Annonce
Mad og drikke

Fem røde og en hvid: Seks vine til din julemiddag

Du må gå på kompromis, når vinen til julemiddagen skal udvælges, hvis du kører med alt det traditionelle tilbehør, for det kan ingen vin matche. Arkivfoto: Colourbox.
Annonce

2017 Télégramme, Vieux Télégraphe, Châteauneuf du pape, Frankrig, Theis-vine.dk: 280 kroner v. 12 fl. /normal 310 (14,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault. Medium rød med svagt lilla skær i kanten. Sødligt parfumeret duft af brombær, blåbær og roser suppleret af lakrids, smør og svag røg. Der er mere af den søde, mørke bærfrugt i smagen samt mørke blommer, en moderat syre og smørfedme i mundfornemmelsen. Det er en voldsomt ung châteauneuf, som har mange års udvikling foran sig. Vinen har stadig store tanniner, og de markerer sig i afslutningen, men de bliver fulgt helt til dørs af en sødmefuld og tydelig lakridssmag, der skaber et flot spændingsfelt i smagen og får vinen til at slutte højt på lækkerhedsskalaen. Alkoholen er godt pakket ind. Det er en vin, der nok vil overstråle det meste julemad, så den er et oplagt valg for dig, der gerne vil imponere gæsterne. Fem stjerner.

2015 Cuvée du Roi, Jean-Michel Guillon, Bourgogne Rouge, Frankrig, Theis-vine.dk: 220 kroner v. 12 fl./normal 260 (12,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent pinot noir. Mediumrød og gennemsigtig, men farvet helt ud til kanten i glasset. Kød med stegeskorpe, sødligt vildt, mørke hindbær og kirsebær, våd jord. Der er flere hindbær og syrlige kirsebær i smagen sammen med rødt kød, en svag, krydret note af fad samt brød og lyse kaffebønner. En vin der kan noget i forhold til andekødets sødlige smag, ribsgeléen i æbler og sovs og indmaden fra anden. Og så kan den, foruden at smage godt i sig selv, rydde op i munden med sin fine syre. Det er vin til dig, som går i en stor bue uden om tunge sager som amarone. Kan du finde en at dele en kasse med, ville jeg ikke betænke mig - den vil udvikle sig 3-5 år og komme til at smage endnu bedre. Fire store stjerner.

2011 Clos les Fites, Estriacus, Priorat, Spanien, Korsholm-vin.dk: 250 kroner (15 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Garnacha, carignan og cabernet sauvignon. Medium rød og begyndende teglfarve i kanten af glasset. En duft fuld af mørke toner - her er røg, tobak, bacon, brændt fad, jord, tør lakrids, tørrede, mørke blommer, timian, brød og smør. I smagen er der mørke solbær, kirsebær og blommer, støvet jord og lakrids, og trods alderen har vinen stadig store tanniner og høj syre. Det er en vin, som vil tage brydergreb om anden, og den kræver et solidt tilbehør, der kan matche den - det vil også sige, at den kan hamle op med heftigt saltet flæskesvær, en kraftig sovs og masser af dybt-smagende svesker. Går du normalt med amarone, kan denne vin give dig en overraskelse. Fire store stjerner.

2014 Ca’ di Pian, La Spinetta, Barbera d’Asti, Italien, Vildmedvin.dk: 199 kroner (for 2015)/181 v. 3 fl. (14 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent barbera. Mørk rød og uigennemsigtig i glasset. Duften giver mange ting at gå på opdagelse i: mørke kirsebær og hindbær, jordbær, toast, nelliker, svag jod og salt, læder, tør jord og mørk chokolade. Der er moden, mørk bærfrugt og ristet fad i smagen. Tanninerne er tydelige, det samme er syren, og smagen holder ved længe. Det er en vin, som stadig er under udvikling og har flere år i sig; den er tør og forholdsvis kontant, men alkoholen og den massive frugt bløder lidt op i forhold til tanniner og syre. Men det er stadig en vin, som er i stand til at rydde op i munden efter den fede mad - og så er den i sig selv interessant at drikke. Fire stjerner.

2016 Zinfandel East Bench, Ridge, Napa Valley, USA, Finewines.dk: 325 kroner (14,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

100 procent zinfandel. Medium rød og farvet helt ud til kanten i glasset. Medium intens duft af mørkerød bærfrugt, vanilje, kanel, brombær, hyldebærsaft og amarenakirsebær. Der er fadpræg, kød, jord, peber, mørke blommer, brombær og lakrids i smagen, som er domineret af den unge frugt. Syren er behersket, og tanninerne er moderate, men smagsintensiteten i munden fejler intet, og der er god længde på smagen. Stadig en ung vin, men den har samlet sig og er lige nu en lækker mundfuld. Den forener sig ikke anonymt med maden, men giver en frisk kant til det samlede, tunge julemåltid. Den skal så også betales, og derfor får den kun fire stjerner.

2017 Riesling spätlese, Markus Molitor, Ürziger Würzgarten, Mosel, Ottosuenson.dk: 215 kroner (for 2016)/193,50 v. 6 fl. (7,5 procent)

Foto: Kenneth Klingenberg

Lys i glasset med svag grøn nuance. Parfumeret duft af hvide blomster, kamillete, fersken, asielage og kværnet peber. Elegant frugt - hvid fersken, æble og grønne druer - i smagen, som støttes af en fint doseret syre. I munden bærer vinen også præg af lagring med gærrester i form af en lækker fylde og rundhed og samtidig en saltet syrlighed, som trækker mundvand og giver lyst til en slurk mere. Den kan fungere godt til flæskestegens fede og salte svær, sovsen og de brune kartofler. Fire store stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];