Annonce
Debat

Farvel til nosserne: Lad os få en nosseplads til al den kunst, vi ikke vil have

"Det ser ud til, at "Balls Tell it All" ikke har noget sted at hænge ud længere, fordi ingen byer eller institutioner vil have det. Derfor bør vi lave en nosseplads til al den kunst, som vi ikke vil have i Aarhus. Til skræk og advarsel og hån og spot. Vanddragen kunne passende stå samme sted", skriver Sander Jensen. Arkivfoto: Hans Petersen

DEBAT: Det hele begyndte, da Godsbanens tidligere direktør Flemming Dybbøl opstillede skulpturen "Balls Tell it All" et markant sted på Godsbanen. Skulpturen viser et par store nosser udført i bronze af kunstneren Henrik Busk Andersen og skal symbolisere mod og ryggrad. Det faldt særligt kvinder for brystet, fordi det tydeligvis krævede nosser at have mod og ryggrad. De fleste kunstneriske fagfolk har da også dømt kunstværket ude, fordi det er "dårlig kunst".

Personligt er jeg enig i, at det er dårlig kunst. Jeg er opvokset i en kultur, hvor nosser betød, at man var sej og handlekraftig (altså indtil man får et slag i dem). Men det er en maskulin kliché, der hører til før 1980'erne. For kunstværket udelukker den halvdel af befolkningen, der ikke er udstyret med et sådan sæt, selvom kvinder er yderst modige. F.eks. når de står op mod netop patriarkatet.


Annonce

Sjældent har så dårlig kunst skabt så megen debat.


Det er selvfølgelig ekstra provokerende i en tid med #metoo og en aktuel kønsdebat, når de to midaldrende mænd som direktøren og kunstneren har så ringe indføling med samfundsstrømningen og andre menneskers følelser. Man må sige, at de har nosset i den, fordi de med deres magtposition favoriserer det mandlige kønsorgan og samtidig ekskluderer kvinder og også mænd, der ikke kan identificere sig med kunstværkets budskab og pointe.

For nylig satte Flemming Dybbøl så nosserne på et andet kunstværks plads. Den kunstklassiske bronzeskulptur "Skovguden Pan" ved Kongevejen er til reparation, og i nattens mulm og mørke fik den handekraftige mand den frække idé at stille nosserne på pladsen. Måske som et slags farvel og "fuck jer feminister", fordi han har fået så meget kritik.

Men handler han på egne vegne eller på kulturinstitutionen Godsbanens? Hvem ejer nosserne? Den, som har mod til at flytte dem rundt?

Det ser ud til, at "Balls Tell it All" ikke har noget sted at hænge ud længere, fordi ingen byer eller institutioner vil have det. Derfor bør vi lave en nosseplads til al den kunst, som vi ikke vil have i Aarhus. Til skræk og advarsel og hån og spot. Vanddragen kunne passende stå samme sted. F.eks. ved en af byens genbrugsstationer som den nye flotte genbrugsstation ved Lisbjerg.

God kunst provokerer og får os til at reflektere over livet. Man må sige, at sjældent har så dårlig kunst skabt så megen debat som disse ensomme nosser. De har nu udtjent deres formål og kan roligt sendes til nossepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce