Annonce
Østjylland

Feldballe Hingstecenter sælger ud og drosler ned

Der bliver masser af smukke heste at kigge på, når de 17 heste vises frem søndag 27. september. Pressefoto

Et slag i ansigtet fra SKAT betyder, at Kim Præst Simonsen ikke længere kan drive Hingstecenteret som et erhverv. I weekenden fremvises en perlerække af heste på Møllerup Gods, der alle er til salg.

Mens lørdagen står i bilens tegn på Syddjursland, når rigmanden Henrik Frederiksen sælger ud af sin veteranbilsamling, så er det helt andre hestekræfter, der er på spil søndag på Møllerup Gods.

Annonce
<p>Kim Præst Simonsen har gennem 30 år beskæftiget sig med hesteavl. Derfor håber han, at de kommende ejere af hans heste vil være lige så interesserede i hesteavl, som han selv. Pressefoto</p>

Her fremviser Kim Præst Simonsen er lang række af sine sportsponyer fra Feldballe Hingstecenter for interesserede købere.

Det er på Møllerup Gods, at bedækningerne er foregået, og godset er derfor også en passende ramme om fremvisningen af hestene. Pressefoto

Baggrunden er en neddrosling af aktiviteterne på Feldballe Hingstecenter, der i flere år har kæmpet med økonomien i avl af sportsponyer.

»Vi har haft underskud i nogle år efterhånden, og SKAT vil ikke længere acceptere det. Det kan man egentlig godt forstå,« siger Kim Præst Simonsen, der købte sin første pony som 10-årig, da han tømte sin sparebøsse og kickstartede en livslang interesse.

Siden da er det gået slag i slag for hesteopdrætteren, der er lykkedes med at sætte Feldballe Hingstecenter på verdenskortet som et sted, hvor hingste som Bonansa, Dressman II og Marchi holder til. Hingste, der alle er fædre til nationale og internationale topponyer i dressur.

Derfor er det heller ikke hingstene, som Kim Præst Simonsen nu sælger ud af gennem en auktion hos Campen Auktioner i Rønde.

»Jeg beholder mine hingste, så jeg kan fortsætte arbejdet på et fritidsniveau i stedet for som erhverv. Derudover beholder jeg også fire ældre hopper, som har en særlig betydning for mig,« forklarer Kim Præst Simonsen.

Det er netop vurderingen mellem erhverv og fritid, som har betydet, at Kim Præst Simonsen og hans far, Ivar Simonsen, der også har en stor andel i stutteriet, nu drosler ned.

SKAT anser nemlig ikke længere Feldballe Hingstecenter for at være et erhverv, og samtidig kommer der et efterspil for de sidste tre års fradrag. Det betyder, at der skal penge i kassen, så regningen til SKAT kan betales.

»Det er rigtig hårdt lige nu. Men jeg er glad for, at jeg kan beholde mine hingste og de fire hopper, for heste er en stor del af mit liv. Jeg tror ikke, at jeg ville kunne undvære heste i mit liv,« siger Kim Præst Simonsen, der har sat 17 ungheste, hopper og ridehopper til salg.

»Det er super ponyer alle sammen, og jeg er rigtig ked af, at jeg skal af med dem. Men nu er der en regning, der skal betales, og det bliver så ponyerne, der må gøre det, selvom det skammeligt.«

De 17 ponyer er allerede til salg via en netauktion hos Campen Auktioner frem til 4. oktober om aftenen, hvor auktionen stopper.

Og hos Campen Auktioner er indehaver Finn Campen, der selv er tidligere hestesælger, sikker på, at salget nok skal gå godt.

»Det kan være en langsommelig og opslidende affære at vise heste frem igen og igen og uden garanti for et salg. Her bliver hestene vist frem en enkelt gang for et stort publikum, og så får man afsluttet handlerne på én gang. Og selvom enkelte heste måske bliver solgt lidt billigere, så kan andre være dyrere end beregnet, så det samlede resultat ender med at blive fordelagtigt alligevel,« fortæller Finn Campen.

Blandt de 17 heste til salg er blandt andre hingsteføllet Monty, der er ud af en hoppestamme med elitehopper, mens faren er palominohingsten Monarch.

Derudover er der også en statspræmieret hoppe på fem år, hvis helsøster netop er blevet distriktsmester i dressur som bare seks-årig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce