Annonce
Kultur

Fem gode grunde: Derfor skal du køre efter Moesgaard Museums nye udstilling

"På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader" på Moesgaard Museum i Aarhus er en lærerig og usædvanlig udstilling.

Man kan pakke en kamel elektronisk på udstillingen, og teatermaler Katrine Bunton har lavet denne model af en kamel. Foto: Axel Schütt

AARHUS: At leve som nomade er noget særligt. Det handler ikke om at skifte omgivelser som hos folk, der rejer med rygsæk, men om at opretholde stabiliteten i livet.

Hvordan det foregår i Mongoliet, kan opleves lige nu på Moesgaard Museum i Aarhus i udstillingen "På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader". Den skal bagefter til Nationalmuseet i København.

Nomadernes bevægelse sikrer, at dyrene overlever vinteren, får den rigtige føde året rundt, og at græsgangene ikke lider overlast.

Hyrderne flytter to til fem gange i løbet af et år. Antallet afhænger af dyreflokkens størrelse og landskabets karakterer.

Når tingene skal pakkes ned, sker det hver gang i en ganske bestemt rækkefølge, og den bliver gentaget, når teltet bliver slået op igen. Man flytter hele fornemmelsen af at være hjemme. Ger'en, som teltet kaldes, bliver ved med at være uændret, mens verden omkring bevæger sig.

Nomaderne fragter deres ting på kameler og heste, men i moderne tid bruger de også lastbiler.

Her er fem gode grunde til at køre efter udstillingen.

1

Gæster på bsøg i udstillingen, der viser mange dragter fra Mongoliet. Foto: Moesgaard Museum

Vi bliver klogere på nomadernes interessante, usædvanlige og spændende liv, på Mongoliet og på Djengis Khan, som var deres leder, og som i dag stadig hyldes som den store helt i området. I middelalderen skabte han verdens største rige.

Han var en erobrer og meget tæt på at indtage Europa, inden han blev standset.

De mongolske nomader kan lære os alle noget om bæredygtig brug af ressourcer. De har levet i en ekstremt sårbar natur i 1000 år uden at ødelægge den.

2

Denne mumie fra Mongoliet er måske en af Djengis Khans krigere. Han er med i udstillingen, og forinden blev han gjort i stand af konservator Helle Strehle. Museumsinspektør Pauline Asingh ser på. Foto: Axel Schütt

Udstillingen viser en usædvanlig samling af genstande fra Mongoliet. Den findes ikke lignende noget sted i verden, og der er viden og oplevelser for både børn og voksne.

Der er storslået scenografi, digitale interaktioner i børnehøjde - for eksempel om at pakke en kamel - og forskerskærme til de, der vil nørde igennem.

Udstillingen har fået fem og seks stjerner af anmelderne.

3

I udstillingen er en mumie fra Mongoliet. Personen er en verdenspremiere og en arkæologisk sensation. Han blev fundet for ikke så længe siden oppe i bjergene af folk, som ledte efter planter. Konservatorerne på Moesgaard har med et stort arbejde gjort ham klar til udstillingen.

Formentlig er der tale om en kriger fra en af Djengis Khans hære. Det vil yderligere undersøgelser afsløre. Han skal i en skanner.

4

Alle, der har et forhold til dyr, vil elske udstillingen, som viser, hvordan hestefolk og nomader lever i nære relationer med heste og andre dyr. Nogle reciterer digte for deres dyr.

Fem slags dyr følger nomaderne: Kameler, heste, geder, får og kvæg.

5

Der er mange slags nomader, og en gruppe på 72 studerende i antropologi har lavet en sideudstilling om moderne mennesker, der lever en nomadelignende tilværelse, for eksempel børn med skiftende hjem, fordi forældrene er skilt eller lever hver for sig.

Der er også lastbilchauffører, som kører hele tiden, måske på lange ture til udlandet, og der er folk, som bor i kolonihave halvdelen af året.

Der er også dem, der er nomader i sindet ved at drømme eller lade sig påvirke af bevidsthedsudvidende stoffer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce