x
Annonce
Aarhus

Fashionabel direktør-villa med søudsigt til under en million - men den kræver en kærlig hånd

På afstand ser ejendommen stadig indbydende ud. Foto: Danbolig
Den kommende ejer af den gamle direktør-villa ved Jaka-grunden i Brabrand forpligter sig til at føre den arkitektoniske perle tilbage til ejendommens oprindelige farver og udtryk.

BRABRAND: Har du længe gået med en drøm om at bo i en arkitektonisk perle med udsigt over Brabrand Sø, har du chancen nu. Den tidligere direktør-villa, som fabrikkens daværende direktør Carl Holst i 1959 fik opført til sig selv, er nemlig sat til salg og prisen er ovenikøbet sat "billigt", når man tager beliggenheden med i betragtningen.

Villaen er bygget ind i skråningen mod nord, hævet over fabrikken og med udsigt mod syd over Brabrand Sø og sydvest over Årslev Engsø.

Umiddelbart lyder prisen på lige under en million kroner som aldeles attraktiv, men inden du kontakter din bank for hjælp til at finansiere købet af den ikoniske Brabrand-villa, bør du nok tænke dig om en ekstra gang. Der er nemlig mere tale om resterne af en fashionabel villa end en egentlig fashionabel villa.

Og eftersom der venter en del krav til en kommende ejer, er det nok fornuftigt at låne en hel del mere end den million, som villaen er sat til i salgsopstillingen hos Danbolig i Åbyhøj, når interesserede købere alligevel er ude på lånemarkedet.

Det fremgår nemlig af den gældende lokalplan, at ejendommen er bevaringsværdig og skal genoprettes.

- Der er krav om, at ejendommen skal føres tilbage med hensyn til farver og udtryk, fortæller ejendomsmægler og indehaver af Danbolig i Åbyhøj Bjarke Ankjær.

Annonce

Udsigt over søer

Desuden er der givet tilladelse til, at den kommende ejer kan opføre en 50 kvadratmeter tilbygning bag på huset. Her er lokalplanens krav, at materialer og farver skal passe ind i den oprindelige arkitektur.

Derudover har Bjarke Ankjær udelukkende rosende ord om Brabrand-villaen.

Han fremhæver den helt unikke beliggenhed, hvor man får udsigt over både Brabrand Sø og Årslev Engsø og påpeger, at Brabrand Bakker på mange måder kan sammenlignes med naboen Hans Broges Bakker.

- Her er udsigt og man har naturen lige bagved, forklarer han.

Unik placering, arkitektur og historie

Netop sammenspillet mellem by og natur fremhæver arkitekt Anne Mette Exner også. Exner Arkitektur, har for A. Enggaard A/S lavet prospektet for salget.

- Her mødes by og natur. Himmel og jord. Historie og fremtid, forklarer Anne Mette Exner, der beskriver både placeringen, arkitekturen og ejendommens historie for unik.

Om arkitekturen hedder det i prospektet:

"Arkitekterne var Knud Blach Petersen og Herbert Jensen, som tegnede huset med tydelig inspiration fra datidens berømte arkitekter Le Corbusier og Frank Lloyd Wright. De kunstneriske udsmykninger blev udført af billedkunstneren Allan Schmidt. Huset blev rost til skyerne og vist i adskillige magasiner."

Knud Blach Petersen er en væsentlig del af Brabrands historie, idet han udover denne direktørvilla blandt andet også har tegnet Søvangen og Gellerupparken.

Hærget

Villaen blev bygget i 1959, men fremstår 50 år efter mere som en hærget ruin end end fashionabel villa, hvor graffitihærgerne og andre hærværkmagere har haft muntre dage.

Villaen er omgivet af nybyggede boliger på den gamle Jaka-grund.

Den 225 kvadratmeter store villa, der ligger på en 1468 kvadratmeter stor grund med en fantastisk udsigt over hele Brabrand, er sat til 999.000 kroner, men bliver først solgt efter en budrunde der udløber mandag 29. april.

Har du fået mod på mere, viser Danbolig huset frem på søndag 10. marts klokken 12.30.

Fra hovedindgangen kom man via en hængende trappe op til den centrale hall.Foto: Thomas Pedersen og Poul Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live fra pressemøde: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce