Annonce
Aarhus

Fem myter om selvmord: Er det arveligt?

Arkivfoto: Sofie Mathiassen/Scanpix
Stiger antallet af selvmord i Danmark, er det arveligt at tage livet af sig selv, og er det ofte om vinteren, der bliver begået flest selvmord?

AARHUS: Selvmord er stadig et tabu i Danmark til trods for, at rigtig mange danskerne bliver berørt af det på den ene eller anden måde i løbet af et liv. Der er stadig meget mystik om selvmord, men her er fem hyppige myter om selvmord.

Annonce

Dem, der snakker om at begå selvmord, gør det ikke

Arkivfoto

Falsk.

Ifølge Psykiatrifonden har flere undersøgelser vist, at mellem 60 procent og 80 procent af dem, der begår selvmord, er kommet med bemærkninger om det, inden de gør alvor af det. Det er bemærkninger som “jeg duer ikke til noget”, “det var bedre, hvis jeg ikke var her mere” eller “bare jeg var død”.

Personen, der giver udtryk for disse tanker, gør det ofte af flere årsager: For at få hjælp til at træffe beslutningen, for at advare eller true omgivelserne eller for at bede omgivelserne om hjælp til at få håbet og livsglæden igen, lyder det på Psykiatrifondens hjemmeside.

Selvmord smitter og er arveligt

Arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix

Både og.

Studier har vist, at enæggede tvillinger er mere tilbøjelige til at begå selvmord, hvis den anden tvilling har gjort det, end tveæggede tvillinger. Samtidig viser undersøgelser, at bortadopterede, som begik selvmord, havde en ophobning af selvmord i den biologiske familie, men ikke i sin adoptionsfamilie, ifølge Psykiatrifonden. Men det sker også, at der forekommer selvmord i flere generationer af en familie. Det er ikke genetisk, men en adfærd, der kopieres eller læres. "Suicidal transmission", kalder man det. Det betyder, at et barn, hvis far begår selvmord, kan finde på at gribe til den form for problemløsning, som faderen brugte, fordi det kopirer farens adfærd.

Der bliver begået flest selvmord om vinteren

Arkivfoto: Morten Pape/Scanpix

Falsk.

Man kan tro, at det ofte er i vinterperioden og vinterdepressionen, der kan være afgørende for, om nogen begår selvmord. Men det er ikke korrekt. Langt de fleste selvmord bliver begået i april. Ifølge Psykiatrifonden er der flere undersøgelser som viser, at foråret indebærer et løfte om nye og bedre tider for mange. Men når foråret kommer uden, der sker en bedring, opgiver mange selvmordstruede at leve videre. Det er kendt som “de brudte løfters effekt”.

Det er oftest unge piger, der begår selvmord

Arkivfoto: Annelene Petersen

Falsk.

571 mennesker begik selvmord i Danmark i 2017. 410 mænd og 161 kvinder. Derfor er størstedelen af dem, der begår selvmord, mænd. Faktisk er der næsten tre gange så mange mænd, der tager deres eget liv, end kvinder gør. Desuden er det ofte ældre mænd. Tal viser nemlig, at 60 procent af dem der begår selvmord er over 50 år, ifølge statistik fra Livslinjen.

Antallet af selvmord stiger med alderen, men særligt for mænd i aldersgruppen 70+ er selvmordsraten høj.

Antallet af selvmord stiger i Danmark

Arkivfoto: Morten Pape/Scanpix

Falsk.

Antallet af selvmord er halveret siden 1990. Lige nu ligger tallet forholdsvist stabil omkring de 600 tilfælde hvert år, og det har det cirka gjort siden 2007. Derfor kan man ikke tale om et decideret fald eller stigning de sidste mange år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Dansk mesterhold henter Mette Tranborg

Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce