Annonce
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

AGF-direktør Jacob Nielsen (tv) og nu suspenderede sportschef i AGF, Peter Christiansen, begyndte deres tætte arbejde i 2007 i Randers FC. Arkivfoto: Ole Nielsen
Lørdag havde AGF-direktør Jacob Nielsen dag ét uden sportschef Peter 'PC' Christiansen. Mens han lægger kortene for en afløser, kan han fundere over, om afstanden til Superligaens top uden for banen er længere end han troede. Han ved dog, at grundlaget for at finde en ny højre hånd er meget bedre end da han kom til Aarhus for seks år siden - og at David Nielsen i øvrigt ikke får ansvar for økonomien i mellemperioden så længe randrusianeren er i spidsen for AGF.
Annonce

FODBOLD: Tømmermænd efter sådan en black friday i Aarhus. En lille håndfuld journalister samlet i Ceres Arenas foyer til et håndholdt pressemøde med AGFs direktør dagen derpå. Et par colaer på det opslåede pølsebord og en pressechef, der hvert tiende minut tænder for lyset, som er indstillet til ikke at brænde for nullermændene i den ellers tomme hal denne lørdag.

Jacob Nielsen skal redegøre for hvor AGF står nu efter fredagens chok. Det kalder han det selv, et chok, da han lidt i ni om morgenen fik beskeden fra hestens egen mund. Peter 'PC' Christiansen sagde sit job op i AGF for at tage et lignende job hos konkurrenten FC København.

Jacob Nielsen spurgte sin sportschef tre gange om det var muligt at ændre beslutningen. Nej, blev der sagt, og så fik 'PC' ellers at vide, at direktøren - samarbejdspartneren i mere end ti år - ikke gad at høre mere på ham, han måtte tage snakken herfra med bestyrelsesformand Lars Fournais.

Det endte ret hurtigt med en suspendering af sportschefen, der begynder i hovedstaden til april.

Det var fredag, nu lørdag formiddag. Temperamentet er kølnet af. Og en enkelt gang kommer Jacob Nielsen da også - af gammel vane - til at tage munden for fuld.

Han vil forklare det såkaldte farfar-princip, AGF arbejder med. Princippet om, at både din chef og din chefs chef skal være enige i alle ændringer i ansættelsesforhold før noget sker:

- Jeg skal ikke involveres mere i det sportslige end jeg er i dag, men meget dybere kommer jeg ikke lige nu i hvilken profil, vi søger. Men planen er, at vi fastholder rollefordelingen; Jeg skal forsøge at få så stort et sportsligt budget som muligt til 'PC' ... undskyld, til en kommende 'PC'. Og den nye sportschef skal få så meget ud af det sportslige budget som muligt ligesom cheftræneren skal få så mange point ud af materialet som muligt.

En ærlig fortalelse, der gav et lille eksempel på, hvad det er, Jacob Nielsen mistede fredag. En tro følgesvend, der udadtil stod ham brast selvom de tos temperamenter indadtil sagtens kunne krydse.

De to begyndte et samarbejde tilbage i 2007 i Randers FC og har - kun afbrudt af en kort pause før Peter Christiansen også skiftede til AGF godt et år efter Jacob Nielsen - arbejdet sammen.

Peter Christiansen begyndte i sin tid som scout under dig i Randers. Siden er han blevet sportschef og skal nu være sportsdirektør i FC København. Har du overset noget i forsøget på at holde ham i din organisation?

- Det synes jeg, du skal spørge ham om.

Har han på noget tidspunkt givet udtryk for, at han kunne ønske sig et større ansvar i AGF?

- Jeg har ikke lyst til at komme ind på den proces. Men jeg føler ikke, jeg kunne gøre noget anderledes, siger Jacob Nielsen.

Avisen har gjort som sagt og forsøgt at få en kommentar fra Peter Christiansen, men det er endnu ikke lykkedes.


Jeg har ingen planer om at forlade AGF. Og det vil jeg godt have, at du skriver; Jeg har ingen planer om at forlade AGF. Jeg befinder mig fantastisk her og er megaglad for at være i AGF. To dage er ikke ens, det har de seneste dage overbevist os om, men jeg er sindssygt glad for at være i AGF.

Jacob Nielsen, direktør i AGF


Annonce

Hvem tager over?

Nu skal direktøren for det hele i AGF altså finde en ny højre hånd, og det er han sådan set ret tryg ved. Situationen er nemlig en helt anden i dag end da han i sin tid ansatte Jens T. Andersson i slutningen af 2014 da AGF lå i 1. division.

- Vi går ind i en helt anden proces nu. Da jeg begyndte i AGF ville bestyrelsen gerne have, at jeg skulle være både direktør og sportschef, fordi det havde jeg været i Randers. Og riget fattedes på daværende tidspunkt penge. Men jeg meddelte dem ret klart, at det ønskede jeg ikke og betingede mig, at der skulle være en sportschef.

- I dag har vi en helt anden pakke at tilbyde, vi står et helt andet sted som klub end dengang Jens Andersson kom ind. Og vi kommer ikke til at ændre markant på den struktur, vi har nu, fordi vi skal have en ny sportschef.

Du udtalte i forbindelse med bronzemedaljerne i sommer mens mange roste David Nielsen, at folk ikke skulle glemme hvor stor en aktie Peter Christiansen har i AGFs succes. På den baggrund, hvor stort et tab er det for jer, at han nu er væk?

- Det er selvfølgelig et hårdt slag. Men en af årsagerne til, at jeg roste 'PC' var også, at Stiftens chefredaktør (Jan Schouby, red.) var meget efter ham da vi havde tabt fem kampe og mente, at 'PC' skulle fyres frem for David Nielsen. Jeg så det som min rolle som leder at beskytte ham lidt, så det var sagt i den kontekst. Men det er ikke et one man show, og det er lige meget om du er direktør, sportschef eller cheftræner. Vi er blevet en større forretning hvor der er mange kompetencer i spil.

Så han kan sagtens erstattes?

- Jeg føler, vi står et rigtig godt sted. Jeg er rigtig træt af det. Jeg vil hellere have haft, at vi havde styrket os med 'PC' ombord og fået nogle flere kompetencer ind, men nu er det sådan og så ønsker jeg 'PC' alt muligt held og lykke, det har han fortjent. Mit job er herfra at se om vi kan komme styrket ud af det - og det har jeg en god fornemmelse af.

Hvor travlt har I med at finde en ny?

- Ikke mere travlt end at det er vigtigt at finde den rigtige mand.

Annonce

David Nielsen forbliver cheftræner

Peter Christiansens opsigelse kommer godt en måned før transfervinduet åbner. Desuden står en række AGF-profiler såsom Tingager, Backman, Blume, Diks og Grabara med kontrakter, der løber ud inden for et år.

Kort sagt en masse arbejde på sportschefens bord.

Hvem skal lave det?

- Jeg har meddelt spillerne, at hvis der er nogen af dem, der har noget med deres kontrakter, så skal de komme til mig.

Hvad med David Nielsen, får han en mere central rolle i tiden uden en egentlig sportschef?

- I hvert fald ikke hvad angår kontrakter, det kan jeg godt afsløre. Det er ikke hans spidskompetence. Det bliver i hvert fald ikke med mig i AGF, at han får det ansvar. David er fantastisk til dét, han laver, men jeg mener ikke at en managerrolle er det rigtige uanset om det er ham eller PC eller hvem, der skulle udfylde den.

- Det er i øvrigt dejligt nemt hvad det angår kontrakter, fordi det er kun Mustafa Amini, der har udløb med os til vinter ...

Men der er også en række andre, som fra 1. januar har lov til at forhandle med andre klubber fordi de har udløb til sommer ...

- Ja, de andre klubber kan officielt tale med dem fra januar, og hvis jeg kender nogle af dem ret, så kan de også allerede tale med dem nu ...

Jacob Nielsen kalder lørdag for "dag ét efter 'PC'". Han skal nu have fundet en ny mand - den rette mand til at overtage styrpinden på AGFs sportslige retning. Han har haft en skyggeliste, det indrømmer han. Men han vil ikke putte navne på.

Men hvor peger kikkerten henad?

- Det er meget nemt, fordi der er ikke mange navne. Vi kommer til at vælge noget udefra, vi rekruterer ikke en indefra.

Skal det være en dansker?

- Jeg vil allerhelst have, at det er en, der bor på Terp Skovvej (hvor AGF træningsanlæg Fredensvang ligger, red.). Og hvis ikke dér, så Aarhus C. Eller Djursland, Skanderborg osv. Sådan vil det altid være. Selvfølgelig vil vi gerne have en dansker, der kender Superligaen, men tiden må vise hvad vi finder.

Annonce

Ondt i selvforståelsen?

FC Københavns erobring af Peter Christiansen kommer godt et år efter, at klubben 'stjal' Aarhus-sønnen Jens Stage i AGF - godt nok mod en pris på rapporterede 20 millioner kroner.

Gør det ondt på selvforståelsen, at flere tilsyneladende vælger jer fra for FCK?

- For det første er det blevet en naturlig del af fodbolden - og det er fint, at det gør ondt. Så er vi et godt sted. FCK tog dog ikke Jens Stage, vil jeg lige understrege ...

- Men det er klart, at den aftale der er mellem bestyrelsen og direktionen er, at de ledere, der kan se sig et andet sted og vi ikke kan indfri deres forventninger i forhold til det, skal ikke være her.

- For at være i AGF kræver det 100 procent dedikation og arbejdsindsats. Og vi er på et niveau, hvor jeg mener, vi er attraktive. Men det er klart, at i sidste ende kommer vi ikke til at kunne hamle op med Real Madrid eller lignende.

Du nævner Real Madrid, men det gælder så åbenbart også for FCK. At selvom de vel nok er på deres værste sted i 25 år, så er de i stand til at fravriste jer jeres sportschef. Og det er selvom at I var ret tæt på dem sportsligt i seneste sæson. Beviser det, at der stadig er et godt stykke op til en klub som FC København?

- Jeg ser det lidt anderledes. Jeg kigger ikke på tabellen. Vi vandt bronze, og det var fantastisk. Men det er jo ikke derfor, vi er i AGF. Fordi så skulle vi bare have stoppet dér hvis det er nok at blive hyldet for det. Jeg forstår dog godt, at der kommer en hyldest efter 23 års tørke ...

Hvis du selv får et lignende tilbud fra en større klub - som for eksempel FC København eller andre - kan du så afvise, at du ikke også siger op i AGF?

- Det kan jeg ikke, fordi det vil være utroværdigt. Jeg forstår godt, du stiller spørgsmålet, men jeg kan jo ikke svare på det. Men jeg har ingen planer om at forlade AGF. Og det vil jeg godt have, at du skriver; Jeg har ingen planer om at forlade AGF. Jeg befinder mig fantastisk her og er megaglad for at være i AGF. To dage er ikke ens, det har de seneste dage overbevist os om, men jeg er sindssygt glad for at være i AGF.

35 minutter og så siger Jacob Nielsen; 'nå, var det dét?'. Han smiler, kigger på sin telefon, der lyser op i ubesvarede opkald og beskeder.

- Hvis jeg var i tvivl om, at det er attraktivt at være i AGF, så skal jeg bare lade være med at kigge på min telefon i en halv time.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Øget aktivitet på byens bordeller trods corona-nedlukning

Aarhus For abonnenter

Lige nu kan du blive testet hele 16 steder i Aarhus Kommune: Få overblikket her

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus og omegn: Antallet af smittede stiger en smule igen

Annonce