Annonce
Navne

Farverige Sophie storsælger på nettet: Hver kunde får et brev med

Birthe Pedersen er klædt lige så festligt på, som tøjet i Sophies Tøjhus tager sig ud. Onsdag 27. januar fylder hun 75 år. Foto: Flemming Krogh
Birthe Pedersen med Sophies populære tøjbutik i Aarhus fylder 75 år.

75 år: Egentlig ville Birthe Pedersen have solgt sin forretning for halvandet år siden eller deromkring, men hun ombestemte sig, og nu kører den på fuld drøn med salg over nettet med kreationer fra hele verden.

Sophies Tøjhus i Rosensgade 23 i Aarhus er helt fra 1969, da det farverige og usædvanlige tøj  og de fantasifulde vinduestableauer fik tag i århusianerne. Birthe Pedersen ramte plet med sit udvalg fra begyndelsen.

Sådan har det været siden.

På brostenene mellem de gamle huse har butikker, cafeer og gallerier skabt en ganske speciel atmosfære.

Talrige kvinder har nøje udvalgt kjolen til konfirmationen, gymnasiegallaen, brylluppet og sølvbrylluppet her eller er smuttet hjem med den bluse, der er blevet en yndling. Børn og børnebørn er fulgt efter.

Annonce

Nethandel

Onsdag 27. januar fylder den vitale kvinde 75 år, og Sophies Tøjbutik i Latinerkvarteret sælger stadig masser af tøj. Nu ikke kun i Aarhus-området, men til det meste af landet.

Heldigt for Birthe Pedersen var hun godt i gang med nethandel, da coronaen bremsede det meste af hverdagslivet og til sidst lukkede de fysiske butikker.


Afdelingen med festtøj har vi lavet til en 50'er-afdeling, sådan lidt rock'n'roll-agtigt, en lidt lettere stil.

Birthe Pedersen


Og når nu kunderne ikke kan komme rundt i byen, må de handle på en anden måde. Det gør de fortsat, men nu kommer de alverdens steder fra.

- Vi kan se på netbestillingerne, at kunderne kommer fra hele landet, selv den yderste afkrog, og de er i alle aldre, siger Birthe Pedersen, der har fået flere priser for sin indsats i butikken og kvarteret.

Annonce

Får svar tilbage

Det er personligt tøj med personlig betjening i Sophies Tøjbutik, og selv om pakkerne nu sendes, er det stadig personligt.

- Jeg skriver et lille brev til hver eneste kunde, for eksempel "jeg håber, du bliver glad for blusen, og at farven passer", altid noget personligt, siger Birthe Pedersen.

Det giver respons.

- Ofte skriver folk tilbage og takker for brevet og varen, siger hun.

Annonce

Ny 50'er-afdeling

Hun har forstået at følge med tiden, og hun har igen lavet om.

- Afdelingen med festtøj har vi lavet til en 50'er-afdeling, sådan lidt rock'n'roll-agtigt, en lidt lettere stil, siger Birthe Pedersen, og det har givet bonus.

- Hvis vi ikke havde netbutikken, ville pengene jo være sivet ud af butikken, men nu holder de to hinanden oppe. Vi hygger os og glæder os til at åbne igen, siger hun, der blandt flere har 22-årige Andreas Nielsen til at stå for netsalget. Hver dag til middag bliver pakkerne sendt af sted.

Der kom et enkelt bud på butikken, men det var ikke godt nok.

- Den var til salg i syv måneder, og derefter besluttede jeg at fortsætte. Vi glæder os over det, vi har sat gang i, og jeg har kræfterne, så vi kører videre, siger Birthe Pedersen, mens hun funderer over den spøgelsesagtige midtby.

- Det er mærkeligt på det her livlige sted. Intet byliv, og nu ser vi, hvor meget cafeerne betyder for det hele. Tænk, at vi skulle opleve det, at en hel verden kan blive lagt ned. Det havde vi ikke regnet med, siger den livserfarne kvinde.

Annonce

Navn efter farmor

Mange tror, at hendes datter Sophie har lagt navn til butikken. Men det hed den allerede, da hun blev født.

- Egentlig har den navn efter Sophies farmor. For i 1965 var jeg begyndt med en gros-salg af kjoler og trykte stoffer til hele landet. Den butik kaldte jeg Sophie, og navnet forfulgte mig, forklarer Birthe Pedersen, der har haft 51 dejlige år sammen med en masse skønne kvinder, kunder, medarbejdere og kolleger, som hun siger.

Birthe Pedersen er oprindelig uddannet stoftrykker og ramte lige ned i tidsånden, da hun åbnede butikken i 1969 med indfarvede bleer, kansasbukser og murerkasketter. Selv om moden har slået talrige sving siden dengang, har Sophies Tøjhus altid haft styr på trenden.

Annonce

To gange fem

Og hvordan fejrer hun så den runde dag i en tid med restriktioner?

- Vi bliver fem til frokost og fem til aften, og så holder jeg en sommerfest. Jeg har altid drømt om at holde fest om sommeren, og nu er lejligheden der, siger Birthe Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce