Annonce
Indland

Fejring af genforening slutter i Christian X's fodspor

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hele landet markerer 100-året for Genforeningen med Sønderjylland. Programmet blev præsenteret onsdag.

I år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Festlighederne i anledning af Genforeningen kulminerer med kongeligt besøg i grænselandet.

Det sker præcis 100 år efter, at kong Christian X' på sin hvide hest red ind i det genvundne land 10. juli 1920.

Det bliver højdepunktet på et år med arrangementer over hele landet.

Programmet blev præsenteret onsdag i DR's koncerthus af blandt andre kulturminister Joy Mogensen (S), der fremhævede kongehusets rolle i fejringen.

Hun nævnte en passage i dronningens nytårstale, hvor majestæten omtalte det danske mindretal i Tyskland, der ikke kom hjem til Danmark i 1920.

Dronningen fortalte om sit besøg hos det danske mindretal i Nordtyskland, hvor hun havde fået beskrevet Danmark som mindretallets "hjerteland."

- Det var et ord, jeg ikke havde hørt om. Men i det øjeblik man hører det, ved man, hvad det er. Det er det land, man bærer i sit hjerte, siger Joy Mogensen.

Kongehuset kommer hele året til at markere Genforeningen. Blandt andet løber kronprinsen i Sønderjylland som en del af det landsdækkende løbearrangement Royal Run.

Fejringen kulminerer i dagene 9.-12. juli, hvor Christian X for 100 år siden red over grænsen på sin hvide hest til en folkefest på Dybbøl.

Dronningen og andre medlemmer af kongehuset besøger grænselandet, hvor syv kommuner har hver deres fejring over fire dage.

Det hele afsluttes med en festgudstjeneste i Ribe Domkirke 12. juli, hvor dronningen og den tyske forbundspræsident forventes at deltage.

I løbet af året vil Genforeningen også fylde i dansk kulturliv. På teaterscenen markeres den af teatrene OPE-N og Det Kongelige Teater med "Fortællingen om et gæstebud", der behandler den sønderjyske fortælling.

Derudover vil teatret Møllen i Haderslev opføre "Romeo og Julie" af Shakespeare som en dansk-tysk kærlighedshistorie i grænselandet.

For museumsgængere bliver det muligt at høre fra "vindere og tabere" i en udendørsudstilling på Mosede Fort, der ligger i Mosede i Greve Kommune.

Sangens Hus markerer Genforeningen med det landsdækkende projekt projektet Sangen Genforener 2020.

Projektet skal vise, hvordan sang havde og stadig har stor betydning for særligt grænseegne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce