Annonce
Rejser

Fattigdom sender børnene i skole: Har ikke råd til computere

Bente og sønnen Óscar har nydt mange gåture gennem corona. Når altså Óscar har fri fra skole. Foto: Bente Santos
Kampen mod Covid-19 kører på fuld damp verden over. Også i Portugal hvor Bente Santos for alvor kan se, hvor heldige danskerne er i en uheldig tid.

Albufeira: I byen Albufeira på den portugisiske algarvekyst sidder 52-årige Bente Santos sammen med sin 15-årige søn Óscar. Hun er født og opvokset i Oldrup ved Hundslund, men har siden 2004 været bosiddende under varmere himmelstrøg.

Men varmen har i den grad forladt Portugal, og temperaturen ligner nærmere noget fra en januardag i Danmark.

Ligesom her i Danmark kæmper også Portugal for at udrydde Covid-19, men kulturforskelle betyder, at kampen mod virussen håndteres forskelligt.

Det ser eksotisk ud. Men temperaturen er tæt på frysepunktet, og stranden er kun besøgt af folk, der ude at få deres daglige dosis luft. Foto: Bente Santos

Skoleeleverne i Portugal havde fra marts til juni undervisning bag en computerskærm. Men da coronaens anden bølge ramte Europa, blev ideen om undervisning bag computeren hurtigt droppet. Alt for få elever havde nemlig adgang til computere eller tablets.

- Efter skolenedlukningen i foråret blev det tydeligt, at alt for mange børn ikke kunne deltage i hjemmeskole. De havde simpelthen ikke udstyret til det. Derfor blev man bange for at tabe en hel generation på gulvet, så hernede skal de stadig møde op i skolen. Selvom det måske er klogest at have dem hjemme i forhold til smitte, siger Bente Santos.

Annonce

Dagens varme ret

Selvom skolen er kold er det ikke kun viden skolen kan levere. En anden vigtig ting fås nemlig også kun i skolerne. I hvert fald for alt for mange børn. Nemlig varm mad.

- Der er en del skolebørn, som får deres eneste varme måltid i skolen. Så på mange måder vil det være endnu værre for nogle børn, hvis de bare skulle sidde hjemme, siger Bente Santos.

Bentes søn Óscar(Til højre) på vej i skole. Mundbind er obligatorisk gennem hele dagen. Foto: Bente Santos

På mange måder er eleverne altså tvunget i skole af den ene eller den anden årsag, mens der i Danmark er en næsten total lukning nedlukning af skolerne.

- Jeg har kunnet læse mig frem til, at rigtigt mange danske skoleelever har siddet hjemme i lange perioder det seneste års tid. Hernede har de været i skole uafbrudt, siden det nye skoleår startede i september. Men det er jo mere af nød end af lyst, siger Bente Santos.

Annonce

Den fortabte ungdom

I Danmark har mange unge set til, mens deres efterskoleår er blevet afbrudt, eller deres store fest aflyst. En af fordelene ved at portugiserne går i skole, er at de får dækket deres sociale behov.

- Hernede er skoledagene ret lange, så der er mindre tid til at være social efter skole. Samtidig er der en anden kultur i forhold til fester, når man er ung. Det gør man ikke i så høj grad som i Danmark, så jeg tror, at de unge hernede, er sluppet billigere, hvis man kun kigger på det sociale aspekt, siger Bente Santos.

Skolernes åbning i Portugal har udover varm mad og læring også andre fordele. De unge mennesker ser nogle af deres kammerater fysisk.

- Selvfølgelig er det rart for dem, at de kan se deres kammerater, men det er jo hele tiden en opvejning af, hvor farligt det er overfor coronasmitte, siger Bente Santos.

Annonce

Turistland i knæ

Når Bente Santos har sendt sønnen i skole, har jobbet som ejendomsmægler hjulpet hende igennem de mange timers nedlukning. På trods af corona har der været stor interesse for ejendomme på algarvekysten, og Bente Santos har derfor haft nok at lave det seneste år.

Corona i Portugal

Fra 15. januar trådte nye restriktioner i kraft i Portugal. De består blandt andet af:

- Pligt til at blive hjemme medmindre ens rejse udenfor er autoriseret.

- Skole, universiteter, børnehaver og vuggestuer er åbne.

- Hjemmearbejde er obligatorisk, og kan blive straffet med bøde hvis det ikke overholdes.

- Udendørs motion såsom gå - og løbeture er tilladt. Turene skal helst foregå alene.

- Mundbind skal bæres på offentlige steder, hvor afstanden på to meter ikke kan holdes.

Portugal har i lang tid ligget med stabile antal nysmittede pr. dag. Men siden jul er tallene steget voldsomt fra omkring 1000 i dagene efter jul til over 10.000 nysmittede 17. januar. Smitten sker især i det nordlige Portugal og i Lissabon. Algarvekysten ligger indtil videre med færre smittet. 

Det kan man dog ikke sige om store dele af Portugals resterende befolkning. Mange portugisere tjener nemlig deres penge gennem turister. Corona har betydet rejserestriktioner i det meste af Europa, og derfor er menneskene i turistbranchen uden kunder og dermed uden arbejde.

- Jeg har været så privilegeret at have et job, som jeg har kunne passe. Selv under lockdown. Rigtig mange hernede har ikke arbejdet siden november 2019, fordi der ikke er mange turister mellem november og marts, siger Bente Santos.

Inden jul var stemningen i Portugal mange steder helt i bund, og folk var uden tro på tingene.

- Inden jul føltes det som om, at man var tilbage i starten af finanskrisen, hvor folk virkelig led, og arbejdsløsheden var høj. Nogle mennesker har ikke været på arbejde i over et år, og lønkompensationen er ikke ligeså god hernede som den er i Danmark, siger Bente Santos.

Annonce

Kulturdræberen Covid-19

På sydligere himmelstrøg er kindkys og kram en helt forankret del af kulturen, og i tiden efter udgangsforbuddet i marts, var det som forsvundet.

- Folk gik i store cirkler udenom hinanden. Normalt giver man jo kindkys og krammer hinanden. Det var der ikke noget af, og det var næsten noget af det værste. Sygdommen havde forandret folk. Alting var ikke, som det plejede. Heldigvis er det blevet bedre i dag, siger Bente Santos.

Normalt plejer Bente og sønnen Óscar også at besøge familien i Danmark tre til fire gange om året. Men grundet omstændighederne har de ikke været hjemme i Danmark siden december 2019.

- Jeg savner at komme hjem til familie og venner i Odder-området. Min mor og onkel nåede lige at komme herned i marts, inden de måtte skynde sig hjem af frygt for at grænserne ville lukke. Så jeg vil rigtig gerne snart kramme min familie igen, slutter Bente Santos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce