Annonce
Rejser

Fem p-råd: Undgå p-bøder på bilferien

Trafik- og parkeringsregler varierer fra land til land. Ofte er parkeringsreglerne lokale og langt fra Danmarks. Derfor er det en god idé at undersøge reglerne hjemmefra, så du undgår p-bøder på ferien. Budget giver her gode p-råd. Foto: Colourbox
Biludlejningsfirmaet Budget giver fem gode råd til, hvordan man undgår parkeringsbøder på bilferien.

1. Vælg betalingsparkering i stedet for at parkere på offentlig vej

Det koster lidt mere, men det kan være en fordel at finde en betalingsparkering. På den måde slipper man for at skulle sætte sig ind i lokale parkeringsregler, der ofte kan være indviklede. Fordelen er også, at bilen er parkeret mere sikkert end på gaden.

Annonce

Hvad er en MKP?

Karetmager Mikkel Kristian Pedersen etablerede i februar 1923 firmaet M. K. Pedersen som en produktionsvirksomhed for karrosserier.

I 1950'erne begyndte virksomheden at producere glasfibervogne, der i udtryk og former var inspireret af Volkswagens rugbrød, og som blev ekstremt populære i de næste tre årtier. MKP-produktionen ophørte 1988.

I Danmark var der ifølge Danmarks Statistik 127.705 registrerede campingvogne pr. 1 januar 2019.

MKP-klubben vurderer, at de 1000 af dem er MKP-vogne.

2. Parker inden for båsene

Lykkes det at finde en p-plads, og den er med afmærkede streger, skal man være opmærksom på at parkere inden for stregerne. Ikke alle byer ser gennem fingre med, at man holder blot et par centimeter over stregen.

3. Stil p-skiven – og tjek, om den er godkendt i udlandet

En tommelfingerregel er, at i nord- og vesteuropæiske lande er p-pladser ofte reguleret med parkeringsskiver. Længere mod sydøst skal man ofte betale for parkering i et parkometer. I Tyskland skal man for eksempel være ekstra opmærksom de steder, hvor man kan parkere med p-skive, for den ser anderledes ud end i Danmark. Derfor gælder den danske p-skive ikke. Man skal i stedet have en tysk. En tysk p-skive skal indstilles til den næste påbegyndte halve time. Har du en elektronisk p-skive skal det være en, der er godkendt af de tyske myndigheder.

Foto: Colourbox

4. Tjek om der er forskellige regler på forskellige sider af vejen

I nogle lande, blandt andet Spanien, skal man på ensrettede veje parkere i den side af vejen, hvor husene har ulige numre - på dage med ulige dato. Til gengæld skal man parkere på den side af vejen, hvor husene har lige numre på dage med lige dato

5. Lej bil med gps, som viser vej til p-plads og hent en lokal p-app

Har du lejet en Budget-bil med GPS på ferien, så vil den typisk hjælpe dig med oplysninger om parkeringsforhold og vise vej til parkeringsanlæg, det samme kan Budget Travel Partner. Der findes desuden en lang række apps, der kan hjælpe med at finde og betale for parkering i forskellige byer, blandt andet appen Parkme til både Iphone og Android.

Er skaden sket? Hvis du får en bøde – eller bilen blive fjernet

Nogle lande bruger hjulklamper. Andre fjerner bilen, hvis den holder ulovligt parkeret. I de tilfælde skal man henvende sig til de lokale myndigheder. Husk, at man ikke slipper for at betale en p-bøde, fordi man holder ulovligt parkeret i en lejet bil. Udlejningsselskabet modtager som regel bøden og sender den videre til dig med risiko for, at betalingsfristen er overskredet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce