Annonce
Østjylland

Fast arbejde giver god mening - men kun få penge

<p>»Vil du sørge for, at disse ting også bliver rengjort?« De øvrige De ansatte på Odder Gymnasium taler udlukkende dansk til Mari Alouch. Det har ifølge ham selv forbedret hans dansk betydeligt. Foto: Morten Pape</p>

Alligevel er flygtningen Mari Alouch lykkelig for sit nye job på Odder Gymnasium.

»Det er ikke, fordi jeg tjener mange penge på at arbejde 20 timer om ugen. Højst 1000 kr. om måneden. Men det giver mening at have noget at stå op til - og så føler man sig lidt mere som en del af det danske samfund. Nu bidrager jeg jo også.«
Mari Alouch har siden 1. august arbejdet som laboratorieassistent på Odder Gymnasium, hvor han holder orden i diverse faglokaler. Foto: Morten Pape
Ordene kommer fra Mari Alouch, den 44-årige flygtning, som avisen har fulgt, siden han i 2014 kom til Odder efter tre måneder på diverse asylcentre.
I maj 2015 fulgte hans hustru Imam og parrets tre børn, og sammen bor familien i dag i en lejlighed den sydlige ende af Odder. Hustruen Imam går stadig på sprogskole, og siden 1. august har Mari Alouch arbejdet på Odder Gymnasium, hvor han går fysik-, kemi- og biologilærerne til hånde i de forskellige faglokaler.
Annonce
Aftalen med gymnasiet fik han få dage efter det match-making-arrangement, som Udviklingodder og Jobcentret i foråret afviklede på Odder Højskole, og som vil blive gentaget til marts næste år.
»Den aften fik jeg en god snak med rektor Lars Bluhme, og få uger senere kom jeg i praktik. Det udviklede sig til et fast arbejde 1. august,« siger Mari Alouch, der arbejder på gymnasiet to en halv dag om ugen.
De andre dage går han på sprogskole og regner med at bestå niveau 6 - det sidste kursus før han kan kalde sig fuldt uddannet i det danske sprog.
»Det ved jeg nu ikke, om jeg er. Men jeg føler, at mit danske er blevet betydeligt bedre, siden jeg begyndte her på gymnasiet. Måske fordi alle kollegerne kun taler dansk til mig. Vist nok meget bevidst,« fortæller Mari Alouch over en kop kaffe på lærerværelset.

En gevinst for skolen

Mari Alouch er ifølge rektor Lars Bluhme ansat som laboratorieassistent, idet han holder orden i kemikalierne, rengør instrumenter med mere i faglokalerne. Alt sammen noget, som lærerne på skolen tidligere har gjort, og som Mari Alouch har erfaring med, fordi han i 20 år har arbejdet på en medicinalvarefabrik i hjemlandet Syrien.
»Jeg vil gerne understrege, at vi ikke har sparet på lærerkræfterne ved at ansætte Mari Alouch. Men takket være hans indsats kan lærerne i dag bruge flere kræfter på det, de er ansat til, nemlig at undervise. Det er helt klart en gevinst for skolen,« siger Lars Bluhme, der netop har taget endnu en flygtning i praktik.
Det er en kvindelig syrer, der er uddannet cand. mag i engelsk, men som ikke kan få anerkendt sin uddannelse i Danmark. Hun har derfor planer om at læse til folkeskolelærer, men vil førstlære mere om den danske ungdomskultur.
Lars Bluhme er stolt af, at Odder Gymnasium bidrager til integrationen ved at ansætte flygtninge, og han fornemmer, at både lærere og elever har taget godt imod initiativet.
»Personligt synes jeg, at det er meget spændende, at vi har ansatte fra andre lande på lønninglisten. Odder bliver lidt større, når ens kollega kommer fra et land, som er i medierne hele tiden. Så kan man ikke helt så nemt ignorere, hvad der sker ude i verden,« siger han.
Annonce

Et underligt system

Indtil 1. august levede familien Alouch af den integrationsydelse, som 1. juli faldt fra 10.400 pr. voksen til 6750 kr. Dertil kommer de sædvanlige ydelser i form af boligydelse, børnecheck med mere.
Mari Alouchs 20-timers job giver ham 7500 kr. netto, så i runde tal har familien i dag 1000 kr. mere, end hvis han ikke arbejdede. Og langt mindre end før 1. juli i år.
»Selv om vi ikke har mange penge, klarer vi os lige. Men det kræver tid at sætte sig ind i de mange regler. F.eks. har jeg regnet ud, at vi vil miste penge, hvis jeg kom på fuld tid. For så ryger boligydelsen måske,« siger flygtningen, der kalder de danske regler for underlige - hvis det handler om at motivere folk til at gå på arbejde.
»Men sådan er reglerne åbenbart, og jeg har det nu engang bedst med at arbejde, så længe jeg ikke ligefrem taber penge på det. Du skal jo huske på, at alternativet ville være at bo i Aleppo, hvor bomberne nu falder under en kilometer fra mit gamle hus,« siger han.
Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce