Annonce
Aarhus

Farvel til corona-restriktionerne: Passagererne er på vej tilbage i letbanetogene

Der var rift op pladserne, da Aarhus Letbane åbnede for trafikken tilbage i december 2017 og letbanetogene tiltrak et stigende antal passagerer, da strækningerne til Odder og Grenaa åbnede. Coronaen satte dog en stopper for fremgangen, men nu er kunderne på vej tilbage. Arkivfoto: Flemming Krogh.
Aarhus Letbane måtte vinke farvel til 25 procent af passagererne, da corona-epidemien satte ind sidste år. Nu er passagererne så småt vendt tilbage.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Der har været god plads i den kollektive trafik i forbindelse med, at corona-restriktioner satte en grænse for passagertallene i busser, tog og letbane, samtidig med at mange arbejdede hjemme og skoler samt uddannelsessteder i store perioder klarede undervisningen af elever og studerende online.

Således oplevede Aarhus Letbane i 2020 en nedgang på 25 procent - fra 4,7 mio. passagerer i 2019 til 3,5 mio. passagerer i 2020.

Helt friske tal fra Midttrafik viser imidlertid, at passagererne er på vej tilbage i letbanetogene. Således rejste 970.400 passagerer med letbanen i andet kvartal af 2021. Det er en fremgang på 54 procent i forhold til andet kvartal af 2020 og kun 10 procent mindre end for samme periode i 2019.

Annonce

Det oplyser Aarhus Letbane i en pressemeddelelse.

Det hører dog med til det samlede billede, at letbanetrafikken på Grenåbanen først åbnede 30. april 2019 - således at der kun var fuld drift på letbanen i to måneder af 2. kvartalt 2019.

- Men da vi i år har haft restriktioner i den kollektive trafik hele året, så er jeg personligt tilfreds med fremgangen. Det går forhåbentlig den rigtige vej, fortæller adm. direktør i Aarhus Letbane Michael Borre.

Busser hårdere ramt af tilbagegang

Letbanetrafikken i Aarhus har været mindre ramt af passagertilbagegang end blandt andet andre togselskaber og Midttrafiks busser.

Således manglede DSB mere end halvdelen af passagererne i første kvartal af 2021 i forhold til samme periode året før.

Midttrafiks busser har også været hårdere ramt af passagernedgang end letbanen. I samme øjeblik som corona-restriktionerne blev indført i 2020, mistede Midttrafik et sted mellem 70 og 80 procent af passagererne.

Samtidig oplyste selskabet i januar 2021, at passagertallet i begyndelsen af december 2020 lå på omkring 50 procent af det normale - et tal der faldt til cirka 65 procent under 2019-niveau, da regeringen indførte yderligere restriktioner.

Annonce

Langt fra prognoserne

Selvom det er glædeligt, at passagererne atter vender tilbage til den kollektive trafik, er der dog stadig lang vej, før letbanetogene kommer til at transportere det antal passagerer, som prognoserne forudsagde.

De arbejdede nemlig med et passagertal på omkring ni millioner om året.

I 2019 - før coronaen satte ind - nåede Aarhus Letbane op på lige under 4,8 millioner passagerer. Letbanen var dog ikke i fuld drift hele året, idet Grenåbanen som skrevet først åbnede 30. april det år.

Der er dog flere forklaringer på, at letbanen halter bagefter i forhold til prognoserne. Blandt andet er udbygningen af de store nye boligområder i Lisbjerg og Nye langt bag efter den oprindelige tidsplan. Det samme er blandt andet et stort erhvervsområde ved Skejby.

Når de områder er fuldt udbygget vil de naturligvis generere en del ekstra passagerer til letbanetogene.

Det samme vil ske, når Aarhus Letbane med nye krydsningsstationer i Trustrup og Vestre Strandallé dels kan tilbyde halvtimesdrift hele vejen til og fra Grenaa - dels kan køre med fire tog i hver retning på Grenåbanens strækning mellem Hornslet og Aarhus H via Risskov.

Førstnævnte station forventes at være i brug ved udgangen af 2021, mens planerne for sidstnævnte hedder i begyndelsen af 2022.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

Alarm 112

16-årig dreng overfaldet ved rutebilstation: Blev slået i hovedet og på kroppen af gerningsmand

Annonce