Annonce
Østjylland

Fast ejendom: Fordele og ulemper ved at foretage et forældrekøb

Søren Merrild Bie er advokat og partner hos Advokatgruppen. Arkivfoto
Påtænker man at gennemføre et forældrekøb, er der både fordele og ulemper, man bør overveje. Få her et overblik.
Annonce

Jura: Flere tusinde unge blev i juli optaget på en videregående uddannelse.

Det betyder, at mange forældre overvejer at købe en bolig til deres barn, eftersom det kan være vanskeligt at finde en passende lejebolig til en overkommelig pris, særligt i de store studiebyer. Som forældre og som barn kan det være vanskeligt at danne sig et overblik over, hvilke fordele og ulemper der er forbundet ved et forældrekøb, hvilket denne klumme kan give et lille indblik i.

Fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved et forældrekøb.

Fordele
Typisk en bedre kvalitetsbolig
Samme eller billigere husleje
Ingen risiko for at møde en ”bolighaj”
Barnet kan hjælpes økonomisk
Barnet kan få bolig på en geografisk gunstig placering
Fortsat mulighed for boligsikring
Mulighed for arveforskud
Forældrene betaler ikke ejendomsværdiskat
Fradragsmuligheder for vedligehold

Ulemper
Eventuel gevinst ved senere salg er som udgangspunkt skattepligtig
Udgifter til tinglysning af skøde
Udgifter til revisor eller til at føre regnskab
Risiko for prisfald på boligmarkedet
Ansvarlig for vedligeholdelsesomkostninger
Økonomisk binding til lejligheden
Mulig økonomisk begrænsning for forældre grundet gældsfaktor

Annonce

Udlejning

Lejeindtægten er skattepligtig for forældrene, uanset hvem de udlejer til, det vil sige også når lejer er deres eget barn. Til gengæld har forældrene fradragsret for deres udgifter til drift og vedligeholdelse af boligen.

Der skal med andre ord føres et regnskab over lejeforholdets indtægter og udgifter. Mange antager en revisor til at udarbejde regnskab, men det er naturligvis en ekstra udgift for forældrene, som også skal medregnes i det store regnestykke.

Annonce

Skriftlige kontrakt

Der bør udarbejdes en skriftlig lejekontrakt mellem barn og forældre, eftersom lejeforholdet er underlagt de almindelige regler i lejelovgivningen. På denne måde kan barnet også søge om boligsikring. Hvis barnet vil flytte sammen med en ven, veninde eller kæreste anbefales det samtidig, at der udarbejdes en særskilt kontrakt til denne person - typisk i form af en fremlejekontrakt.

Der er både fordele og ulemper at overveje, hvis man påtænker at lave et forældrekøb. Foto: Colourbox
Annonce

Huslejens størrelse

Ved fastsættelse af huslejen skal man være særligt opmærksom. Det anbefales, at man grundigt undersøger og gemmer dokumentation for fastsættelse af markedsleje, eftersom man som forældre bliver beskattet af, hvad der svarer til markedslejen for en tilsvarende bolig. En for lav husleje kan dermed medføre skattesmæk.

Ved ønsker om afvigelser fra markedslejen bør man som forældre overveje afvigelsen i forhold til sin egen og barnets økonomi.

Rabat i huslejen eller en huslejeeftergivelse til barnet anses som en skattefri pengegave.

I 2019 er grænsen for skattefri pengegaver fra én forældre til et barn på 65.700 kroner eller svarende til 5.475 kroner pr. måned. Såfremt der er to forældre, kan der gives det dobbelte, altså 131.400 kroner eller 10.950 kroner pr. måned. Hvis man som forældre ønsker at give større økonomisk støtte til sit barn, kan man overveje at give et anfordringslån, hvortil for eksempel en advokat udarbejder et særligt gældsbrev, der sikrer formalia.

Annonce

Købsprocessen

Det kan være vanskeligt at manøvrere i en købsproces, herunder fordi aftalegrundlaget omfatter langt flere dokumenter end blot købsaftalen, og eftersom ejendomsmægler er sælgers mand.

Det er for eksempel vigtigt at undersøge alle udgifter forbundet med boligen, så som fællesudgifter, ejendomsskat etc.

Derudover er det vigtigt at undersøge, om der er begrænsninger i vedtægterne for den ejerforening eller andelsforening, som I overvejer at købe jer ind i. Nogle foreninger har endda begrænset muligheden for både forældrekøb og/eller udlejning og fremleje. Dette kan have stor betydning, hvis barnet for eksempel påtænker at tage seks måneder på udveksling under studiet.

Annonce

Tænk langsigtet

Vurdér, hvor lang tid ”barnet” skal bo i boligen, og om der er nogle særlige forhold, som man skal overveje i den forbindelse. Hvis barnets uddannelse eksempelvis allerede efter kort tid kræver flere eller langvarige praktikophold uden for pendlerafstand, kan det være en god idé at være ekstra opmærksom på mulighederne for fremleje.

Annonce

Salg af bolig

Når boligen på et tidspunkt skal sælges, vil en eventuel gevinst kun være skattefri, hvis sælger selv har ejet og beboet boligen, uanset hvem man sælger boligen til. Der er mange muligheder i forbindelse med salg, for eksempel salg til +/- 15 pct. af den offentlige ejendomsværdi til sit barn.

En advokat vil kunne hjælpe jer med at lave den bedste løsning, eftersom der er flere parametre som spiller ind; så som økonomi, fremtidsplaner, skat og andre forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Annonce