Annonce
Aarhus

FDB-butik tilbage i Aarhus: Comeback til pindestole

Tremmestole med velkendte og nye designere står fremme hos Ann Nedergaard (th) i FDB Butikken i Aarhus C. Stine Weigelt er en lokal designer, som har tegnet stolen Anker - i en sort udgave - og nogle lette skamler. Foto: Flemming Krogh

Den nye FDB-butik i Aarhus har både klassikere og nye bud på moderne møbler, der bygger videre på de mere velkendte møbler.

AARHUS: Rød, blå, turkis og hvid. Den er kendt af mange - den klassiske, enkle spisestol med seks pinde i ryggen og et let understel. Stolen hedder J46 og er blevet produceret i tusindvis, siden den blev tegnet på FDB's tegnestue tilbage i i 1956 af Poul M. Volther - en af de møbeldesignere, som var tilknyttet tegnestuen i København.

Den karakteristiske stol vil mange sikkert huske at have siddet i derhjemme eller hos deres bedsteforældre. Og hvis man ikke kender stolen, kan man se og afprøve den i den nye FDB-butik i Guldsmedgade i Aarhus - hvor den står fremme i et utal af farver.

Den lette spisestuestol er måske den mest udbredte af møblerne, der står i butikken, men der er mange andre klassikere på programmet. Flere af stolene har sågar rødder i det østjyske.

Arkitekt Jørgen Bækmark, som bor i Hammel, var en del af den berømte danske møbeltradition, da han var den sidste leder af FDB's tegnestue i København. I den periode tegnede han to pindestole med flettet sæde, J80 og J81. De er begge stadig i produktion og udstillet i butikken i Guldsmedgade. Her kan man nyde synet af de lette stole - og naturligvis afprøve dem.

Jørgen Bækmark står også bag bænken J83, som ligesom de to stole har et flettet sæde. Den enkle bænk står langt fremme i butikken.

- Vi har mange kunder til Jørgen Bækmarks bænk. Den er især meget populær at have stående i en éntre, fortæller Ann Nedergaard, der er daglig leder af FDB's butik.

Annonce

Vi synes, det er dejligt at vise nogle lokale designere her. Mange af vores kunder genkender de velkendte modeller men det er også sjovt med nye designere som Stine Weigelt. Det er spændende at høre dem fortælle om processen med at tegne nye modeller til os.

Ann Nedergaard
Jørgen Bækmarks bænk kan fås i flere versioner. Foto: Flemming Krogh

Dansk møbeltradition

Ellers er det især møbler fra Børge Mogensen, Poul M. Volther og som nævnt Ejvind A. Johansson, der har sat deres aftryk på møblerne i butikken. Møbeldesignere, der alle var en del af den danske møbeltradition, der blev kendt i mange dele af verden.

FDB har tidligere haft en butik med deres møbler i Aarhus, på Vesterbro Torv. Den blev lukket for længe siden, men nu kan østjyderne altså igen se og afprøve møblerne fra FDB's store katalog af legendariske, danske møbeldesignere.

Sideløbende med at FDB har åbnet nye butikker i landet, er der også kommet nye, yngre designere på programmet. Stine Weigelt er et lokalt indslag i den århusianske afdeling. For et par år siden fik hun Anker eller J157 - en særlig stol med i programmet.

Stolen med den høje ryg er udtænkt som en 'Gentlemans Hanger' til soveværelset eller entreen, hvor man kan hænge sit tøj over ryggen. På den måde er den blevet til en slags ny version af Wegners Jakkens Hvile, men til en mere overkommelig pris.

- Det har været spændende og en udfordring at tegne Anker. Man kan godt blive lidt nervøs, når man bliver spurgt, om man kan tegne en ny stol til FDB's program. Der er så mange kendte stole og designere i Danmark. Jeg har forsøgt at være tro mod den tradition, der herskede på tegnestuen i FDB, med de lette pindestole, forklarer Stine Weigelt, som jævnligt kigger forbi butikken i Guldsmedgade til en kop kaffe.

I gamle dage havde FDB en butik på Vesterbro Torv. Den er lukket for længst, men nu kan man se møblerne fra FDB i Guldsmedgade. Privatfoto

Reference til historien

Ud over Anker, som også er anvendelig som en ekstra spisestuestol, har Stine Weigelt også tegner en serie af lette sofaborde, i forskellige størrelser. Søs eller D102, som møblet hedder, varierer i højde og er derfor meget fleksible, da de kan skubbes ind under hinanden. I samme design har Stine Weigelt også tegnet skamlen J60.

- At stå til Søs og Anker er maritime udtryk. Det er en måde at skabe en reference til historien. Jeg forsøger 'at kaste anker' tilbage i tiden, siger Stine Weigelt, der også har en ganske enkel stumtjener med tre kraftige pinde i butikkens sortiment.

Den århusianske designer har også nye modeller på tegnebrættet som endnu ikke er i produktion. Hvad de består i, vil hun dog ikke afsløre endnu.

Ann Nedergaard nyder når Stine Weigelt eller en sjælden gang Jørgen Bækmark kigger forbi butikken til en kop kaffe.

- Vi synes, det er dejligt at vise nogle lokale designere her. Mange af vores kunder genkender de velkendte modeller men det er også sjovt med nye designere som Stine Weigelt. Det er spændende at høre dem fortælle om processen med at tegne nye modeller til os, siger Ann Nedergaard, som naturligvis også er spændt på, hvad der kommer fra Stine Weigelts hånd næste gang.

Træpinde i mange variationer er nærmest et varemærke for FDB møblerne. Denne 3-benede stumtjener er designet af Stine Weigelt. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Demonstration mod racisme aflyst: Ny dato ikke på plads

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce