Annonce
Indland

Farverig akvariefisk har spredt sig og erklæres fredløs

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Amerikansk aborre og hastigt voksende træ fra Kina er kommet på listen over invasive arter, der skal bekæmpes.

Listen over plante- og dyrearter, som er uønskede herhjemme, er blevet udvidet.

Nu er fisken solaborre og det kinesiske træ skyrækker blevet erklæret fredløse.

Problemet er, at de to arter truer med at udrydde hjemmehørende arter.

- Solaborre stammer fra Nordamerika, og den er første gang observeret i Danmark i 80’erne.

- Den er formentlig importeret som akvariefisk og efterfølgende udsat i vandhuller rundt omkring i Danmark, siger kontorchef Anne-Marie Vægter Rasmussen, Miljøstyrelsen.

Myndigheden har ikke noget præcist overblik over, hvor stor bestanden af fisken er.

- Vi ved, at den findes sporadisk i vandhuller og put & take-søer rundt om i landet, men vi kender ikke den præcise udbredelse, siger kontorchefen.

Solaborren, der formentlig har sit navn efter dens gulbrune bug, kan tage fødegrundlaget fra andre aborrefisk og udkonkurrere dem.

Den kan også overføre sygdomme til de hjemmehørende arter.

Træet skyrækker kommer oprindeligt fra Kina og blev introduceret til Europa som prydplante i 1700-tallet.

Problemet er, at træet - som navnet antyder - kan blive rigtigt højt. Helt op til 30 meter.

Desuden har træet allergifremkaldende giftstoffer i både bark og blade. Saft fra planten kan medføre betændelse i huden.

- Når de her arter kommer på listen, kommer der til at gælde en række forbud. Blandt andet at man ikke må importere, sælge eller avle dem.

- Og vi skal som myndighed arbejde for at bekæmpe de her arter og så vidt muligt dæmpe udbredelsen af dem, som er vidt udbredt, siger Anne-Marie Vægter Rasmussen.

Man kan se de invasive arter på Miljøstyrelsens hjemmeside og indberette eventuelle fund.

- Vi oplever en stærkt stigende interesse hos borgerne for de her invasive arter og får mange henvendelser om, hvad man kan gøre ved dem.

- Det er meget vigtigt input, for det giver os viden om, hvor de invasive arter er henne, og hvor udbredte de er, siger kontorchefen.

Aktuelt er der 66 arter, der er uønskede på EU-plan.

18 af arterne på EU-listen findes i Danmark. De mest kendte arter er nok mårhund, signalkrebs og kæmpe bjørneklo.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra Miljøstyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce