Annonce
Aarhus

Ansatte er kede af at skuffe smøgtrængende patienter

Jane Samsing (th) og Helle Rapoport er med i den daglige ledelse i en af Aarhus Universitetshospitalsene to kiosker. Kiosken drives som et internt værksted under Aarhus Kommune, og nu må medarbejderne ikke længere sælge tobak til patienter og ansatte på hospitalet. Det giver panderynker. Foto: Axel Schütt
Medarbejderne i Aarhus Universitetshospitals kiosk har ryddet hylderne for tobak. De ansatte kan godt se fornuften i regionrådets nye forbud. Men de er samtidig kede af, at de må skuffe patienter på jagt efter cigaretter.
Annonce

AARHUS: Den store og centralt placerede hylde bag disken i Aarhus Universitetshospitals kiosk er gabende tom.

I løbet af de seneste dage har patienter og personale købt de sidste cigaretter, som indtil fornylig var en af de helt store sællerter i kiosken ved Indgang G.

Nu har politikerne i Region Midtjylland forbudt salg af tobak, og derfor sælges der ud af tobaksvarer

- Selv mentol-cigaretterne er revet væk. Dem har vi ellers haft svært ved at slippe af med. Der kommer stadig mange, som vil købe en pakke cigaretter. Men vi må orientere dem om forbuddet, og det har de fleste heldigvis forståelse for, fortæller Jane Samsing og Helle Rapoport, der udgør to tredjedele af den daglige ledelse i universitetshospitalets kiosk.

Vi sælger stadig tyggetobak og tyggegummi med nikotin. Er de varer omfattet af forbuddet? Det er endnu ikke afklaret.

Jane Samsing, kiosken, Aarhus Universitetshospital

Annonce

Vigtig livskvalitet

Det er hverdag og en ganske almindelig morgen i Aarhus Universitetshospitals kiosk ved Indgang G.

Kiosken drives som et internt værksted under Aarhus Kommune, og den er arbejdsplads for ledige med udfordringer i forhold til at komme i beskæftigelse.

Tre fastansatte er omdrejningspunkter for aktiviteterne, og denne morgen har to af dem tjansen med at sætte stativer med varer udenfor samt betjene dagens første kunder.

Ledelsen af kiosken har ikke været inddraget i beslutningen om at bandlyse salget af tobak. Jane Samsing og Helle Rapoport erkender blankt, at de ser nogle problemer i at fjerne cigaretter og anden tobak fra hylderne.

- Der er ingen tvivl om, at rygning er usundt. Det taler for et forbud mod salg af tobak. Men for nogen patienter er rygning et spørgsmål om livskvalitet i en vanskelig situation. Kan det virkelig være rigtigt, at eksempelvis en terminal patient ikke må købe cigaretter i den sidste fase af livet. Det er ikke rart at tænke på, forklarer Jane Samsing.

Annonce

Besværligt tyggegummi

Regionrådets beslutning forbyder salg af tobak i Aarhus Universitetshospitals to kiosker.

Men for personalet i kiosken ved Indgang G er sagen ikke helt så enkel.

- Vi sælger stadig tyggetobak og tyggegummi med nikotin. Er de varer omfattet af forbuddet? Det er endnu ikke afklaret, fortæller Jane Samsing.

Aarhus Universitetshospital er røgfrit.

Men der er udendørs rygeområder, hvor både patienter og medarbejdere nyder cigaretter.

- Ja, mange af de tidligere købere at tobak var fra personalet. Nu skal de til at have cigaretterne med hjemmefra, fortæller Helle Rapoport.

I en af de to kiosker i Aarhus Universitetshospital må Jane Samsing godt sælge slik til mennesker med svær overvægt. Jane Samsing må også sælge vin, men regionsrådet har besluttet, at hun ikke må sælge tobak til rygere. Foto: Axel Schütt
Annonce

Økonomi i fare

Jane Samsing og Helle Rapoport er så småt gået i gang med at fylde de tomme tobakshylder med andre varer.

Helle Rapoport prøver med en bamse, men den matcher slet ikke hylderne.

De to daglige ledere er spændte på, om forbuddet mod salg af tobak rokker ved økonomien under kiosken.

- Vi tjener ikke meget på at sælge en pakke cigaretter. Men køb af cigaretter en ofte årsagen til, at kunden overhovedet kommer ind i kiosken. Og mange kunder supplerer så købet af tobak med køb af andre varer, som vi tjener bedre på, forklarer Jane Samsing.

I kiosken er der opsat skilte, som informerer om regionens beslutning om at forbyde salg af tobak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce