Annonce
Aarhus

Fatter Eskil står fadder til mange danske artister: - Selv Kim Larsen kunne sidde i fred herinde

May-Britt Hansen har arbejdet hos Fatter Eskil siden 1996, hun blev forpagter i 2003. Foto: Markus Hjelmager Sørensen
Fatter Eskil har siden første åbningsdag tilbage i 1973 haft mange artister på scenen. Blandt dem er mange af de musikere, hvis sange vi ofte skråler med på til diverse festivaler og koncerter.

AARHUS: I snart 50 år har Fatter Eskil ligget på skolegade 25. Det er med årene blevet et af Aarhus vigtigste spillesteder for nye og aspirerende kunstnere såvel som store stjerner, der godt kunne tænke sig en aften på Fatter Eskil igen.

Ligesom i de gode gamle dage.

Værtshuset, der startede som et jazzspillested, har siden sin åbning i 1973 haft en lille håndfuld forskellige ejere og endnu flere forpagtere. Men en ændring af navnet Fatter Eskil har aldrig været på tale.

Annonce

- Jamen, Fatter Eskil er bare Aarhus, det er jo en del af Aarhus. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det kan hedde noget andet, siger May-Britt Hansen, der sammen med sin søster Rikke forpagter stedet.

May-Britt Hansen startede som kok hos Fatter Eskil tilbage i 1996 og har været forpagter siden 2003.

En Aarhus-dreng vendte hjem i går

Da avisen i 1973 mødte Eskil Holten, dagen efter han havde åbnet jazz og blues værtshuset Fatter Eskil i eget navn, var overskriften -En Aarhus-dreng vendte hjem i går. Og det var en erfaren værtshusmand der vendte hjem, i årene inden havde han nemlig været chef for diskoteket "To Be" i Odense samt revy-musiker.


Jeg tror det mest sigende for vores gæster er, at selv Kim Larsen kunne få lov at sidde i fred og nyde musikken, han kom her faktisk ofte inden han døde

May-Britt Hansen, forpagter Fatter Eskil


- Han købte jo bygningen her i 1973 og åbnede Fatter Eskil som et jazz værtshus, inden var det faktisk en træskohandel, fortæller May-Britt Hansen.

Fatter Eskil åbnede dog ikke på samme måde, som vi kender det med værtshuse i dag. Det var indrettet til både restauration og spillested.

Historien bag navnet

I en miniserie fortæller vi om, hvad der gemmer sig bag de navnkundige århusianske værtshuses navne. I sidste uge besøgte vi 'Kurts Mor' og hørte om både Kurt og mor. I dag er vi på Fatter Eskil, for at høre om værtshuset, men også manden bag nemlig Eskil Holten.

Man har inden døre skabt et rustikt og enkelt restaurationslokale omkring en åben gril, hvor der ikke skal serveres hverken T-bone steaks eller burgere, men utraditionel fransk og indonesisk mad, skrev avisen tilbage i 1973.

- I dag serverer vi ikke mad på almindelige aftener. Det er kun hvis drt er selskaber, der efterspørger det eller julefrokoster, siger May-Britt Hansen

- Der er simpelthen bare for mange muligheder for mad nu, så vi fokuserer, på det vi er gode til. Nemlig musikken, fortæller hun

Eskil Holten(på Billedet)  var selv musiker med en stor forkærlighed til jazz og blues. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

Det er dog ikke kun menuen, der er ændret. Musikken på stedet har også skiftet genre med årene.

- Det startede jo som jazz og blues, nok fordi Eskil selv var jazz-musiker, men i dag er vi allround i forhold til genrer. Der er både dansemusik, rockmusik og bluesmusik, siger May-Britt Hansen

Annonce

Prominente navne

De kommer hele vejen rundt på Fatter Eskil, også når det gælder gæsterne. Specielt de mange nuværende musikere, der jævnligt ligger vejen forbi, er May-Britt glad for ikke har glemt Fatter Eskil

- Det er jo fantastisk at se, når dem der kom her som helt unge står og spiller på de store scener. Mange af dem kommer faktisk stadig forbi. Mads Langer kan finde på at komme forbi når han har spillet i byen, og så spiller han også lige et par numre her, fortæller May-Britt Hansen.

- Mads Langer mødte faktisk sin kone herinde, han er nemlig gift med en af vores tidligere bartendere, tilføjer hun grinende.

Væggene hos Fatter Eskil er dekoreret med portrætter af flere forskellige kunstnere. Foto: Markus Hjelmager Sørensen

May-Britt Hansen mener det giver et meget godt billede af, hvilket sted Fatter Eskil egentligt er. Det er et sted for musikkendere og musikelskere, man kommer ifølge hende ikke på Fatter Eskil, hvis der ikke er live musik.

Hun sætter en ære i, at Fatter Eskil er et sted alle kan komme og føle sig tilpas, og nyde noget godt musik. Det er måske også derfor der er så stor forskel på gæsterne. Både på alder og sind.

- Vores gæster er jo alt fra 18 til 70 år gamle, og det er nok fordi, man kommer her for at høre musik. Så nogle gange er det de unge piger til dansemusik og andre gange det ældre publikum, når vi har 80’er rock og blues koncerter, siger May-Britt Hansen.


Det var faktisk i forbindelse med Fatter Eskil prisens første uddeling at Scarlet Pleasure blev plukket

May-Britt Hansen


Hun er virkelig stolt af sine gæster, mest af alt fordi der er plads til alle, der bare gerne vil høre noget god musik. Også selvom man er lidt af en rockstjerne.

- Jeg tror det mest sigende for vores gæster er, at selv Kim Larsen kunne få lov at sidde i fred og nyde musikken, han kom her faktisk ofte inden han døde, fortæller May-Britt Hansen

Annonce

Fatter Eskil prisen

Eskil Holten nåede at have sit eget værtshus i 24 år, han døde i 1997, hvorefter en ny ejer drev værtshuset videre i samme ånd. Hans eftermæle lever dog videre, og ikke kun igennem Fatter Eskil

- Vi har jo Fatter Eskil prisen, hvor vi i samarbejde med Tak Rock de seneste otte år har afholdt en konkurrence for upcoming bands, hvor de blandt andet vinder 25.000 til at indspille deres musik, fortæller May-Britt Hansen.

- Det var faktisk i forbindelse med Fatter Eskil prisens første uddeling at Scarlet Pleasure blev plukket, siger hun.

Prisen gives efter  fire kvartfinaler, to semifinaler og finalen, hvor 16 bands løbende skæres ned til en enkelt vinder.

- Vinderen kåres af et udvalg af mennesker, der har sin daglige gang i musikkens verden, det er ikke de samme hvert år, men vi har haft mange forskellige med, fortæller May-Britt Hansen.

Den store fokus på nye artister gør, at May-Britt Hansen sjældent kigger på en scene uden at se et eller flere kendte ansigter. Hvilket er hendes helt store drivkraft i forhold til, at blive ved med at knokle hver eneste dag.

- Det fedeste er jo, når man ser folk, der lykkedes med det de elsker, der er ikke noget bedre end at komme ud og opleve musik og så samtidig se, at det er nogle unge mennesker, der er kommet her, der spiller, siger May-Britt Hansen med et kæmpe smil.

Da Eskil Holten i 1973 skulle beskrive stedet, sagde han meget kort "et sted at leve", i dag lyder teksten i logoet "at leve i musikken".

- Ja, man kan nok godt sige, at ånden fra dengang stadig lever, siger May-Britt Hansen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce