollektive trafik hele året, så er jeg personligt tilfreds med fremgangen. Det går forhåbentlig den rigtige vej, fortæller adm. direktør i Aarhus Letbane Michael Borre.

Busser hårdere ramt af tilbagegang

Letbanetrafikken i Aarhus har været mindre ramt af passagertilbagegang end blandt andet andre togselskaber og Midttrafiks busser.

Således manglede DSB mere end halvdelen af passagererne i første kvartal af 2021 i forhold til samme periode året før.

Midttrafiks busser har også været hårdere ramt af passagernedgang end letbanen. I samme øjeblik som corona-restriktionerne blev indført i 2020, mistede Midttrafik et sted mellem 70 og 80 procent af passagererne.

Samtidig oplyste selskabet i januar 2021, at passagertallet i begyndelsen af december 2020 lå på omkring 50 procent af det normale - et tal der faldt til cirka 65 procent under 2019-niveau, da regeringen indførte yderligere restriktioner.

Annonce

Langt fra prognoserne

Selvom det er glædeligt, at passagererne atter vender tilbage til den kollektive trafik, er der dog stadig lang vej, før letbanetogene kommer til at transportere det antal passagerer, som prognoserne forudsagde.

De arbejdede nemlig med et passagertal på omkring ni millioner om året.

I 2019 - før coronaen satte ind - nåede Aarhus Letbane op på lige under 4,8 millioner passagerer. Letbanen var dog ikke i fuld drift hele året, idet Grenåbanen som skrevet først åbnede 30. april det år.

Der er dog flere forklaringer på, at letbanen halter bagefter i forhold til prognoserne. Blandt andet er udbygningen af de store nye boligområder i Lisbjerg og Nye langt bag efter den oprindelige tidsplan. Det samme er blandt andet et stort erhvervsområde ved Skejby.

Når de områder er fuldt udbygget vil de naturligvis generere en del ekstra passagerer til letbanetogene.

Det samme vil ske, når Aarhus Letbane med nye krydsningsstationer i Trustrup og Vestre Strandallé dels kan tilbyde halvtimesdrift hele vejen til og fra Grenaa - dels kan køre med fire tog i hver retning på Grenåbanens strækning mellem Hornslet og Aarhus H via Risskov.

Førstnævnte station forventes at være i brug ved udgangen af 2021, mens planerne for sidstnævnte hedder i begyndelsen af 2022.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Annonce