Annonce
Aarhus

Fem sure smileys og bøder for 25.000: Klinik for Spiseforstyrelser sjuskede med egenkontrollen

Ud over de fem serveringskøkkener, der fik sure smileys ved besøgene i august, fik fem andre køkkener vendt indskærpelser fra juni til glade smileyer. Medarbejderne kunne nemlig fortælle kontrollanterne, at der hverken bliver varmet mad op eller kølet mad ned i de pågældende køkkener. Foto: Zacharias Spliid
I august fik Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital, herunder Klinik for Spiseforstyrrelser, talrige bødeforlæg og sure smileys på kontrolrapporterne. Det skete, da Fødevarestyrelsen kom på opfølgende kontrol efter flere indskærpelser for sjusk med egenkontrollen i juni.
Annonce

AARHUS: På et kontrolbesøg 24. juni understregede Fødevarestyrelsen over for Psykiatrien på Aarhus Universitetshospital, at medarbejderne skulle føre den lovpligtige egenkontrol med maden i fem køkkener på afdelingen- blandt andet i køkkenet på Klinik for Spiseforstyrrelser.

Men selv om de pågældende serveringskøkkener på Psykiatrien i alt fik fire opfølgende besøg af Fødevarestyrelsen over en periode på to uger i august, var der ingen tegn på bedring med protokolføringen. Det har nu resulteret i fem sure smileys og bøder for i alt 25.000 kroner.

Fødevarestyrelsens medarbejdere kunne på de fem uafhængige kontrolrapporter fra august konstatere, at Psykiatrien stadig ikke kunne fremvise dokumentation for nedkøling og opvarmning af maden i køkkenerne. Ved en enkelt lejlighed fandt Fødevarestyrelsen nedfrosset mad i en indpakning, der hverken afslørede holdbarhed, indhold eller eventuelle allergener.

Det handler primært om, at vi skal have indlagt nogle rutiner, og det er vi selvfølgelig helt opmærksomme på. Når vi får sådan nogle smileys her, går vi jo straks i gang med at lave nye procedurer, så det er vi absolut opmærksomme på. Vi tager fødevaresikkerheden virkelig alvorligt, og det er også derfor, vi har haft Elitesmileys før. Der er ingen, der er blevet syge eller har fået dårlig mad.

Tina Ebler, direktør i Psykiatri & Social i Region Midtjylland

Annonce

Ekspert undrer sig

Lektor på Ernæring & Sundhedsuddannelsen på VIA Karin Østergaard fortæller, at egenkontrollen fungerer som bevis for, at man har handlet korrekt, hvis nogen bliver syge af mad fra det pågældende køkken.

Og selv om hun fremhæver, at det tager tid at føre protokol i en travl hverdag, er hun alligevel overrasket over den manglende egenkontrol i Psykiatrien.

- De ved jo godt, de skal dokumentere deres egenkontrol, så derfor undrer det mig da, at de ikke har styr på det, siger Karin Østergaard.

Annonce

Direktør: Sikkerheden er i orden

Tina Ebler, der er direktør i Psykiatri & Social i Region Midtjylland, fortæller, at det primært er flytningen fra Risskov til Aarhus Universitetshospital, der ligger til grund for de sure smileys. Men hun understreger, at det er vigtigt at skelne skarpt mellem dårlig hygiejne og dårlig egenkontrol.

- Sagen er jo den, at vi er flyttet ind på et nyt sygehus. Da vi var på Risskov, havde vi Elitesmileys på alle vores køkkener, så det er ikke fordi, at vi ikke kan finde ud af det. Lige nu er vi i gang med at indkøre. Der er ikke nogen, der er blevet syge, og hvis du læser smileyrapporten, så handler det jo i høj grad om dokumentation, og ikke at der er fundet dårlig mad, forklarer Tina Ebler.

- Det handler primært om, at vi skal have indlagt nogle rutiner, og det er vi selvfølgelig helt opmærksomme på. Når vi får sådan nogle smileys her, går vi jo straks i gang med at lave nye procedurer, så det er vi absolut opmærksomme på. Vi tager fødevaresikkerheden virkelig alvorligt, og det er også derfor, vi har haft Elitesmileys før. Der er ingen, der er blevet syge eller har fået dårlig mad.

Når det sker kontinuerligt, at jeres afdeling får sure smileys …

- … det er ikke noget, der sker kontinuerligt, det er sket på én dag.

Rapporterne fra Fødevarestyrelsen er lavet over 14 dage. Fra 7. august til 21. august kommer Fødevarestyrelsen på besøg mange gange.

- Nej, de er kommet to gange.

Vi har talt med Fødevarestyrelsen, som fortæller, at de har været på besøg fire gange hos jer.

- … jeg er jo ikke nede i detaljerne, men om de har været der to eller fire gange, det er ikke vigtigt. Men de ting, der er, er ikke noget, der er gået galt den ene dag, de har været der. Det er dokumentationsvanskeligheder, vi er ved at rette op på. At vi sørger for at sætte labels på maden. Der er ikke fundet dårlig mad, og det er vigtigt at skelne mellem processerne. Vi har fokus på alle de processer, som der er i et køkken, og at vi kommer tilbage til vores Elitesmiley.

Men når Fødevarestyrelsen kommer i juni og indskærper, at I skal dokumentere, hvordan I køler mad ned og varmer det op, hvorfor har I så ikke rettet op på det i august?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Det er muligvis sommerferie, men jeg ved ikke, hvorfor der ikke er blevet rettet op på det i mellemtiden. Det er også noget af det, vi kigger på, når vi får de her smileys. Men jeg kan sige dig, at der er blevet rettet op på det nu.

Så I er klar til Fødevarestyrelsens næste besøg?

- Det vil jeg da stærkt antage, at vi er. Der er ikke nogen, der har lyst til at få besøg og få sure smileys igen, siger Tina Ebler.

Fire af de fem sure smileys blev ved Fødevarestyrelsens seneste besøg udskiftet med glade smileys.

Sagen kort

  • 24. juni fik serveringskøkkenerne på Psykiatrien besøg af Fødevarestyrelsen første gang. Her blev det i en del af køkkenerne indskærpet, at medarbejderne skal protokolføre madtemperaturerne.
  • 7. august kom Fødevarestyrelsen tilbage på afdelingen til opfølgende kontrol. Her blev køkkenerne på sengeafdeling 1 og 4 kontrolleret, og begge fik sure smileys for ikke at have fulgt op på styrelsens indskærpelser. Psykiatri-medarbejdernes kommentar til resultatet lød ifølge rapporten: - Det var ikke i orden og vil blive iværksat med det samme.
  • 19. august blev køkkenet på sengeafdeling 10 kontrolleret og vurderet til en sur smiley. Ifølge medarbejderne var ingen madvarer blevet varmebehandlet siden sidste kontrolbesøg.
  • 20. august fik Klinik for Spiseforstyrrelser også en sur smiley for manglende egenkontrol ved endnu et kontrolbesøg. Kontrollanterne vejledte endnu engang medarbejderne i, hvordan de fører egenkontrol.
  • 21. august fik sengeafdeling 5 besøg, og her kunne Psykiatrien tilføje endnu en sur smiley til samlingen. Medarbejderne lovede her kontrollanterne, at der vil blive strammet op.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Aarhus

Sådan genkender du falske profiler: Gertrud Sørensen fra Elev hedder i virkeligheden Lois McLean og bor i Canada

Annonce